Ο Carlos Ghosn σε νέα του συνέντευξη είπε πως η συμμαχία Renault-Nissan, την οποία ξεκίνησε το 1999, αποτελεί πλέον παρελθόν.
Αυτή η κατάσταση ήταν προβλέψιμη ήδη από το 2020,
είπε. Σύμφωνα με τον ίδιο, η διάλυση ήταν ήδη μια ολοκληρωμένη συμφωνία μετά την απομάκρυνσή του, αλλά δεν αναγνωρίστηκε ποτέ.
Την κάναμε να μοιάζει με μια νέα συμμαχία. Στην πραγματικότητα, ήταν ένας πραγματικός διαχωρισμός.
Ο Ghosn ισχυρίζεται ότι η Nissan πληρώνει τώρα το τίμημα. Ο Ιάπωνας κατασκευαστής κατέγραψε ζημίες 4,6 δισεκατομμυρίων ευρώ πέρυσι.
Είναι μια εταιρεία σε δεινή θέση, αναγκασμένη να ικετεύσει για βοήθεια από την Honda,
συνοψίζει, υποστηρίζοντας ότι η μόνη διέξοδος είναι μια εξωτερική εξαγορά, από την Foxconn ή ξένους επενδυτές, ιδίως Αμερικανούς.
Όσον αφορά τον γαλλικό όμιλο, ο Carlos Ghosn πιστεύει ότι η Renault έχει χάσει τη δυναμική της περιόδου της συμμαχίας:
Η Renault έχει επιστρέψει σε αυτό που ήταν πριν από το 1999: ένας μικρός Ευρωπαίος κατασκευαστής, με καλή διοίκηση εντός αυτού του πλαισίου, αλλά χωρίς καμία παγκόσμια εμβέλεια.
Προσθέτει ότι τα πρόσφατα καλά αποτελέσματα της Renault “δεν είναι εξαιρετικά” δεδομένου του παρελθόντος της στη συμμαχία.
Η απουσία του κατασκευαστή από δύο από τις τρεις κύριες αγορές του κόσμου – την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες – καθιστά τη θέση του ιδιαίτερα “επισφαλή”. Για να παραμείνει στην κούρσα, ο Carlos Ghosn πιστεύει ότι η Renault θα πρέπει οπωσδήποτε να “κάνει κάτι διαφορετικό από το παραδοσιακό” και να χτίσει ισχυρές συμμαχίες, ιδίως με κινεζικούς ομίλους.
Το βάθος της σχέσης με την Geely θα βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της συζήτησης,
προειδοποιεί.
Γενικότερα, ο Ghosn πιστεύει ότι η επιβίωση των ιστορικών κατασκευαστών θα εξαρτηθεί από την αναδιαμόρφωση της αγοράς γύρω από κερδοφόρες και καλά στοχευμένες συμμαχίες. Αναφέρει ιδιαίτερα την ραγδαία άνοδο της BYD, η οποία μετατράπηκε από κατασκευαστής μπαταριών σε αυτοκινητοβιομηχανία σε λιγότερο από είκοσι χρόνια.
Τώρα αξίζει έξι φορές την κεφαλαιοποίηση της Renault,
συνοψίζει ο Ghosn.
