Ο Lewis Hamilton μπήκε στη λίστα των οδηγών που πήραν ποινή θέσεων για το Grand Prix του Μονακό, αφού οι αγωνοδίκες διαπίστωσαν ότι εμπόδισε τον Max Verstappen κατά τη διάρκεια των κατατακτήριων.

Πιο συγκεκριμένα, ο 40χρονος Βρετανός κινούταν αργά στην είσοδο της Massenet στην πρώτη φάση του Q1, όταν ο Verstappen -έχοντας μόλις ξεκινήσει έναν γρήγορο γύρο- πλησίαζε με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα.
Ο Ολλανδός άλλαξε τη γραμμή του για να αποφύγει τον οδηγό της Ferrari και τον έβρισε μέσω ασυρμάτου ως απάντηση, προτού και οι δύο οδηγοί προχωρήσουν στο Q2 και τελικά στο Q3, όπου εξασφάλισαν την 5η και 4η θέση, αντίστοιχα, στη γραμμή εκκίνησης για τον αγώνα της Κυριακής.
Μετά τις κατατακτήριες, ο Verstappen αρνήθηκε να κατηγορήσει άμεσα τον Hamilton για το περιστατικό, δηλώνοντας ότι οφειλόταν στην κακή επικοινωνία της Ferrari μέσω του team radio. Ο μηχανικός αγώνα της Ferrari ενημέρωσε τον Hamilton ότι ο Verstappen είχε επιβραδύνει αφού βρισκόταν τρία δευτερόλεπτα πίσω, κάτι που ήταν λάθος αφού ο Ολλανδός βρισκόταν σε γρήγορο γύρο.

Ωστόσο, μετά την εξέταση του περιστατικού, οι αγωνοδίκες έκριναν υπεύθυνο τον Hamilton και του έδωσαν ποινή τριών θέσεων στη γραμμή εκκίνησης του αυριανού αγώνα, που σημαίνει ότι πέφτει στην 7η θέση, προωθώντας τον Verstappen, τον Isack Hadjar, και τον Fernando Alonso.
