06

Κατά τη διάρκεια μιας τυπικής ημέρας 3.500 άνθρωποι πεθαίνουν στους δρόμους του κόσμου, με τη πλειοψηφία των θυμάτων συχνά να είναι νέοι.

Τα θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα έχουν γίνει η κύρια αιτία θανάτου των ανθρώπων ηλικίας μεταξύ 15-29 ετών, με το 90% των θυμάτων αυτών να ζουν σε αναπτυσσόμενες χώρες. Το 2010 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περίπου 50 εκατομμύρια τραυματίστηκαν, μερικοί εξ αυτών πολύ σοβαρά, ως αποτέλεσμα των τροχαίων ατυχημάτων. Εάν δεν γίνει τίποτα, εκτιμάται ότι το 2020 ο αριθμός των θανάτων θα είναι 1,9 εκατομμύρια από τροχαία ατυχήματα. Η “Δράση της FIA για την Οδική Ασφάλεια” (FIA Action for Road Safety) έχει ως στόχο να βοηθήσει τα Ηνωμένα Έθνη για την επίτευξη του στόχου της σώσιμου πέντε εκατομμύριων ανθρώπων από τους δρόμους του του κόσμου για τα επόμενα 10 χρόνια.

Η “Δράση της FIA για την Οδική Ασφάλεια” είναι μια παγκόσμια εκστρατεία, συνεπικουρούμενη από τους πόρους της παγκόσμιας ομοσπονδίας για να βοηθήσει τις οργανώσεις-μέλη ανά την υφήλειο για να εκπαιδεύσει και να υποστηρίξει για ασφαλέστερους δρόμους, οχήματα και τρόπους οδήγησης.

Η Δεκαετία Δράσης για την Οδική Ασφάλεια 2011-2020 εγκαινιάστηκε επίσημα στις 11 Μαΐου 2011 σε περισσότερες από 132 και οι κανόνες που έχει θεσπίσει η ομοσπονδία είναι οι εξής ακόλουθοι:

  1. ΦΟΡΑΩ ΤΗ ΖΩΝΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ και είµαι υπεύθυνος για όλους τους επιβάτες
  2. ΣΕΒΟΜΑΙ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ∆ΡΟΜΩΝ γιατί έχουν θεσπιστεί για τη δική µας προστασία
  3. ΥΠΑΚΟΥΩ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ, το αυτοκίνητό µου είναι κατασκευασµένο από µέταλλο, οι πεζοί και τα παιδιά όχι
  4. ΕΛΕΓΧΩ ΤΑ ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΜΟΥ την κατάστασή τους και την πίεση, ακόµα και στη ρεζέρβα
  5. Ο∆ΗΓΩ ΝΗΦΑΛΙΟΣ γιατί όταν είµαι µεθυσµένος ή υπό την επήρεια ουσιών, είµαι επικίνδυνος
  6. ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΩ ΤΑ ΠΑΙ∆ΙΑ ΜΟΥ έχοντας τα ασφαλισµένα στα καθίσµατα του αυτοκινήτου
  7. ΠΡΟΣΕΧΩ γιατί το να γράφω µηνύµατα και να µιλάω στο κινητό µε καθιστά επικίνδυνο
  8. ΣΤΑΜΑΤΩ ΟΤΑΝ ΕΙΜΑΙ ΚΟΥΡΑΣΜΕΝΟΣ γιατί το να φτάνω αργά είναι καλύτερο από το να µη φτάνω καθόλου
  9. ΦΟΡΑΩ ΚΡΑΝΟΣ στις µοτοσικλέτες και στα ποδήλατα το κεφάλι µου είναι εκτεθειµένο
  10. ΕΙΜΑΙ ΥΠΟΧΩΡΗΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΕΥΓΕΝΙΚΟΣ γιατί ο σεβασμός προς τους άλλους οδηγούς είναι παιδεία

Όλοι όσοι διαβάζουν αυτό το site, και όχι μόνο, έχουμε μια αγάπη, ένα πάθος, το αυτοκίνητο. Όμως τίποτα στη ζωή δεν είναι σπουδαιότερο από τη δική μας σωματική ακεραιότητα και των συνανθρώπων μας για να έχουμε χαρούμενες και ευχάριστες διαδρομές.

[Πηγή: Action for Road Safety]