Στην έκθεση της Γενεύης τα αποκαλυπτήρια του Renault 5

Σχετικά άρθρα

Η Renault βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο των δοκιμών του ηλεκτρικού Renault 5, ώστε τα επίσημα αποκαλυπτήρια του μοντέλου να γίνουν στην έκθεση της Γενεύης, που θα διεξαχθεί από τις 26 Φεβρουαρίου έως τις 3 Μαρτίου του 2024, με τις πωλήσεις του να ξεκινούν λίγο αργότερα. Αυτό επιβεβαιώθηκε στην Ημέρα Κεφαλαιαγοράς του γαλλικού ομίλου, κατά τη διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκε και το πρωτότυπο του νέου Twingo.

Η έκδοση παραγωγής του Renault 5 δεν διαφέρει σημαντικά από το πρωτότυπο, έχοντας κανονικές χειρολαβές και πλαϊνούς καθρέπτες αντί για κάμερες. Η παραγωγή του θα ξεκινήσει το 2024 και θα βασίζεται στην CMF-B EV πλατφόρμα της συμμαχίας Renault Nissan Mitsubishi (CMF τα αρχικά των λέξεων Common Module Family, B για το B-segment και EV για ηλεκτρικά οχήματα), με το 70% των εξαρτημάτων του να προέρχεται από τα Clio/Captur.

Σύμφωνα με τη Renault, με αυτόν τον τρόπο μειώνεται το κόστος παραγωγής του νέου της ηλεκτρικού μοντέλου κατά 30% σε σύγκριση με το Zoe, με το τελευταίο να καταργείται όταν έρθει το 5. Η μπαταρία του Zoe αποτελούνταν από δώδεκα μονάδες, ενώ στο 5 θα υπάρχουν μόλις τέσσερις μονάδες μεγαλύτερες σε μέγεθος και τοποθετημένες σε ένα επίπεδο, μειώνοντας έτσι το βάρος κατά 15 κιλά.

Η μπαταρία του 5 θα είναι αρχιτεκτονικής 400V, θα διαθέτει υψηλότερη ενεργειακή πυκνότητα και θα είναι καλύτερα ενσωματωμένη στην πλατφόρμα του αυτοκινήτου, συμβάλλοντας παράλληλα στην αύξηση της ακαμψίας του. Έτσι, το στιβαρό πλαίσιο θα συνεισφέρει στη καλύτερη ποιότητα κύλισης, μειώνοντας ταυτόχρονα τα επίπεδα θορύβου, κραδασμών και σκληρότητας (NVH).

Συνεχίζοντας, η Renault δεν έκανε γνωστή την απόδοση του ηλεκτροκινητήρα, ο οποίος θα είναι τοποθετημένος στον εμπρός άξονα και θα προέρχεται από το Megane E-Tech Electric. Τέλος, το αμιγώς ηλεκτρικό Renault 5 θα διαθέτει στον πίσω άξονα ανάρτηση πολλαπλών συνδέσμων, κάτι σπάνιο για το Β-segment, με την Alpine να έχει επιβεβαιώνει ότι θα ετοιμάσει μια σπορ έκδοση του R5, μετατρέποντας το σε ηλεκτρικό hot hatch.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα