Η ύφεση στην οποία έχει βυθιστεί ο κλάδος της αγοράς αυτοκινήτου φαίνεται ότι έχει οδηγήσει την κυβέρνηση να μελετά σοβαρά την επαναφορά του μέτρου της απόσυρσης σε μια απέλπιδα προσπάθεια τόνωσης της αγοράς.

Μην νομίζεις ότι η κυβέρνηση σκέφτεται εσένα αλλά την τσέπη της αφού έχει δει δραστική μείωση στα έσοδα από τις ταξινομήσεις νέων αυτοκινήτων (ο στόχος στον προϋπολογισμό ήταν 500 εκ. ευρώ και μέχρι στιγμής, στους πρώτους 8 μήνες έχει μαζέψει μόλις 200 εκ. ευρώ) αλλά βλέπει και τους χιλιάδες ανέργους που μπορεί να προκύψουν αν οι εταιρίες που ασχολούνται με τον κλάδο κατεβάσουν ρολά.

Η κυβέρνηση λοιπόν σκέφτεται να επαναφέρει την απόσυρση αλλά όχι με την μορφή που γνωρίζαμε μέχρι στιγμής, απευθείας χρήματα στο χέρι, αλλά μέσω μείωσης στα τέλη ταξινόμησης κατά 50%. Παράλληλα μειωμένα θα είναι και τα τέλη κυκλοφορίας αφού μετά το περσινό φιάσκο και με την κατάθεση πινακίδων φαίνεται ότι πήρε το μάθημα της. Ακολουθεί μια πολύ ωραία άποψη ενός αναγνώστη του blog, taxalia που επειδή μου άρεσε την παρουσιάζω σχεδόν αυτούσια…

“Η απόσυρση των αυτοκινήτων προαναγγέλθηκε χθες, δημιουργώντας σε κάθε σκεπτόμενο πολίτη, εύλογα ερωτηματικά…

  • Πόσο τραγική (;) μπορεί να είναι η οικονομική πολιτική μιας χώρας, που άλλα υποστηρίζει το Νοέμβριο του 2008, κι άλλα το Σεπτέμβριο του 2010 (ούτε 10 μήνες δεν περάσανε ακόμα!)
  • Έπρεπε να χαθούν 9.000 θέσεις εργασίας για να αρχίσει κάποιος να σκέφτεται, ότι η απόσυρση δεν είναι λάθος; Ότι χάθηκαν εκατομμύρια ευρώ, όχι μόνο από τα τέλη ταξινόμησης, αλλά από ΦΠΑ, ΦΜΥ, Ασφαλιστικές εισφορές κτλ…

Πράγματι, αυτή είναι μια οικονομικά «οραματική» διοίκηση !!!

In.gr, 09/09/2010: «Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου έχει δώσει εντολές στους συνεργάτες του να διερευνήσουν εναλλακτικά σενάρια για την τόνωση της αγοράς αυτοκινήτου, σε μια προσπάθεια να ανακοπεί το κύμα κάθετης πτώσης των πωλήσεων, έκρηξης λουκέτων και απολύσεων και δραστικής συρρίκνωσης των εσόδων του Προϋπολογισμού

Τώρα, σκεφτήκαμε τα λουκέτα, τις απολύσεις; Τώρα που έπεσε ο ΦΠΑ, που δεν έχει ΦΜΥ, που το ΙΚΑ και τα άλλα ταμεία, έχασαν έσοδα 800 εκ. € σε 10 μόλις μήνες; (δηλαδή όσο το κόστος της αύξησης του πετρελαίου θέρμανσης!).

Τι μας έλεγαν οι “φωστήρες” Παπακωνσταντίνου και Μπιρμπίλη πέρισυ, για να δικαιολογήσουν την αναστολή ενός ολόσωστου μέτρου:

imerisia.gr 03/11/2009: “Απόσυρση τέλος», είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου εξηγώντας ότι «το μέτρο δεν συντελεί στην ανάγκη ανανέωσης του στόλου και δεν έχει κανένα περιβαλλοντικό όφελος». Πρόσθεσε ακόμη ότι «σε αυτές τις δυσχερείς δημοσιονομικά συνθήκες το μέτρο συνεπάγεται ένα πολύ μεγάλο κόστος για τον προϋπολογισμό χωρίς να συνεισφέρει στην ενίσχυση της παραγωγικής δυναμικότητας της χώρας μας”.

Τώρα το μέτρο, θα έχει…. «περιβαλλοντολογικό» όφελος? Μα πέρισυ με την απόφασή του, δεν υπήρχε όφελος, η ατμόσφαιρα των πόλεών μας ήταν σε εξαιρετικά καλά επίπεδα, ενώ φέτος τα αυτοκίνητα άρχισαν να τη ρυπαίνουν… τι φοβερή εξέλιξη της τεχνολογίας, θεέ μου, μέσα σε 10 μήνες μόνο!

Οι 9.000 χαμένες θέσεις εργασίας, πόσο “ενίσχυσαν” την παραγωγικότητα και τι επιβάρυνση υπάρχει στον προϋπολογισμό από τα χαμένα έσοδα; Θα τα πληρώσει από την τσέπη του ο κ.Παπακωνσταντίνου και η Μπιρμπίλω, μήπως;

Υπουργείο οικονομικών (απίστευτο, εεε;!!!)  08/11/2009: “Σε αυτή τη φάση, δεν θα ήταν δυνατό να διαθέσουμε κατά προτεραιότητα περίπου 400 εκ. ευρώ για την απόσυρση και άρα την αύξηση των εισαγωγών αυτοκινήτων και να μην υλοποιήσουμε στο ακέραιο τη δέσμευση για αύξηση της χρηματοδότησης στην εκπαίδευση κατά 1 δις ευρώ μέσα στο 2010.”

Να γιατί αυξήθηκε κατακόρυφα το επίπεδο της Παιδείας μας και μέσα στα 400 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου ΔΕΝ υπάρχει ούτε ένα ελληνικό! (περίμεναν την χρηματοδότηση από την απόσυρση, βλέπεις για να βελτιωθούν…) Να γιατί πλέον, περνάνε με 0.9 βαθμολογία σε ΤΕΙ, έκανε το θαύμα της το 1 δις που εξοικονομήσαμε από την απόσυρση μέσα στο 10μηνο Νοε./09 – Σεπ./10 !!!! Μα καλά, και δεν σκεφτόμαστε πως θα ξαναπέσει το επίπεδο της “δημόσιας και δωρεάν” παιδείας; Λέτε να έχουμε καταλήψεις γιατί στερούν από τα πανεπιστήμια πόρους, που τους μεταφέρουν στη γαλλο-γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία;

Η χώρα των πιο απίθανων πραγμάτων: διότι εκεί που τελειώνει η λογική, αρχίζει η Ελλάδα.”

[via: taxalia | Photo Copyright: Miguel Van Dijk Grilo at Flickr.com]