Δισκόφρενα απο συνθετικά υλικά σε χαμηλό κόστος υπόσχονται ερευνητές

Σχετικά άρθρα

Μέχρι στιγμής η χρήση των δίσκων από συνθετικά υλικά περιορίζεται σε κάποια εξωτικά αυτοκίνητα και μηχανές και αυτό γιατί είναι ιδιαίτερα ακριβοί. Αυτό όμως θα αλλάξει και μάλιστα σύντομα σύμφωνα με μία ομάδα ερευνητών από την REL –εταιρία που εξειδικεύεται στα υλικά- και το Πολυτεχνικό Ινστιτούτο του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. Οι επιστήμονες λοιπόν κατασκευάζουν δίσκο από aluminum composite για αυτοκίνητα λογικού κόστους, δηλαδή για τα δικά μας αυτοκίνητα! Ισχυρίζονται μάλιστα ότι θα είναι πολύ πιο εύκολοι στην παραγωγή τους –σε σύγκριση με τους δίσκους από συνθετικά υλικά αυτή τη στιγμή-, 60% ελαφρύτεροι από τους αντίστοιχους ατσάλινους αλλά και τριπλάσια ανθεκτικοί!

Το υλικό κατασκευής των δίσκων θα είναι συνθετικό μεταλλικής μήτρας ενισχυμένο με κεραμικές ίνες –αν η μετάφραση από το ceramic fiber reinforced metal matrix composite είναι σωστή- και η σύνθεση του θα μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με την χρήση για την οποία προορίζεται το τελικό προϊόν.

Υπολογίζεται ότι με την χρήση των συνθετικών δίσκων σε ένα μεσαίου μεγέθους σεντάν, η μείωση του βάρους πλησιάζει τα 14 κιλά και αν σκεφτεί κανείς ότι μιλάμε για μη αναρτώμενη μάζα, τα οφέλη σε επιτάχυνση, επιβράδυνση, οδική συμπεριφορά αλλά και οικονομία θα είναι σημαντικά! Η REL προσφέρει ήδη αυτόν τον δίσκο για μοτοσικλέτες ενώ για αυτοκίνητα θα πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον έναν χρόνο για ένα πρωτότυπο

Κάποιοι λένε ότι τώρα που χρησιμοποιείται το δυναμικό φρενάρισμα για να φορτίζονται οι μπαταρίες από τα υβριδικά και ηλεκτρικά αυτοκίνητα τέτοιου είδους πρόοδοι είναι σχετικά ασήμαντες…Δεν ξέρω, εμένα πάντως η γνώμη μου είναι «κάλλιο αργά παρά ποτέ», κάθε τεχνολογική πρόοδος είναι καλοδεχούμενη αρκεί να βρίσκει εφαρμογή και να μην σκονίζεται σε κάποιο γραφείο!

[Πηγή: Gizmag]

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα