892500907

Η τρίτη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ιαπωνίας, ανακοίνωσε κέρδη της τάξης των 1,9 δις δολαρίων για το πρώτο οικονομικό τρίμηνο της χρονιάς. Τα κέρδη αυτά, βρίσκονται ελαφρώς κάτω από το προβλεπόμενο των 2,1 δις δολαρίων αλλά η Honda Motor Co φαίνεται πως εμμένει στην πρόβλεψη που έχει γίνει για ολόκληρο το οικονομικό έτος που τελειώνει τον Μάρτιο του 2014, των 7,9 δις δολαρίων.

Αν δούμε λίγο αναλυτικά το πώς πήγαν οι πωλήσεις στις σημαντικές αγορές, θα παρατηρήσουμε πως στην Αμερική, που με 40% της παραγωγής της Honda να πηγαίνει εκεί, αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά της, το μερίδιό της έπεσε κατά 0,1%, παρότι, χάρη κυρίως στο Accord, κατάφερε να πουλήσει 745.578 οχήματα που είναι 6% περισσότερα από ότι πέρυσι την ίδια περίοδο. Η πτώση στο μερίδιο της αγοράς που κατέχει η Honda οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση που σημειώνουν οι πωλήσεις SUV και pickup στις Η.Π.Α. και η αδυναμία της Honda να προσφέρει κάποιο μοντέλο σε αυτές τις κατηγορίες.

Μεγάλη πτώση σημειώθηκε επίσης και στην εγχώρια αγορά της Ιαπωνίας, πτώση της τάξης του 24%. Αυτή η πτώση σε πολύ μεγάλο βαθμό οφείλεται στη λήξη της περιόδου των κρατικών επιδοτήσεων για αυτοκίνητα φιλικά στο περιβάλλον.

Η Honda αυτή την περίοδο ρίχνει πολύ μεγάλο βάρος στην επέκταση των ήδη υπαρχόντων εργοστασίων και την κατασκευή νέων αφού ο στόχος της αύξησης των ετήσιων πωλήσεών της κατά 50% μέχρι το 2017 –από 4 εκατομμύρια οχήματα σε 6- εξακολουθεί να υφίσταται. Αυτό φαίνεται και από τα έξοδα που έχει κάνει προς αυτόν τον στόχο που για το πρώτο τρίμηνο πάντα του οικονομικού έτους, έχουν αυξηθεί κατά 78,6%. Το ολοκαίνουριο εργοστάσιο της εταιρίας στο Yorii της Ιαπωνίας ξεκίνησε την παραγωγή τον προηγούμενο μήνα ενώ αυτό στο Μεξικό αναμένεται να ξεκινήσει το 2014. Επεκτάσεις επίσης έχουν προγραμματιστεί τόσο για το εργοστάσιο στην Ταϊλάνδη όσο και για αυτό στην Κίνα σε αναμονή αύξησης της ζήτησης από αυτές τις αγορές.

Συμπερασματικά, θα λέγαμε πως ενώ η Honda δεν έπεσε μέσα στις προβλέψεις της, δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να πούμε πως έχει πρόβλημα.

[Πηγή: Reuters]