Η Ρωσία ανακοίνωσε πως το εργοστάσιο της Toyota στην Αγία Πετρούπολη, που είχε σταματήσει να παράγει αυτοκίνητα από τον Σεπτέμβριο του 2022, πέρασε υπό τον έλεγχο του κρατικού οργανισμού NAMI, με την Μόσχα να εξαγοράζει περιουσιακά στοιχεία παγκόσμιων αυτοκινητοβιομηχανιών που εγκαταλείπουν τη χώρα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Το εργοστάσιο παραγωγής της Toyota στην Αγία Πετρούπολη έχει σε αυτό το στάδιο μεταβιβαστεί στο κράτος. Η συμφωνία συνεπάγεται την πλήρη παράδοση των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας του κτηρίου του εργοστασίου, του εξοπλισμού και της γης,

αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Βιομηχανίας και Εμπορίου της Ρωσίας.

Από τη μεριά της, η Toyota αναφέρει στην ανακοίνωση της:

Η Toyota επιβεβαιώνει ότι ολοκλήρωσε τη μεταφορά του εργοστασίου παραγωγής αυτοκινήτων της στη NAMI με ισχύ από τις 31 Μαρτίου 2023. Η συμφωνία περιλαμβάνει την πλήρη μεταβίβαση της ιδιοκτησίας των κτιρίων και της γης του εργοστασίου.

Κανένα μέρος δεν αποκάλυψε το ύψος της συναλλαγής.

Στο συγκεκριμένο εργοστάσιο η Toyota κατασκεύαζε τα RAV4 και Camry. Το εργοστάσιο είχε ξεκινήσει τη λειτουργία του το 2005 και το 2021 κατασκεύασε λίγο περισσότερα από 80.000 αυτοκίνητα.

Το ρωσικό υπουργείο δήλωσε ότι εργάζεται για την επανέναρξη της παραγωγής στο εργοστάσιο το συντομότερο δυνατό, χωρίς να ανακοινώνει τι οχήματα θα παράγει πλέον αυτόν.

Το NAMI, Κεντρικό Ινστιτούτο Έρευνας και Ανάπτυξης Αυτοκινήτων και Κινητήρων της Ρωσίας, έχει ήδη αναλάβει τον έλεγχο των εργοστασίων της Renault και της Nissan.