Σημαντικός ο αριθμός των εντόμων που σκοτώνονται ενώ οδηγούμε

Σχετικά άρθρα

Όλοι μας όταν ταξιδεύομε με το όχημα μας, βλέπουμε το παρμπρίζ και το μπροστινό μέρος να γεμίζει από έντομα που σκοτώνονται από τη δύναμη της σύγκρουσης. Ωστόσο, οι επιστήμονες το τελευταίο διάστημα κρούουν τον κώδωνα κινδύνου αναφορικά με την εξάλειψη του παραπάνω φαινομένου, το οποίο αποκαλούν “φαινόμενο του παρμπρίζ” (windshield phenomenon).

Το συγκεκριμένο φαινόμενο συμβάλλει αργά και σταθερά στη μείωση του πληθυσμού των εντόμων σε ολόκληρο τον πλανήτη. Πρόκειται για τον πιο εύκολο τρόπο να αντιληφθεί κανείς τη μείωση του πληθυσμού των εντόμων σε ολόκληρο τον πλανήτη. Αρκεί να παρατηρήσει τον αριθμό εκείνων που σκοτώνονται στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου εξαιτίας της πρόσκρουσης. Από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, οι οδηγοί είχαν αρχίσει να παρατηρούν πως το παρμπρίζ τους όλο και λιγότερο λερωνόταν.

Μερικά από τα πρώτα δεδομένα σχετικά με το θέμα προέρχονται από την Εντομολογική Εταιρεία Krefeld, η οποία αποτελείται κυρίως από ερασιτέχνες εντομολόγους.

Η μείωση του πληθυσμού των εντόμων έχει σοβαρές επιπτώσεις στο οικοσύστημα καθώς τα έντομα συμμετέχουν στην επικονίαση, στην ανακύκλωση των θρεπτικών συστατικών και στον τροφικό κύκλο, αποτελώντας τη βασική πηγή τροφής πολλών πτηνών.

Έρευνα της οργάνωσης Kent Wildlife Trust απέδειξε πως τα σύγχρονα αυτοκίνητα, παρά του αεροδυναμικού σχεδιασμού τους, σκοτώνουν περισσότερα έντομα από τα παλαιότερα αμάξια.

Οι επιστήμονες έχουν δώσει ορισμένες εκτιμήσεις για τη μείωση του φαινομένου του παρμπρίζ. Οι αλλαγές στις γεωργικές πρακτικές και τα αυξανόμενα επίπεδα γεωργικής παραγωγής σημαίνουν ότι οι βιότοποι των εντόμων καταστρέφονται και ως εκ τούτου τα είδη μειώνονται σε αριθμό.

Η κλιματική αλλαγή παίζει επίσης ρόλο. Καθώς το περιβάλλον μας αλλάζει σταδιακά, τα έντομα εκτοπίζονται. Είτε πρόκειται για φυτά και καλλιέργειες που θερίζονται, είτε για τις εναλλαγές του κλίματος είτε για τη χρήση φυτοφαρμάκων που σκοτώνουν τα έντομα, υπάρχουν απειλές για τον πληθυσμό των εντόμων από όλες τις πλευρές.

Έρευνες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι μόνον στην Ολλανδία κάθε μήνα σκοτώνονται 133 δισεκατομμύρια έντομα από την κίνηση των οχημάτων στους δρόμους της χώρας, χωρίς να μπορεί κανείς να ανατρέψει την κατάσταση αυτή.

Υπάρχουν και εκείνοι, βέβαια, που υποστηρίζουν ότι η μείωση των ορίων ταχύτητας θα μπορούσε να μετριάσει το πρόβλημα. Ειδικότερα, όσο μικρότερη είναι ταχύτητα κίνησης τόσο μικρότερη είναι και η πιθανότητα ένα έντομο να βρεθεί στον δρόμο μας. Αν μάλιστα μιλάμε για ταχύτητες μικρότερες των 55 χλμ/ώρα, τότε ο αριθμός των εντόμων που θα χανόταν θα μειωνόταν και μάλιστα σημαντικά.

[Photos credit: depositphotos.com]

ΠηγήIn

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Οι εταιρίες με τους πιο πιστούς ιδιοκτήτες

Τα πάντα γίνονται για τον πελάτη. Αυτό υποστηρίζουν συνεχώς οι εταιρίες που θέλουν από την μία να κρατήσουν τους υπάρχοντες πελάτες τους και από...

Η Skoda εισήλθε στην αγορά του Βιετνάμ με μεγάλες βλέψεις

Η Skoda έκανε ένα σημαντικό βήμα στη διεθνή στρατηγική της με την είσοδό της στην αγορά του Βιετνάμ. Στην εορταστική εκδήλωση παρευρέθηκαν οι εκπρόσωποι...

Η Ε.Ε πρακτικά καταργεί το Euro 7 για τα αυτοκίνητα

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήρθαν σε συμφωνία για τους νέους κανονισμούς εκπομπών Euro 7, που πρακτικά καταργεί τα αυστηρότερα πρότυπα για τα αυτοκίνητα...