Η διαμάχη της Tesla με τους συνδικαλιστές στη Σουηδία επεκτείνεται στη Δανία και στη Νορβηγία

Σχετικά άρθρα

H εργασιακή διαμάχη της Tesla στη Σκανδιναβία κλιμακώνεται, μετά την ανακοίνωση σωματείου εργαζομένων της Δανίας ότι δεν θα μεταφέρει αυτοκίνητα της Tesla στη Σουηδία, όπου η εταιρεία έχει εμπλακεί σε διαμάχη για τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Στα τέλη Οκτωβρίου, περίπου 130 μηχανικοί της Tesla στη Σουηδία, που είναι μέλη του σωματείου IF Metall, ξεκίνησαν απεργία διαμαρτυρόμενοι για την άρνηση της εταιρείας να υπογράψει συλλογική σύμβαση. Σύντομα, τάχθηκαν στο πλευρό εργαζόμενοι και από άλλους τομείς, από λιμενεργάτες μέχρι ταχυδρόμους, εμποδίζοντας το ξεφόρτωμα αυτοκινήτων της Tesla στα λιμάνια ή την παράδοση πινακίδων κυκλοφορίας.

Το δανέζικο σωματείο 3F Transport, μετά από σχετικό αίτημα του IF Metall, ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει στην απεργία με στόχο να εμποδίσει τη μεταφορά αυτοκινήτων της Tesla στη Σουηδία.

Όπως οι εταιρείες, το συνδικαλιστικό κίνημα είναι παγκόσμιο στον αγώνα για την προστασία των εργαζομένων. Το IF Metall και οι Σουηδοί εργαζόμενοι δίνουν αυτή τη στιγμή μια απίστευτα σημαντική μάχη. Όταν ζητούν την υποστήριξή μας, συμμετέχουμε φυσικά,

δήλωσε ο πρόεδρος του σωματείου 3F Transport, Jan Villadsen σε δήλωση του, προσθέτοντας ότι το σωματείο IF Metall της Σουηδίας ζήτησε από την 3F να βοηθήσει.

Η απεργία των Δανών λιμενεργατών και οδηγών φορτηγών επηρεάζει μόνο τα αυτοκίνητα που προορίζονται για τη σουηδική αγορά, ανέφερε το συνδικάτο.

Μέχρι σήμερα ο Elon Musk δεν δείχνει διάθεση να διαπραγματευτεί, αποκαλώντας αρχικά τη συμπαράσταση των εργαζομένων στα ταχυδρομεία ως “παράλογη” και εν συνεχεία υποβάλλοντας μήνυση κατά του σουηδικού κράτους.

Ακόμη και αν είσαι ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, δεν μπορείς να φτιάχνεις τους δικούς σου κανόνες. Έχουμε κάποιες συμφωνίες για την αγορά εργασίας στις Σκανδιναβικές χώρες και πρέπει να τις τηρείτε αν θέλετε να δραστηριοποιηθείτε εδώ,

συμπλήρωσε ο Villadsen.

Οι Νορβηγοί λιμενεργάτες δήλωσαν επίσης ότι θα αρνηθούν να ξεφορτώσουν Tesla που προορίζονται για τη Σουηδία. Τα νορβηγικά συνδικάτα συζητούν επίσης την αντίδρασή τους στη σύγκρουση και αν θα αναλάβουν περισσότερες δράσεις. Εξετάζουν αν θα οργανώσουν τους εργαζόμενους της Tesla στη Νορβηγία, όπου η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία πουλάει περίπου διπλάσιο αριθμό αυτοκινήτων από ό,τι στη Σουηδία.

Σύμφωνα με το σκανδιναβικό εργασιακό μοντέλο, οι μισθοί και οι συνθήκες εργασίας στις περισσότερες εταιρείες καθορίζονται σε εθνικό επίπεδο μεταξύ συνδικάτων και εργοδοτικών οργανώσεων. Και οι δύο πλευρές αποδίδουν σε αυτό χαμηλότερο επίπεδο απεργιών από ό,τι σε πολλές λιγότερο συνδικαλιστικές χώρες της Ευρώπης, όπως η Γερμανία και η Γαλλία.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Νέα LFP μπαταρία από την CATL με αυτονομία 1.000 χλμ

Η CATL παρουσίασε μια νέα μπαταρία φωσφορικού σιδήρου λιθίου (LFP) που προσφέρει αυτονομία άνω των 1.000 χιλιομέτρων ανά φόρτιση, στον κινέζικο κύκλο δοκιμών. Η μπαταρία...