ΗΠΑ: Πλησιάζει η στιγμή που θα γίνει υποχρεωτική η τοποθέτηση συσκευών ανίχνευσης αλκοόλ στα νέα αυτοκίνητα

Σχετικά άρθρα

Η Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας Οδικής Κυκλοφορίας (NHTSA) των ΗΠΑ έκανε ένα μεγάλο βήμα προκειμένου να απαιτήσει από τις αυτοκινητοβιομηχανίες να τοποθετήσουν στον βασικό εξοπλισμό των νέων αυτοκινήτων τους συσκευές που θα μπορούν να εντοπίσουν εάν ο οδηγός έχει καταναλώσει αλκοόλ, περισσότερο από το επιτρεπτό, έτσι ώστε το αυτοκίνητο να μην μπορεί να εκκινήσει.

Η NHTSA εκτιμά πως οι συγκεκριμένες συσκευές μπορούν να σώσουν την ζωή περισσότερων από 10.000 ανθρώπων ετησίως. Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά, το 2021 σχεδόν 13.400 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους στις ΗΠΑ σε τροχαία δυστυχήματα οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ, +14% από το 2020, και αυτό στοίχισε στην κοινωνία περίπου 280 δισεκατομμύρια δολάρια, όταν υπολογίζονται τα ιατρικά έξοδα, οι χαμένοι μισθοί και η ποιότητα ζωής.

Υπάρχουν ήδη στην αγορά τέτοιες συσκευές που λειτουργούν είτε μέσω αφής, είτε μέσω αναπνοής, είτε μέσω ανίχνευσης της κίνησης των ματιών. Η NHTSA έχει διεξάγει δοκιμές με έναν αισθητήρα αφής, καθώς και με έναν αισθητήρα παθητικής ανάλυσης αναπνοής. Ονομάζει αυτούς τους αισθητήρες DADSS (Driver Alcohol Detection System for Safety), με την GM να δηλώνει πως έχει αναπτύξει ήδη τη τεχνολογία που απαιτείται.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπάθησε να θέσει σε ισχύ παρόμοια διάταξη στα νέα αυτοκίνητα που υποτίθεται ότι θα ίσχυε από το 2022, αλλά τελικά πήρε πίσω την απόφασή της.

Διάβασε ακόμη

Τουλάχιστον 4.000 θάνατοι θα μπορούσαν να αποφευχθούν στην Ε.Ε ετησίως εάν εξαλειφόταν η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ

ΠηγήNHTSA

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Βέλγιο: “Μεθυσμένος” οδηγός απέδειξε ότι το σώμα του παράγει αλκοόλ

Ένας 40χρονος Βέλγος που είχε παραπεμφθεί σε δικαστήριο της Μπριζ επειδή συνελήφθη να οδηγεί μεθυσμένος καθ’ υποτροπή, απαλλάχθηκε από όλες τις κατηγορίες αφού απέδειξε...

Ένα Lucid Air κάηκε ολοσχερώς μετά από πρόσκρουση σε στύλο στη Βαρσοβία

Το περιστατικό συνέβη στη διασταύρωση των οδών Aleja Niepodległosci και Antoniego Madalinskiego στην πρωτεύουσα της Πολωνίας, το πρωί της 19ης Απριλίου, όπου πληροφορίες από...