Tesla: Μικρότερα τριμηνιαία κέρδη εξαιτίας της μείωσης των τιμών

Σχετικά άρθρα

Οι μειώσεις των τιμών που έκανε η Tesla κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, για να τονώσει τη ζήτηση των μοντέλων της, είχαν σημαντικό τίμημα στο περιθώριο κέρδους της. Συγκεκριμένα, η Tesla ανακοίνωσε περιθώριο κέρδους 19,3% στο πρώτο τρίμηνο, σημαντικά χαμηλότερα της μέσης εκτίμησης των αναλυτών για 22,4%.

Η Tesla έχει προχωρήσει από πέρυσι σε διαδοχικές μειώσεις των τιμών της σε διάφορες περιοχές ανά τον πλανήτη (μόνο στις ΗΠΑ έξι φορές εντός 2023), θυσιάζοντας το κορυφαίο περιθώριο κέρδους στον κλάδο, που πέρυσι άγγιξε το 32%, προκειμένου διατηρήσει την κυρίαρχη θέση της στις ΗΠΑ και να ανταγωνιστεί την αντίπαλη BYD στην Κίνα, τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά της.

Παρά την πτώση του πρώτου τριμήνου, τα περιθώρια κέρδους της Tesla εξακολουθούν να είναι υψηλότερα από άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες.

Κατά τα άλλα, ο τζίρος της Tesla ανήλθε στα 23,33 δισ. δολάρια ξεπερνώντας την εκτίμηση για 23,21 δισ. δολάρια. Ο τζίρος ήταν αυξημένος κατά 24% συγκριτικά με το πρώτο τρίμηνο πέρυσι, ενώ τα έσοδα του βασικού της κλάδου, των αυτοκινήτων, σημείωσε ετήσια αύξηση 18% φτάνοντας τα 19,96 δισ. δολάρια. Ακόμα καλύτερα κινήθηκε ο τζίρος της Tesla Energy που εκτινάχθηκε στα 1,53 δισ. δολάρια με εκρηκτικό άλμα 148% σε σχέση με πέρυσι.

Παράλληλα, παρουσίασε κέρδη ανά μετοχή 85 σεντς όσο ακριβώς περίμενε η αγορά. Το σύνολο των καθαρών της κερδών ανήλθε σε 2,51 δισ. δολάρια, μειωμένα κατά 24% από τα 3,32 δισ. δολάρια το πρώτο τρίμηνο του 2022.

H Tesla θα συνεχίσει να μειώνει τις τιμές των αυτοκινήτων της, όπως άφησε να εννοηθεί o Elon Musk, καθώς προσπαθεί να τονώσει τη ζήτηση, ακόμη και σε βάρος των περιθωρίων κέρδους της. Όπως εξήγησε ο Musk, η Tesla μπορεί να αντέξει οικονομικά τις μειώσεις των τιμών.

Έχουμε την άποψη ότι το να πιέσουμε για υψηλότερους όγκους πωλήσεων και μεγαλύτερο στόλο είναι η σωστή επιλογή, σε σχέση με τον χαμηλότερο όγκο και το υψηλότερο περιθώριο κέρδους. Ωστόσο, αναμένουμε ότι τα οχήματά μας με την πάροδο του χρόνου θα είναι σε θέση να αποφέρουν σημαντικά κέρδη μέσω της αυτόνομης οδήγησης.

Ενώ μειώσαμε σημαντικά τις τιμές στις αρχές του 1ου τριμήνου, αξίζει να σημειωθεί ότι το λειτουργικό μας περιθώριο παραμένει μεταξύ των καλύτερων στον κλάδο,

είπε ο Musk, προσθέτοντας ότι η παγκόσμια παραγωγή της Tesla θα πρέπει να φτάσει μεταξύ 1,8 και 2 εκατομμύρια φέτος. Το 2022, η Tesla ανέφερε παγκόσμια παραγωγή σχεδόν 1,4 εκατ. αυτοκινήτων.

Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023 η Tesla παρέδωσε 422.875 αυτοκίνητα σε όλο τον κόσμο, σημειώνοντας νέο ρεκόρ, με τις παραδόσεις να αυξήθηκαν κατά 36% σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2022 και κατά 4% σε σχέση με τις παραδόσεις του τελευταίου τριμήνου του 2022.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Επίσημο: Tesla Model 3 Performance με 517 άλογα

Η Tesla παρουσίασε σήμερα την γρήγορη έκδοση του ανανεωμένου Model 3, το Model 3 Performance. Είναι το ισχυρότερο Model 3 που έχει κατασκευάσει η...