Η κινέζικη Evergrande NEV (Evergrande New Energy Vehicle Group) δήλωσε πως ίσως χρειαστεί να σταματήσει τη παραγωγή των ηλεκτρικών αυτοκινήτων της, εάν δεν μπορέσει να λάβει νέα χρηματοδότηση.

Η εταιρία που έχει παραδώσει μόλις κάτι περισσότερα από 900 Hengchi 5, στοχεύει στη μείωση του κόστους μέσω μέτρων, όπως η μείωση του αριθμού του προσωπικού και η βελτίωση της αποτελεσματικότητας της διαχείρισης.

1

Εάν, ωστόσο, μπορούσε να λάβει χρηματοδότηση άνω των 29 δισεκατομμυρίων γουάν (3,9 δισεκατομμύρια ευρώ) “στο μέλλον”, είχε στόχο να λανσάρει μια σειρά από αυτοκίνητα και ήλπιζε να επιτύχει μαζική παραγωγή.

Σύμφωνα με αυτό το σχέδιο, η σωρευτική ταμειακή ροή χωρίς μόχλευση από το 2023 έως το 2026 αναμενόταν να φτάσει τα αρνητικά 7 δισεκατομμύρια γουάν (942 εκατ. ευρώ) έως αρνητικά 5 δισεκατομμύρια γουάν (673 εκατ. ευρώ).

Τα νέα έρχονται αφού η μητρική της, China Evergrande Group, ανακοίνωσε τα σχέδια της για την αναδιάρθρωση του υπεράκτιου χρέους της ύψους 22,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η Evergrande New Energy Vehicle είχε δηλώσει προηγουμένως ότι είχε ως στόχο να ξεκινήσει τη μαζική παραγωγή του δεύτερου ηλεκτρικού μοντέλου της το πρώτο εξάμηνο του 2023 και ενός τρίτου κατά τη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου του τρέχοντος έτους. Είχε θέσει ως στόχο να κατασκευάζει 1 εκατομμύριο αυτοκίνητα ετησίως μέχρι το 2025 και 5 εκατ. αυτοκίνητα ετησίως έως το 2035.

2

Τον Δεκέμβριο του 2022 η εταιρία απέλυσε 931 εργαζομένους και μείωσε τους μισθούς ορισμένων υπαλλήλων της, ως μέρος των μέτρων μείωσης του κόστους. Η εταιρία απασχολεί σήμερα 2.795 υπαλλήλους.

Η Evergrande NEV είναι το κλειδί για τα σχέδια μετασχηματισμού της Evergrande, που κάποτε ήταν ο κατασκευαστής ακινήτων με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην Κίνα και τώρα βρίσκεται στο επίκεντρο μιας βαθύτερης κρίσης χρέους.