Το ντοκιμαντέρ για τον τρεις φορές παγκόσμιο πρωταθλητή της Formula 1, Ayrton Senna έκανε ντεμπούτο αλλά μόνο λίγοι είχαν την ευκαιρία να το δουν. Η προβολή έγινε κατά την διάρκεια του Sundance Film Festival και αν λάβουμε υπόψιν τα λόγια των κριτικών, τότε το ντοκιμαντέρ θα γνωρίσει τεράστια επιτυχία σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με τους LA Times, o σεναριογράφος και παραγωγός του ντοκιμαντέρ, Manish Pandey είπε στο κοινό του festival ότι μόλις έδειξε το έργο στον Ron Dennis, τεχνικό διευθυντή του Ayrton Senna στη McLaren, αυτός παρότι έχει αποκτήσει τον τίτλο του σκληρού ανθρώπου στα paddock της F1, “έσπασε” και έκλαψε μπροστά του.

Μετά το τέλος της ταινίας, ο Ron Dennis έκλαιγε για 10 λεπτά, ενώ στη συνέχεια κάθισε και μίλησε για τον Senna για περισσότερο από 2 ώρες.

Τι κάνει το ντοκιμαντέρ ξεχωριστό; Ο σκηνοθέτης Asif Kapadia, χρησιμοποίησε το αρχείο της Formula 1 όχι μόνο με τις μάχες που είχε ο Senna, κυρίως με τον Alain Prost, εντός πίστας, αλλά έβαλε και σκηνές από την προσωπικότητά του έξω από τις πίστες. Συνολικά χρησιμοποιήθηκαν περισσότερες από 15.000 ώρες αρχειακού υλικού που χώρεσαν μέσα στα 104 λεπτά που έχει διάρκεια το ντοκιμαντέρ.

Οι περισσότεροι έχουμε ακούσει ή έχουμε συνδέσει τον Ayrton Senna με τους παγκόσμιους τίτλους που κατέκτησε και τις 33 νίκες που πήρε, αλλά η ταινία αυτή θα μας κάνει ένα μαγικό ταξίδι στη ζωή του, 17 χρόνια μετά τον θάνατο του.

Ο Ayrton Senna σκοτώθηκε στις 1 Μαΐου του 1994, στα 34 του, στο Grand Prix του San Marino και από τότε έχει αφήσει ένα μεγάλο κενό στον μαγικό κόσμο της Formula 1. Ένας ζωντανός θρύλος έφυγε από την ζωή αλλά ο θρύλος θα παραμείνει πάντα θρύλος. Ο Senna είχε αυτό που δεν έχουν οι τωρινοί πιλότοι της Formula 1. Μυαλό “καμικάζι”, δεν σκεφτόταν με την λογική αλλά με το συναίσθημα, ένας πιλότος που όταν έμπαινε μέσα στο cockpit έμπαινε ταυτόχρονα σε έναν δικό του κόσμο που έκανε focus στο να δει πρώτος την καρό σημαία. Μεταμορφωνόταν σε κάτι μαγικό, σε κάτι που οι σύγχρονοι πιλότοι της Formula 1 δεν το έχουν δυστυχώς.

Δεν ξέρω πραγματικά αν και πότε θα έρθει στην χώρα μας το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ. Αν κάποιος έχει κάποιες πληροφορίες ας αφήσει σχόλιο. Trailer της ταινίας στη συνέχεια

[Πηγή: LA Times, YouTube]