Adrian Newey: Σκασμένο ελαστικό πιθανώς να φταίει για το δυστύχημα του Ayrton Senna

Σχετικά άρθρα

O Adrian Newey είναι σίγουρα ένας από τους καλύτερους σχεδιαστές της Formula 1. Το έχει δείξει σε όσες από τις ομάδες που έχει εργαστεί μέχρι στιγμής (Williams, McLaren και Red Bull). Πόσοι από εσάς ξέρετε ότι σκέφτηκε να αποχωρήσει από την F1 μετά το τραγικό θάνατο του Ayrton Senna την πρωτομαγιά του 1994 στην Ίμολα της Ιταλίας;

Ο Newey ήταν ο σχεδιαστής της Williams FW16 και σε πρόσφατη συνέντευξη του στην Guardian μίλησε για το τραγικό εκείνο γεγονός.

Τα λιγοστά μαλλιά που είχα, έπεσαν εκείνη την ημέρα. Τόσο εγώ όσο και ο Patrick Head, αγωνιστικός διευθυντής της Williams τότε, αναρωτηθήκαμε αν πρέπει να συνεχίσουμε την καριέρα μας στην Formula 1. Αναρωτηθήκαμε αν θέλουμε να συμμετέχουμε σε ένα άθλημα όπου οι άνθρωποι σκοτώνονται από αυτοκίνητα που έχουμε εμείς δημιουργήσει.

Αναφέρθηκε επίσης και στο πως μπορεί να έγινε το ατύχημα:

Το ατύχημα προκλήθηκε από κάτι που έσπασε ή λόγω κακού σχεδιασμού; Θυμάμαι την ημέρα μετά τον αγώνα ήταν αργία και ορισμένοι από εμάς προσπαθούσαμε να βρούμε στοιχεία για το πως μπορεί να συνέβη ατύχημα. Ήτα μια σκοτεινή εβδομάδα.

Η αλήθεια είναι ότι κανένας δεν έχει μάθει τι πραγματικά συνέβη στο μονοθέσιο του Ayrton. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η κολόνα του τιμονιού έσπασε αλλά το μεγάλο ερώτημα είναι ένα: Έσπασε πριν ή μετά το ατύχημα; Ευθύνεται δηλαδή η κολόνα για το ατύχημα ή ήταν κάτι που συνέβη ως απόρροια του ατυχήματος; Δεν χωρά αμφιβολία ότι ο σχεδιασμός της ήταν κακός, αλλά όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι το αυτοκίνητο δεν θα συνέχιζε την πορεία που είχε αν είχε σπάσει η κολόνα του τιμονιού.

Ο Newey δίνει την δική του εκδοχή και αναφέρει ότι πιθανώς ένα σκασμένο ελαστικό μπορεί να προκάλεσε το ατύχημα αφού το μονοθέσιο θα έχανε πρόσφυση με αποτέλεσμα να πέσει πάνω στον τοίχο της Ίμολα.

[Πηγή: The Guardian]

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Αποχωρεί από την Red Bull ο Adrian Newey

Ο επικεφαλής σχεδιασμού της Red Bull, Adrian Newey, πρόκειται να αποχωρήσει από την ομάδα μετά τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει εντός της αυστριακής ομάδας...