Από την αρχή της συνεργασίας αυτής, οι κακές γλώσσες μιλούσαν ότι δεν είναι βιώσιμη και τώρα φουντώνουν οι φήμες ότι τελικά αυτή θα καταρρεύσει, λόγω της οικονομικής κρίσης της Ευρωζώνης.

Το Reuters επικαλείται ανώνυμες πηγές οι οποίες του ανέφεραν ότι η GM έχει αμφιβολίες σχετικά με την κυβερνητική διάσωση της PSA, που ανακοινώθηκε τον περασμένο μήνα.

Οι συνομιλίες ανάμεσα στις δύο εταιρίες έχουνε μπει στον πάγο, παρότι και οι δύο θέλουν να συνεχιστεί η μεταξύ τους συνεργασία και να βγάλουν 4 κοινά αυτοκίνητα έως το 2016. Ωστόσο αυτό φαίνεται απίθανο να γίνεται πριν από το 2014.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών των δύο εταιρειών ήταν μια συμφωνία για την πλήρη συγχώνευση της Opel, θυγατρικής της GM, με την Peugeot. Ανώνυμη πηγή αναφέρει:

Οι όροι της συμφωνίας διάσωσης αποκλείουν απολύσεις, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει μια συμφωνία γρηγορότερα αφού θα ήταν πολιτικά αδύνατον να γίνουν όλες οι περικοπές στη γερμανική πλευρά.

Οι διαπραγματεύσεις το πιθανότερο είναι να επαναληφθούν μέσα στο 2014, και δεν είναι δυνατόν να γίνει αυτό νωρίτερα, αφού στη διάρκεια του 2014 θα ανακάμπτει διεθνώς η αγορά του ιδιωτικού αυτοκινήτου.

Εκπρόσωπος της Peugeot επιβεβαίωσε ότι έχουν διακοπεί οι διαπραγματεύσεις.

Πρόσφατα, η Peugeot ανακοίνωσε ότι λόγω μειωμένων πωλήσεων κάθε μήνα υφίσταται ζημία 160 εκατομμυρίων ευρώ, κάτι που καθιστά πλέον αναγκαία τη μείωση του προσωπικού της κατά τουλάχιστον 10.000 θέσεις, αλλά και το κλείσιμο τουλάχιστον μιας μονάδας στη Γαλλία.

Η GM αναμένει ότι φέτος στην Ευρώπη θα υποστεί ζημία 1,5 έως 1,8 δισ. δολάρια και βρίσκεται σε εξέλιξη διάλογος με τα συνδικάτα σχετικά με το κλείσιμο της μονάδας της Opel στο Μπόχουμ. Στη βορειοαμερικανική αγορά αντίθετα το τρίτο τρίμηνο κατέγραψε αύξηση πωλήσεων και προ φόρων κερδοφορία 1,48 δισ. δολ.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Αρνό Μοντμπούρ αναφερόμενος σε συνέντευξή του στην Libération τον Οκτώβριο είχε πει ότι η κυβερνητική πλευρά θέτει ως όρο στην διοίκηση της Peugeot να παραμείνουν σε λειτουργία όλες οι μονάδες της” στο γαλλικό έδαφος.

[Πηγή: Reuters]