Μέσα στην εβδομάδα η Saab ανακοίνωσε ότι την εξαγόρασαν οι κινέζικες εταιρίες η Pang Da και η Youngman για 100 εκατ. ευρώ. και ότι θα έβαζαν επιπλέον 600 εκατ. ευρώ για την μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση της. Η Κινεζική κυβέρνηση φαίνεται ότι θα εγκρίνει την εξαγορά, αφού ο υπουργός Βιομηχανίας και Τεχνολογίας της Πληροφορίας της Κίνας, Miao Wei, μιλώντας στο Reuters, δήλωσε ότι υποστηρίζουν την κίνηση αυτή.

Από την άλλη η General Motors, η πρώην μητρική εταιρία που έφτασε την Saab σε αυτή τη δεινή οικονομική κατάσταση, φαίνεται ότι δεν συμφωνεί με την εξαγορά της Saab για ένα “κομμάτι ψωμί” από τους Κινέζους. Τι πρόβλημα έχουνε οι Αμερικάνοι; Ότι όλη η τεχνολογία που έχουνε αυτή τι στιγμή τα αυτοκίνητα της Saab, είναι δική τους και δεν θέλει να την πάρουν οι Κινέζοι για τόσα λίγα χρήματα, την ώρα που ήδη η GM έχει πουλήσει την τεχνολογία αυτή στην SAIC-GM-Wuling, μια άλλη κινέζικη αυτοκινητοβιομηχανία.

Τέλος μια έκθεση κάνει λόγω ότι η Pang Da αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα αφού από την αρχή του έτους έχει ξοδέψει περισσότερα από 6 δισ. γιουάν (687 εκατ. ευρώ) για να αποπληρώσει δάνεια, και έχει ζητήσει επιπλέον 435 εκατ. δάνειο. Ελπίζω τελικά να μην είναι φούσκα η εξαγορά της Saab από την Pang Da.

[Πηγή: Reuters, The Truth About Cars (1), The Truth About Cars (2)]