Dacia: 8 εκατομμύρια πωλήσεις από το 2004

Σχετικά άρθρα

Η Dacia ανακοίνωσε σήμερα ότι κατάφερε να πουλήσει το 8.000.000στό της αυτοκίνητο από το 2004, όταν και επανασυστήθηκε στο κοινό. Από αυτά, τα 2,78 εκατομμύρια αντιπροσωπεύουν το Sandero, τα 2,26 εκατομμύρια το Duster, τα 1,97 εκατομμύρια το Logan, τα 630.000 το Dokker, τα 346.000 το Lodgy, τα 93.000 το Spring και τα 80.000 το Jogger.

Ωστόσο, ήξερες ότι η Dacia δεν ονομαζόταν πάντα Dacia;

Η ρουμάνικη εταιρία -που μετέπειτα εξελίχθηκε στη σημερινή Dacia- ιδρύθηκε το 1968 και αρχικά ήταν γνωστή ως UAP, ήτοι τα αρχικά του Uzina de Autoturisme Pitesti, ή εργοστάσιο αυτοκινήτων Pitesti, που είναι η πόλη στον ποταμό Arges στην κεντρική Ρουμανία όπου βρισκόταν το εργοστάσιο. Ωστόσο, εκεί βρίσκεται και σήμερα η έδρα της εταιρίας.

Το πρώτο λογότυπο της Dacia ήταν γεμάτο τοπικές και εθνικές αναφορές, με το βουνό στο βάθος να αποτίει φόρο τιμής στη Ρουμανία και συγκεκριμένα στα Καρπάθια Όρη. Στο κέντρο, ο αετός προέρχεται από το οικόσημο της κομητείας Arges, όπου είχε έδρα η UAP.

Το σημερινό όνομα Dacia εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1980 σε ένα ασπρόμαυρο λογότυπο, και αντλεί έμπνευση από το Dacii, το ρωμαϊκό όνομα για τη Ρουμανία.

Ο όμιλος της Renault απέκτησε τη ρουμάνικη εταιρία το 1999 και το 2003 παρουσιάστηκε το νέο λογότυπο με κυρίαρχο το μπλε χρώμα, με το σχήμα να παρέμεινε και είχε το περίγραμμα μιας ασπίδας. Τοποθετήθηκε για πρώτη φορά στη μάσκα του Dacia Logan που κυκλοφόρησε το 2004 και έκανε το λογότυπο της μάρκας που έγινε αναγνωρίσιμο εκτός Ρουμανίας και σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Η μάρκα εγκαινίασε ένα νέο λογότυπο για να σηματοδοτήσει την κυκλοφορία του Sandero το 2008. Το μπλε φόντο πήρε τη θέση του στο ανοιχτό γκρι, ενώ μέρος του σχήματος της ασπίδας κόπηκε στη μέση.

Το 2021, αναπτύχθηκε ένα νέο έμβλημα που ονομάζεται Dacia Link για να συμβολίσει την εμπιστοσύνη μεταξύ της Dacia και των πελατών της. Αποτελείται από τα γράμματα D και C που συνδέονται στη μέση.

Το Logan αρχικά υποτίθεται ότι προοριζόταν για τη ρουμανική αγορά, αλλά στη συνέχεια επεκτάθηκε στις αγορές της Ανατολικής Ευρώπης. Ωστόσο, λόγω των ισχυρών πωλήσεων, το μοντέλο έγινε διαθέσιμο σε πολλές χώρες σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο. Αυτή ήταν η πρώτη “πέτρα” στον δρόμο της επιτυχίας της μάρκας.

Έκτοτε, τα μοντέλα της Dacia διατίθενται σε 44 χώρες, και παρότι η γενέτειρά της, η Ρουμανία, βρίσκεται στις 5 κορυφαίες χώρες της μάρκας, η Γαλλία αντιπροσωπεύει την κορυφαία αγορά της όσον αφορά τις πωλήσεις, ακολουθούμενη από την Ιταλία.

Το 2023 και για δεύτερη συνεχή χρονιά, η Dacia είναι η κορυφαία μάρκα λιανικής στην Ευρώπη, ενώ ηγείται της αγοράς στην Πορτογαλία και το Βέλγιο, και είναι τρίτη στη Γαλλία.

Οι πωλήσεις της Dacia αυξάνονται συνεχώς, και το 2022 σημείωσε μερίδιο αγοράς-ρεκόρ με 7,6% στην ευρωπαϊκή αγορά λιανικής (έναντι 6,2% το 2021), ενώ για έκτη συνεχή χρονιά (από το 2017), το Sandero ήταν το αυτοκίνητο με τις περισσότερες πωλήσεις στην ευρωπαϊκή αγορά λιανικής. Το Duster κατέλαβε τη δεύτερη θέση το 2022 και είναι επίσης το SUV με τις περισσότερες πωλήσεις σε πελάτες λιανικής από το 2018.

Από ένα μόνο εργοστάσιο στη Ρουμανία πριν από το 2012, η Dacia λειτουργεί πλέον τρία εργοστάσια. Το πρώτο εργοστάσιο της μάρκας βασίστηκε στο Mioveni της Ρουμανίας, το οποίο άνοιξε το 1968, και σήμερα παράγει μια σειρά από μοντέλα, συμπεριλαμβανομένων των Logan, Sandero, Sandero Stepway, Duster και Jogger.

Το εργοστάσιο στην Καζαμπλάνκα του Μαρόκου ανήκει εξ ολοκλήρου στον όμιλο Renault από τον Μάρτιο του 2019. Ιδρύθηκε το 1959, και παράγει τα Logan, Sandero και Sandero Stepway. Κλείνοντας, το εργοστάσιο της Dacia στην Ταγγέρη του Μαρόκου, άνοιξε το 2012 και παράγει τα Logan, Sandero, Sandero Stepway και Lodgy.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Dacia: To νέο Sandero θα προσφέρεται και ως ηλεκτρικό

H εμπορική πορεία της σημερινής -τρίτης- γενιάς του Sandero ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2020, ενώ υπέστη μια μικρή ανανέωση το καλοκαίρι του 2022 για...

Ανανεωμένο Dacia Spring

Την ανανεωμένη έκδοση του Spring παρουσίασε σήμερα η Dacia, με το μοντέλο να βρίσκεται στην αγορά από το 2022 και μέχρι σήμερα να έχει...

Η Dacia teasάρει το ανανεωμένο Spring

Την πρώτη teaser φωτογραφία του ανανεωμένου Spring έδωσε στη δημοσιότητα η Dacia, με το μοντέλο να αναμένεται να παρουσιαστεί μέσα στην εβδομάδα. Στο εσωτερικό...