Στις 11 του μήνα η Ford θα αποκαλύψει ένα νέο ηλεκτρικό μοντέλο, όπως και τη νέα στρατηγική της που επικεντρώνεται σε μια νέα γκάμα ηλεκτρικών αυτοκινήτων που υποστηρίζονται από μια νέα πλατφόρμα.
Αυτό δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ford, Jim Farley, λέγοντας πως η νέα στρατηγική θα αποτελεί μια “στιγμή Model T”, αναφερόμενος στο μοντέλο της Μπλε Οβάλ εταιρίας που ήταν το πρώτο προσιτό αυτοκίνητο μαζικής παραγωγής στον κόσμο. Ο Farley υπαινίχθηκε μια “μετασχηματιστική ανακάλυψη” που θα βοηθήσει την Ford να πουλήσει μια νέα σειρά ηλεκτρικών αυτοκινήτων που θα στοχεύουν στον ανταγωνισμό των χαμηλού κόστους κινεζικών μοντέλων. Όπως είπε:
Η 11η Αυγούστου θα είναι μια μεγάλη μέρα για όλους εμάς στην Ford. Θα βρεθούμε στο Κεντάκι για να μοιραστούμε περισσότερα σχετικά με τα σχέδιά μας να σχεδιάσουμε και να κατασκευάσουμε ένα πρωτοποριακό ηλεκτρικό αυτοκίνητο και μια πλατφόρμα στις ΗΠΑ.
Αυτή είναι μια στιγμή Model T για εμάς στη Ford. Μια ευκαιρία να φέρουμε στον κόσμο μια νέα οικογένεια οχημάτων που προσφέρουν απίστευτη τεχνολογία, απόδοση, χώρο και χαρακτηριστικά.
Στο παρελθόν, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ford παραδέχτηκε τον θαυμασμό του για τον κινεζικό ανταγωνισμό. Στα τέλη του περασμένου έτους, αποκάλυψε ότι οδηγούσε καθημερινά ένα Xiaomi SU7 που χρησιμοποιούσε η Ford για συγκριτική αξιολόγηση, προσθέτοντας ότι δυσκολευόταν να το εγκαταλείψει. Αναγνώρισε επίσης πως η Ford υστερεί σε σχέση με τους ανταγωνιστές της στην Ανατολική Ασία, θεωρώντας τους ως τον νέο ανταγωνιστή της που πρέπει να ξεπεράσει.

Ο Farley σημείωσε ότι τα επόμενα ηλεκτρικά οχήματα που θα αναπτυχθούν από το εσωτερικό της τμήμα “Skunkworks” με έδρα την Καλιφόρνια πρόκειται να κυκλοφορήσουν “μέσα στα επόμενο ένα με δύο χρόνια”, προσθέτοντας ότι η στρατηγική της έναντι των Κινέζων ομολόγων της “είναι να πιέσουμε πραγματικά τους εαυτούς μας να ανασχεδιάσουμε και να μεταμορφώσουμε ριζικά τη μηχανική, την αλυσίδα εφοδιασμού και τη διαδικασία παραγωγής μας”.
Παρά ταύτα, η ανακοίνωση του Farley υπογραμμίζει ότι η Ford δεν έχει ακόμη βγάλει χρήματα από την πώληση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων της. Το εσωτερικό τμήμα της “Model e”, το οποίο είναι αφιερωμένο αποκλειστικά στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, έχει χάσει χρήματα εδώ και αρκετά τρίμηνα. Κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου του 2025, η Ford ανέφερε ότι το τμήμα Model e έχασε 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ έναν χρόνο πριν είχε απώλειες 1,1 δισεκατομμυρίου δολαρίων. Ο Farley δήλωσε ότι τα τελευταία τρία χρόνια, η αυτοκινητοβιομηχανία είδε τη ζήτηση των καταναλωτών για ηλεκτρικά αυτοκίνητα και τους κυβερνητικούς κανονισμούς και την υποστήριξη να αλλάζουν ραγδαία, γεγονός που την ώθησε να σκεφτεί προσεκτικά τις επόμενες κινήσεις της. Στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής της για τα ηλεκτρικά οχήματα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ford δήλωσε ότι θα προσφέρει ηλεκτρικά οχήματα σε επιλεγμένα στυλ αμαξώματος σε κατηγορίες όπου “μπορούν πραγματικά να βγάλουν χρήματα από τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα”.
Ένα άλλο μέρος αυτής της στρατηγικής είναι η επένδυσή της Ford σε LFP μπαταρίες. Από το επόμενο έτος, σχεδιάζει να τις κατασκευάζει στο BlueOval Battery Park στο Μάρσαλ του Μίσιγκαν, το οποίο ο Farley διαφημίζει ως “μεγάλο πλεονέκτημα για την εταιρεία”. Ωστόσο, η Ford πιστεύει ότι η επένδυσή της σε ηλεκτρικά οχήματα αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου παζλ σειράς μοντέλων, το οποίο περιλαμβάνει αυτοκίνητα βενζίνης, υβριδικά και range extender ηλεκτρικά αυτοκίνητα.
Πιστεύουμε ότι αυτή είναι μια πολύ καλύτερη κίνηση από ένα πλήρως ηλεκτρικό crossover αξίας 60.000 έως 70.000 δολαρίων. Πιστεύουμε ότι [η προσφορά μιας ποικιλίας κινητήρων] είναι πραγματικά αυτό που θα θέλουν οι πελάτες μακροπρόθεσμα και επενδύουμε πολλά σε πιο ανθεκτικούς κινητήρες με κινητήρα εσωτερικής καύσης,
δήλωσε ο Farley.
