Ο Musk θέλει να αυξήσει στο 25% τη συμμετοχή του στην Tesla πιέζοντας για νέο πακέτο αποδοχών

Σχετικά άρθρα

Ο Elon Musk, Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla εργάζεται επί του παρόντος χωρίς να λαμβάνει μισθό από την εταιρία, με τον πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου να μην έχει λάβει μισθό σε μετρητά από το 2019, όταν πληρώθηκε με 23.760 δολάρια για να συμμορφωθεί με τους νόμους για τον κατώτατο μισθό στην Καλιφόρνια.

Αντίθετα, ο Musk προχώρησε σε συμφωνίες με την Tesla το 2012 και το 2018 για να πληρωθεί σε δικαιώματα προαίρεσης μετοχών, τα οποία του έδωσαν το δικαίωμα να αποκτήσει μετοχές της Tesla σε τιμή χαμηλότερη της αγοράς.

Το πακέτο των stock options που του παραχωρήθηκαν το 2012 έληξε το 2022 και η Tesla επιβεβαίωσε στις αρχές του 2023 πως ο Musk έλαβε το τελευταίο πακέτο μετοχών που είχε συμφωνήσει το 2018 να λάβει ως μέρος του πακέτου αποδοχών του. Έτσι, προς το παρόν, ο Musk δεν προσθέσει χρήματα στο χαρτοφυλάκιό του, ανεξάρτητα από το πόσο καλά αποδίδει η Tesla.

Ωστόσο, όσο καλύτερα πηγαίνει η Tesla υπό την ηγεσία του, τόσο περισσότερα χρήματα θα αξίζει, αφού ο ίδιος κατέχει 412 εκατομμύρια μετοχές της Tesla και έχει δικαιώματα αγοράς άλλων 304 εκατομμυρίων σε τιμή μόλις 23,34 δολάρια ανά μετοχή. Η μετοχή της Tesla ανέρχεται σήμερα τα 215,55 δολάρια. Η αξία των μετοχών και δικαιωμάτων που έχει ο Musk, προσαρμοσμένη στην τιμή άσκησης των δικαιωμάτων προαίρεσης, είναι κοντά στα 150 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Musk επιδιώκει να αποκτήσει τουλάχιστον το 25% των μετοχών της Tesla, πιέζοντας το διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας να ανακοινώσει ένα νέο πακέτο αμοιβών που θα του επιτρέψει να αυξήσει ξανά το μερίδιό του στην εταιρεία, μετά την πώληση σημαντικού μέρους των μετοχών που κατείχε για να ολοκληρώσει την εξαγορά του Twitter (γνωστό πλέον ως X).

Σε ανάρτηση του στο X, ο Musk έγραψε πως “νιώθει άβολα” να μεγαλώνει την Tesla ώστε να γίνει ηγέτης στην τεχνητή νοημοσύνη και τη ρομποτική χωρίς να έχει το 25% των μετοχών. Ο Musk προς το παρόν κατέχει το 13% των μετοχών, παραμένοντας μεγαλύτερος μέτοχος της εταιρείας, έχοντας εξαργυρώσει μετοχές αξίας σχεδόν 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022 για να βοηθήσει στη χρηματοδότηση της συμφωνίας με την Twitter.

Αρκετά για να έχω επιρροή, αλλά όχι τόσο ώστε να μην μπορώ να ανατραπώ,

έγραψε ο Musk, προειδοποιώντας πως σε περίπτωση που δεν φτάσει στο 25% θα προτιμούσε να κατασκευάζει προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης και ρομποτικής εκτός της Tesla.

Ο Musk επαίνεσε το διοικητικό συμβούλιο της Tesla, ενώ ανέφερε πως αναμένεται μια απόφαση του Πρωτοδικείου του Ντέλαγουερ πριν προετοιμάσουν ένα νέο πακέτο μετοχών. Το δικαστήριο εξετάζει μια παρόμοια υπόθεση του 2018, μετά από μήνυση μετόχου της εταιρείας, η οποία αφορά ένα βραβείο απόδοσης 55 δισ. δολαρίων.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Επίσημο: Tesla Model 3 Performance με 510 άλογα

Η Tesla παρουσίασε σήμερα την γρήγορη έκδοση του ανανεωμένου Model 3, το Model 3 Performance. Είναι το ισχυρότερο Model 3 που έχει κατασκευάσει η...