Όποιος έχει επισκεφτεί και κινηθεί σε όλα τα μήκη και πλάτη της Ελβετίας θα έχει διαπιστώσει ιδίοις όμμασι την αυτοκινητιστική κουλτούρα και την αγάπη των κατοίκων για την αυτοκίνηση. Ωστόσο, από το 1955 έχει επιβληθεί απαγόρευση διεξαγωγής αγώνων αυτοκινήτου στην χώρα, ως συνέπεια ενός τραγικότερα δυστυχήματα στην ιστορία του μηχανοκίνητου αθλητισμού κατά τη διάρκεια των 24 Ωρών του Le Mans.

Εκείνη τη χρονιά, ο Pierre Levegh, οδηγώντας μια Mercedes 300 SLR με τον αριθμό 20, προσέκρουσε στο πίσω μέρος ενός άλλου αυτοκινήτου στην ευθεία εκκίνησης-τερματισμού και εκτινάχθηκε προς το πλήθος. Το δυστύχημα στοίχισε τη ζωή στον Levegh και σε περισσότερους από ογδόντα θεατές. Αμέσως μετά το ατύχημα, η Ελβετία εισήγαγε έναν νόμο κατά των αγώνων, ο οποίος παρέμεινε σε ισχύ για 63 χρόνια.

Ναι, καλά κατάλαβες. Η χώρα απαγόρευσε τους αγώνες για ένα δυστύχημα που έγινε σε άλλη χώρα.
Η πρώτη εξαίρεση στον κανόνα σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου 2018, όταν η Formula E κατάφερε να πείσει την κυβέρνηση να διεξαχθεί ένας αγώνας στη Ζυρίχη. Ακολούθησε ένα ακόμα E-Prix στη Βέρνη το 2019, όμως στη συνέχεια οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αποφάσισαν να κλείσουν και πάλι τις πόρτες της χώρας στους αγώνες.

Η διαδικασία για την οριστική αλλαγή ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια, όταν η ελβετική κυβέρνηση υιοθέτησε πρόταση για την κατάργηση του νόμου κατά των αγώνων. Η κυβέρνηση ενέκρινε πλέον το σχετικό νομοσχέδιο και από την 1η Ιουλίου, ο μηχανοκίνητος αθλητισμός θα επιτρέπεται και πάλι εντός των συνόρων της Ελβετίας, τερματίζοντας μια απαγόρευση που ίσχυε για εφτά δεκαετίες.
Όσον αφορά τις τοποθεσίες διεξαγωγής μελλοντικών αγώνων, η Formula E χρησιμοποίησε στο παρελθόν διαδρομές σε δρόμους της Βέρνης και της Ζυρίχης. Ωστόσο, ιστορικές πίστες όπως το Circuit des Nations κοντά στη λίμνη της Γενεύης ή η πίστα Bremgarten στη Βέρνη δεν υφίστανται πλέον. Στην πράξη, η αλλαγή του νόμου αποτελεί την αφετηρία για την επιστροφή της χώρας στον παγκόσμιο χάρτη του μηχανοκίνητου αθλητισμού.
