Κούβα: “Στον πάγο” οι αυξήσεις σε καύσιμα

Σχετικά άρθρα

Η κυβέρνηση της Κούβας ανέβαλε την προγραμματισμένη αύξηση των τιμών των καυσίμων κατά 500% από την 1η Φεβρουαρίου λόγω κυβερνοεπίθεσης, ενώ έβαλε “στον πάγο” και την πρόταση της για αύξηση των εισιτηρίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Αξιωματούχοι του υπουργείου Μεταφορών της Κούβας ανέφεραν σε σύντομη ανακοίνωσή τους ότι οι προαναγγελθείσες αυξήσεις στις τιμές για τις δημόσιες μεταφορές με λεωφορεία, αεροπλάνα και τρένα, μεταξύ άλλων, θα αναβληθούν μέχρι νεωτέρας, επικαλούμενοι την ανακοίνωση της προηγούμενης ημέρας για την αναβολή της αύξησης των τιμών των καυσίμων.

Το σχέδιο

Οι δύο ανακοινώσεις έθεσαν σε κίνδυνο ένα ευρύτερο σχέδιο για αυξήσεις τιμών και το οποίο η κομμουνιστική κυβέρνηση δήλωσε ότι ήταν απαραίτητο για να περιορίσει το διογκούμενο δημοσιονομικό έλλειμμα. Οι επικριτές επιτέθηκαν στις πολιτικές αυτές ως πληθωριστικές, άκαιρες και χωρίς κίνητρα για την τόνωση της προβληματικής εγχώριας παραγωγής.

Την Τετάρτη, η κυβέρνηση του προέδρου της Κούβας Μιγκέλ Ντίαζ-Κανέλ ανέβαλε την αμφιλεγόμενη αύξηση των τιμών της βενζίνης κατά 500% που είχε προγραμματιστεί για την 1η Φεβρουαρίου, λέγοντας ότι μια κυβερνοεπίθεση από το εξωτερικό της Κούβας είχε ματαιώσει την εφαρμογή της.

Πολλοί Κουβανοί, οι οποίοι υποφέρουν ήδη από έλλειψη μετρητών εν μέσω μιας εξοντωτικής οικονομικής κρίσης και εκτεταμένων ελλείψεων που επιδεινώνει το διάρκειας πολλών δεκαετιών αμερικανικό εμπάργκο, δήλωσαν ανακουφισμένοι μετά τις ανακοινώσεις αυτής της εβδομάδας.

Οι αυξήσεις

Οι προγραμματισμένες αυξήσεις των τιμών, που είχαν αρχικά ανακοινωθεί τον Δεκέμβριο και στις αρχές Ιανουαρίου, συγκλόνισαν την Κούβα, όπου οι κάτοικοι εξαρτώνται εδώ και καιρό από ένα τεράστιο πρόγραμμα κρατικών επιδοτήσεων για τρόφιμα, καύσιμα και φάρμακα για να επιβιώσουν.

Η κυβέρνηση αναφέρε ότι θα αυξήσει επίσης τις τιμές τους επόμενους μήνες για το υγροποιημένο αέριο, που χρησιμοποιείται για το μαγείρεμα, καθώς και για την ηλεκτρική ενέργεια που καίνε οι μεγάλοι καταναλωτές, αλλά υποσχέθηκε να προστατεύσει τους ευάλωτους από την αύξηση του κόστους.

[Photos credit: depositphotos.com]

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Βέλγιο: “Μεθυσμένος” οδηγός απέδειξε ότι το σώμα του παράγει αλκοόλ

Ένας 40χρονος Βέλγος που είχε παραπεμφθεί σε δικαστήριο της Μπριζ επειδή συνελήφθη να οδηγεί μεθυσμένος καθ’ υποτροπή, απαλλάχθηκε από όλες τις κατηγορίες αφού απέδειξε...

Ένα Lucid Air κάηκε ολοσχερώς μετά από πρόσκρουση σε στύλο στη Βαρσοβία

Το περιστατικό συνέβη στη διασταύρωση των οδών Aleja Niepodległosci και Antoniego Madalinskiego στην πρωτεύουσα της Πολωνίας, το πρωί της 19ης Απριλίου, όπου πληροφορίες από...