Φοιτητές θα σχεδιάσουν τα μελλοντικά Fiat

Σχετικά άρθρα

fiat-two-kind-project

Οι σχεδιαστές της Fiat ανακοίνωσαν έναν ενδιαφέρον διαγωνισμό, για 60 μεταπτυχιακούς φοιτητές του Royal College of Art, με σκοπό την δημιουργία πρωτοποριακών σχεδίων για τα μοντέλα Panda και 500 του 2020.

Με 7 ομάδες ανά μοντέλο και 4 διαγωνιζόμενους ανά ομάδα, οι σπουδαστές θα σχεδιάσουν τόσο το εσωτερικό όσο και το εξωτερικό των δύο μοντέλων, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την ταυτότητα των αυτοκινήτων και της εταιρίας, άλλα υπολογίζοντας και τις τάσεις και προσδοκίες των πελατών της Fiat στα επόμενα 7 χρόνια. Οι άνθρωποι της ιταλικής εταιρίας περιμένουν να δουν πρωτοποριακά και απρόβλεπτα σχέδια, άλλα πλήρως πρακτικά και εφαρμόσιμα.

Οι δημιουργοί των νικητήριων σχεδίων για το κάθε μοντέλο θα πάνε στο σχεδιαστικό κέντρο της Fiat στο Τορίνο για 4 μέρες. Εκεί θα βοηθήσουν τους σχεδιαστές να κατασκευάσουν μοντέλα υπό κλίμακα, τα οποία θα εκθέσουν τον ερχόμενο Ιούνιο σύμφωνα με το πρόγραμμα του διαγωνισμού. Οι νικητές του διαγωνισμού, έως 10 φοιτητές, θα κερδίσουν εξάμηνη πρακτική άσκηση στο σχεδιαστικό κέντρο της Fiat.

Οι καλύτεροι σχεδιαστές της ιταλικής αυτοκινητοβιομηχανίας, όπως ο Roberto Giolito και ο Lorenzo Ramaciotti, θα κάνουν σεμινάρια στην Αγγλία κάθε δύο εβδομάδες με θέματα όπως «η σχεδιαστική προσέγγιση της Fiat» και «οι ρίζες του Ιταλικού σχεδιασμού», μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου, όπου θα κριθούν και τα σχέδια των διαγωνιζομένων. Οι προτάσεις των φοιτητών θα συνοδεύονται από πλάνα, 2D και 3D σχεδιασμούς, προσομοιώσεις κίνησης και ψηφιακές αναπαραστάσεις των επιμέρους λεπτομερειών.

Ο διευθύνων καθηγητής του προγράμματος για το Royal College of Art δήλωσε:

Είναι ένας εξαιρετικά σημαντικός διαγωνισμός για εμάς. Η Fiat είναι πολύ σοβαρή στο να βασίσει τα πιο σημαντικά μοντέλα της στις ιδέες των φοιτητών μας

Από την μεριά τους οι σχεδιαστές της Ιταλικής εταιρίας παραδέχονται ότι έχουν μεγάλη πρόκληση μπροστά τους στον σχεδιασμό της 3ης γενιάς του Fiat 500 και της 4ης του Panda και θεωρούν πως η επιρροή του κοσμοπολίτικου Λονδίνου και οι φρέσκες ιδέες των φοιτητών του RCA μπορούν να προσφέρουν πολλές νέες ιδέες. Περισσότερες λεπτομέρειες μπορείς να βρεις στο δελτίο τύπου που ακολουθεί.

[Πηγή: Fiat]

[learn_more caption=”Δελτίο Τύπου”]

Συνδυαστικά με την πρωτοβουλία “Fiat Two of a Kind” ξεκινά η επέκταση σε ευρωπαϊκό επίπεδο του προγράμματος “Fiat Likes U”

  • Σε συνέχεια της επιτυχίας του “Fiat Likes U” σε ιταλικά πανεπιστήμια, το πρόγραμμα κοινής χρήσης αυτοκινήτων ξεκινά την επέκτασή του στην Ευρώπη, κάνοντας την αρχή από το φημισμένο Royal College of Art του Λονδίνου.
  • Το “Fiat Likes U” ξεκινά παράλληλα με την πρωτοβουλία “Fiat Two of a Kind”, στο πλαίσιο της οποίας οι φοιτητές σχεδίου αυτοκινήτου του Royal College of Art θα έχουν την ευκαιρία της συμμετοχής σε ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει διαλέξεις από τους διευθυντές σχεδιασμού του Fiat-Chrysler Group, της δημιουργίας ενός ομοιώματος μοντέλου από το Fiat Centro Stile, καθώς και της πρακτικής άσκησης στο Fiat Centro Stile στο Τορίνο.
  • Η δωρεάν υπηρεσία κοινής χρήσης αυτοκινήτων Fiat Panda και FIAT 500 θα προσφέρεται στους σπουδαστές για διάστημα δύο μηνών.

Σε συνέχεια της επιτυχίας του “Fiat Likes U” σε ιταλικά πανεπιστήμια, το πρόγραμμα κοινής χρήσης αυτοκινήτων ξεκινά την επέκτασή του στην Ευρώπη, κάνοντας την αρχή από το φημισμένο Royal College of Art του Λονδίνου.
Το “Fiat Likes U” ξεκινά παράλληλα με την πρωτοβουλία “Fiat Two of a Kind”, στο πλαίσιο της οποίας οι φοιτητές σχεδίου αυτοκινήτου του Royal College of Art θα έχουν την ευκαιρία της συμμετοχής σε ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει διαλέξεις από τους διευθυντές σχεδιασμού του Fiat-Chrysler Group, της δημιουργίας ενός ομοιώματος μοντέλου από το Fiat Centro Stile, καθώς και της πρακτικής άσκησης στο Fiat Centro Stile στο Τορίνο.
Η δωρεάν υπηρεσία κοινής χρήσης αυτοκινήτων Fiat Panda και FIAT 500 θα προσφέρεται στους σπουδαστές για διάστημα δύο μηνών.

Μέσω του προγράμματος “Fiat Likes U”, φοιτητές του Royal College of Art του Λονδίνου θα έχουν την ευκαιρία να διαπιστώσουν τα οφέλη της κοινής χρήσης αυτοκινήτου στο πλαίσιο της ιδέας της βιώσιμης μετακίνησης. Η εφαρμογή του προγράμματος στη Μ. Βρετανία είναι η φυσική εξέλιξη της πρωτοβουλίας που ξεκίνησε το 2012 από τη Fiat και το Ιταλικό Υπουργείο Παιδείας, με την αιγίδα του Ιταλικού Υπουργείου Περιβάλλοντος, η οποία πρόσφερε μια σειρά από πλεονεκτήματα σε περίπου 280.000 φοιτητές των 8 πανεπιστημίων που συμμετείχαν.

Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν τη μεγάλη επιτυχία του εγχειρήματος στην Ιταλία: περισσότεροι από 6.000 φοιτητές αξιοποίησαν την υπηρεσία, κάνοντας περί τις 28.000 διαδρομές, καλύπτοντας συνολικά πλέον των 320.000 χιλιομέτρων με τα οκτώ αυτοκίνητα, Panda και 500L, του προγράμματος. Επιπλέον, το site του προγράμματος “likesu.FIAT.it” κατέγραψε περισσότερες από 180.000 επισκέψεις.

Παράλληλα, το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό ίδρυμα συνεργάζεται με τη Fiat στην πρωτοβουλία “Fiat Two of a Kind”. Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, 14 ομάδες, αποτελούμενες η κάθε μια από 5, κατά μέσο όρο, φοιτητές διαφορετικής εξειδίκευσης σε θέματα σχεδίου, καλούνται να «προβλέψουν» τις πιθανές σχεδιαστικές εξελίξεις των Fiat 500 και Fiat Panda το 2020. Και τα δύο αυτά αυτοκίνητα είναι εκφάνσεις του σχεδιαστικού χαρακτήρα της Fiat, από δύο διαφορετικές οπτικές γωνίες, όπως ο τίτλος του προγράμματος υποδηλώνει. Έχοντας και τα δύο τα αδιαμφισβήτητα χαρακτηριστικά της Fiat, το Panda αποτελεί την τέλεια έκφραση της ιδέας της λειτουργικότητας, ενώ το 500 της έννοιας του συναισθήματος.

Στο πλαίσιο του προγράμματος θα ζητηθεί από τους επίδοξους σχεδιαστές να αναπτύξουν νέες λύσεις για το εσωτερικό και εξωτερικό των Fiat 500 και Panda, που θα συνδυάζουν τα χαρακτηριστικά της καινοτομίας, της διαδραστικότητας, του ψηφιακού interface, της εξοικονόμησης πόρων και του διεθνούς προφίλ. Οι σχεδιαστές θα κληθούν να λάβουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες των διαφόρων αγορών, αλλά και να σεβαστούν τα σταθερά σχεδιαστικά χαρακτηριστικά της Fiat. Η μοναδική αυτή εμπειρία θα συνδυαστεί με μια σειρά διαλέξεων που θα παραδίδονται από τους διευθυντές των σχεδιαστικών τμημάτων της εταιρείας που θα υποστηρίζουν τις ομάδες, καθώς αυτές θα αναπτύσσουν τα έργα τους κατά το διάστημα Οκτώβριος – Δεκέμβριος 2013. Στόχος των διαλέξεων θα είναι να μεταφέρουν την εμπειρία και εξειδίκευση των επαγγελματιών σχεδιαστών στους φοιτητές, κάνοντας μια απτή συνεισφορά στην εκπαίδευσή τους.

Τα ολοκληρωμένα σχέδια θα παρουσιαστούν το Δεκέμβριο ενώπιον μιας επιτροπής ειδικών στην οποία θα συμμετέχουν υψηλόβαθμα στελέχη του Fiat-Chrysler Group καθώς και εκπαιδευτικό προσωπικό του Royal College of Art.

Τα έργα θα βαθμολογηθούν βάσει διαφόρων κριτηρίων, όπως στιλιστική αξία, λειτουργικότητα, καινοτομία, πρωτοτυπία, σύνδεση και συνέπεια με τις ανάγκες της αγοράς, τελικό προϊόν, χρήστες, επικοινωνιακές δεξιότητες και συνολικό επίπεδο παρουσίασης. Στη συνέχεια οι τελικοί νικητές θα προσκληθούν στο Κέντρο Σχεδιασμού της Fiat στο Τορίνο για τέσσερις μέρες για να συζητήσουν τη δημιουργία των μοντέλων υπό κλίμακα από πηλό που προέκυψαν από τις προτάσεις που επιλέχθηκαν με τη σχεδιαστική ομάδα. Η ολοκλήρωση των μοντέλων θα προηγηθεί της εκδήλωσης αποφοίτησης της τάξης του 2014 του Royal College of Art. Παράλληλα, στους δέκα νικητές θα προσφερθεί η δυνατότητα πρακτικής εξάσκησης στις εγκαταστάσεις της Fiat στο Τορίνο για το διάστημα Ιούλιος 2014 – Φεβρουάριος 2015. Επιπλέον της δυνατότητας που προσφέρει το πρόγραμμα στους φοιτητές να δοκιμάσουν τις δυνατότητές τους και να αποκτήσουν πολύτιμη εμπειρία στις διαδικασίες που ενέχει ο σχεδιασμός ενός μοντέλου αυτοκινήτου, μέσω του “Fiat Two of a Kind” οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να εξοικειωθούν με την ιταλική κουλτούρα και να γνωρίσουν τις αξίες του Fiat-Chrysler Group.

Στο διάστημα εφαρμογής του προγράμματος, Οκτώβριος – Δεκέμβριος 2013, η Fiat θα παραχωρήσει στους φοιτητές του Royal College of Art ένα Panda και ένα 500 στο πλαίσιο της υπηρεσίας κοινής χρήσης, δίνοντάς τους την ευκαιρία να αποκτήσουν πλήρη εικόνα των δύο μοντέλων που καλούνται να «επανασχεδιάσουν» για το μέλλον.

Η επέκταση του προγράμματος “Fiat Likes U” σε ευρωπαϊκό επίπεδο επιβεβαιώνει την επιθυμία της εταιρείας να παράσχει πρακτικές λύσεις στα θέματα μετακίνησης των νέων, τους οποίους ολοένα και περισσότερο απασχολούν τα θέματα της οικολογικής και οικονομικής μετακίνησης. Οι νέοι δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στον περιορισμό των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και παράλληλα αναζητούν αυτοκίνητα με χαμηλή κατανάλωση και περιορισμένα έξοδα συντήρησης, κοστολογημένα με βάση τις οικονομικές τους δυνατότητες και με ευέλικτα προγράμματα χρηματοδότησης.

Ειδικά σε ό,τι αφορά την περιβαλλοντική μέριμνα σημειώνεται πως το 2012, για έκτη συνεχόμενη χρονιά, η Fiat αναδείχτηκε ως η μάρκα με τους χαμηλότερους ρύπους CO2 στην Ευρώπη, με μέσο όρο τα 119,8g/km. Η σημαντική αυτή επιτυχία επιβεβαιώνει τη σταθερή δέσμευση της Fiat για τη βιώσιμη κινητικότητα, καθώς τα τελευταία έξι χρόνια, η Fiat έχει μειώσει κατά 13% τους ρύπους CO2, από 137,3 σε 119,8g/km, ξεπερνώντας κατά πολύ τον στόχο που έχει τεθεί από την ΕΕ για μείωση σε 130 g/km μέχρι το 2015.

Το πρόγραμμα “Fiat Likes U” αποτελεί για την εταιρεία μήνυμα εμπιστοσύνης σε όλους εκείνους τους φοιτητές που δεσμεύονται σήμερα για να φτιάξουν ένα καλύτερο αύριο. Είναι μια επένδυση της Fiat, που δίνει έμφαση στις αξίες της ποιότητας και της επιστημονικής εξειδίκευσης. Αξίες που, ακόμη και εν μέσω της τρέχουσας περιόδου οικονομικής αστάθειας, αποτελούν την πλέον ασφαλή επιλογή κάθε οικονομίας.

  • FIAT challenges the Royal College of Art Vehicle Design students to imagine how FIAT’s iconic 500 and Panda will look in the future
  • Fourteen teams of four students will work on future design proposals supported by six lecture days delivered by senior FIAT design heads
  • Winning proposals will be created as clay models following debrief by students in FIAT Centro Stile in Turin
  • Winning students offered internships at FIAT’s Centro Stile

FIAT is challenging Vehicle Design students at the prestigious Royal College of Art (RCA) in London to explore how FIAT’s most iconic models might look in the future, via a new initiative entitled “Two of a Kind”.

The “Two of a Kind” project focusses on the two models that best characterise the FIAT ethos of making cool cars – infused with Italian effervescence – for real people: The iconic, stylish and much-loved FIAT 500 and the distinctive, charming and practical FIAT Panda – very different vehicles but both quintessentially FIAT. “Two of a Kind”, you might say.

Placing FIAT’s brand identity at the centre and using its design language as a starting point, fourteen teams of four students will be challenged to develop concepts that explore innovative ‘outside the box’ ideas while taking interactivity, digital interface, sustainability and global appeal in account.

To assist the Master’s students, a series of live lectures are planned at the RCA by FIAT-Chrysler’s top designers, including Head of Design (EMEA region) Roberto Giolito and Head of Global Design Lorenzo Ramaciotti, with the first lecture having taken place yesterday (October 2nd) at the Royal College of Art.

FIAT will deliver six RCA lectures in total, with each lecture focussing on a different theme. The final portion of each lecture will see the students share and receive feedback on the status of their ‘Two of a kind’ project. The series culminates on December 11th 2013 with final student presentations, with the winning projects to be judged by senior FIAT designer heads, RCA department heads and FIAT UK’s Managing Director, Steve Zanlunghi.

In early 2014, the winning students will then take their final designs to the FIAT Centro Stile (Styling Centre) in Turin where they will meet with the model makers to brief them on how best to turn these designs into clay models. These models will then be prepared and unveiled at the students’ RCA degree show in June 2014. In addition, these students will also be offered internships at FIAT’s Centro Stile between July 2014 and February 2015.

Commenting on the project, Mr Zanlunghi explained: “This project is hugely beneficial for both FIAT and the students of the Royal College of Art. The students get to experience how a design proposal is put together, harnessing their creativity, passion and vision to produce an exciting concept that innovates and delights and but with an eye to practicality and feasibility. FIAT, meanwhile, enjoys an influx of fresh ideas, creative solutions and pure design talent, all of which are essential to keeping FIAT at the forefront of design and technological innovation in the future.”

Professor Dale Harrow, Head of Vehicle Design and Dean of the School of Design, Royal College of Art, noted: “One of the benefits of studying Vehicle Design at the RCA is that students have the opportunity to grapple with real design challenges and see their ideas become part of the solution. It’s great to have this relationship with FIAT, and to have these iconic designers giving lectures here.”

The project also coincides with expansion of the “FIAT Likes U” student car-sharing programme into a university outside of Italy for the first time. Originally launched in 2012 by FIAT, with support from the Italian Ministry of Education and Italian Ministry for the Environment, “Fiat Likes U” offered some 280,000 students from the eight universities a practical solution to their personal mobility problems by making a fleet of eight FIAT vehicles available for use free of charge: More than 6,000 students made approximately 28,000 trips totalling more than 320,000 km, with more than 18,000 visits to the dedicated “likesu.FIAT.it” website.

Encouraged by this success, FIAT has chosen to expand the project to other universities in Italy and to open the initiative up to selected universities across Europe beginning with the Royal College of Art in London. Two vehicles, a FIAT 500 and FIAT Panda, will be available to the students participating in the “Two of a Kind” project, allowing them to immerse themselves in, and fully understand, the two great FIAT icons they are endeavouring to re-interpret for the future.

[/learn_more]

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

H Tesla κλείνει το εργοστάσιο της Γερμανίας για “μια ημέρα”

Ο διευθυντής του εργοστασίου της Tesla στο Gruenheide κοντά στο Βερολίνο, Andre Thierig, έκανε γνωστό ότι στις 10 Μαΐου θα υπάρξει μια προγραμματισμένη διακοπή...

Η Ε.Ε. θα πρέπει να επιβάλει δασμούς 50% στα κινέζικα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Η υπόθεση της επιβολής δασμών ως τροχοπέδη στις εισαγωγές κινεζικών ηλεκτρικών αυτοκινήτων δεν είναι απλή για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με τα πορίσματα μελέτης,...