Η Ford μας δείχνει το SUV του μέλλοντος με το Edge Concept [w/video]

Σχετικά άρθρα

769393_FordEdgeConcept_01_HR

Η Ford μας δίνει μία ιδέα για το πώς θα είναι και τι τεχνολογία θα διαθέτει η νέα προσθήκη στην γκάμα των SUV της φίρμας. Το Edge τοποθετείται στην κορυφή της γκάμας πάνω από το μικρό Ecosport και το μεσαίο Kuga.

Όταν λέω φυσικά «νέα προσθήκη», αναφέρομαι στην Ευρώπη αφού στις Η.Π.Α. και μερικές ακόμα αγορές, το Edge υπάρχει σαν μοντέλο και μάλιστα με ιδιαίτερη επιτυχία. Το Edge Concept αποτελεί μία ένδειξη και έναν τρόπος επίδειξης των νέων τεχνολογιών της Ford που θα κάνουν την εμφάνισή τους στα αυτοκίνητα της εταιρίας στο άμεσο μέλλον. Όπως μας λέει η ίδια η Ford, βασικές ιδιότητες του Edge Concept είναι η «sport εμφάνιση, οι ικανότητες, η οικονομία καυσίμου και η τεχνολογία που βοηθά τον οδηγό».

769401_FordEdgeConcept_04_HR

Τεχνολογίες όπως το Fully Assisted Parking Aid, που αποτελεί το βήμα παραπάνω από το Active Park Assist της Ford. Το FAPA (!) επιτρέπει στους πελάτες να παρκάρουν το όχημα τους με το πάτημα ενός κουμπιού ή ακόμα και με τηλεχειρισμό! Το σύστημα μπορεί να βρει χώρο παρκαρίσματος μέσω υπερήχων ενώ λειτουργεί και αντίστροφα, ξεπαρκάροντας το όχημα ενώ ο οδηγός περιμένει στην άκρη. Εκτός από αυτό, η Ford ξεκίνησε ένα project με σκοπό την βελτίωση των συστημάτων αποφυγής εμποδίων. Το σύστημα που βρίσκεται ακόμα σε πειραματική φάση, εντοπίζει και προειδοποιεί τον οδηγό για επικείμενο εμπόδιο στην πορεία του και αν δεν αντιδράσει έγκαιρα αναλαμβάνει τον έλεγχο και φρενάρει ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να αποφύγει το εμπόδιο ώστε να αποφευχθεί η σύγκρουση. Τέλος, και το αναφέρω επιγραμματικά γιατί δεν υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες, η Ford έχει ρίξει βάρος στην αεροδυναμική του μεγάλου SUV. Εξοπλίζει πχ το Edge Concept με Active Grille Shutters, μία μορφή ενεργής αεροδυναμικής που βοηθάει στο να μειώνονται οι αεροδυναμικές αντιστάσεις και να βελτιώνεται η οικονομία καυσίμου. Στην ουσία πρόκειται για panels στην γρίλια του SUV που θα ανοίγουν και θα κλείνουν ανάλογα με τη θερμοκρασία λειτουργίας του κινητήρα και τις συνθήκες οδήγησης.

769406_FordEdgeConcept_11_HR

Μηχανικά θα προσφέρεται τουλάχιστον με έναν EcoBoost κινητήρα. Είτε με τον 2,0-λιτρο τετρακύλινδρο EcoBoost απόδοσης 240 ίππων, είτε με τον 3,5-λίτρων V6 EcoBoost απόδοσης 365 ίππων. Επίσης θα είναι διαθέσιμο και σε υβριδική έκδοση που θα συνδυάζει έναν 2,0-λιτρο τετρακύλινδρο Atkinson κινητήρα και έναν ηλεκτροκινητήρα.

Σύμφωνα με την Ford, οι πωλήσεις του Edge θα ξεκινήσουν στην Ευρώπη κάποια στιγμή μέχρι το 2017.

[Πηγή: Ford]

[learn_more caption=”Δελτίο Τύπου”]

Το Ford Edge Concept Προαναγγέλλει ένα Νέο, Μεγάλο, Πολυτελές SUV για την Ευρώπη

  • Η Ford παρουσίασε το Edge Concept δίνοντας μία πρώτη γεύση από την τεχνολογία, σχεδίαση και ποιότητα κατασκευής του νέου, μεγάλου SUV που θα κυκλοφορήσει στην Ευρώπη
  • Το Edge – ήδη δημοφιλές στις ΗΠΑ και άλλες αγορές – θα προστεθεί στη γκάμα SUV της Ford πλαισιώνοντας το νέο μεσαίο SUV Kuga και το νέο μικρό SUV EcoSport
  • Το μοντέλο υιοθετεί προηγμένες τεχνολογίες αυτοματοποιημένης οδήγησης όπως αυτόματο παρκάρισμα και συστήματα αποφυγής εμποδίων εξελιγμένα από τη Ford. Οι τεχνολογίες αυτές δίνουν μία πρώτη γεύση από μελλοντικές δυνατότητες ημιαυτόνομης ή πλήρως αυτόνομης οδήγησης
  • Αεροδυναμική εξωτερική σχεδίαση ‘δηλώνει’ σπορτίφ στυλ, αυτοπεποίθηση και ικανότητες, ενώ τα premium υλικά και η κορυφαία ποιότητα κατασκευής στο εσωτερικό ξεπερνούν τα πρότυπα της κατηγορίας

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ, 20 Νοεμβρίου, 2013 – Η Ford αποκάλυψε σήμερα το νέο Ford Edge Concept δίνοντας μία πρώτη γεύση από τα τεχνολογικά, σχεδιαστικά και ποιοτικά κατασκευαστικά πρότυπα που ακολουθεί η εταιρία για το νέο μεγάλο SUV της Ευρωπαϊκής αγοράς.

Το Edge Concept αποκαλύπτει επίσης πιθανές μελλοντικές προηγμένες τεχνολογίες, όπως σύστημα παρκαρίσματος με μπουτόν και τηλεχειρισμό για δυνατότητα ελέγχου από το εσωτερικό ή το εξωτερικό του αυτοκινήτου.

Ήδη δημοφιλές στις ΗΠΑ και σε άλλες αγορές, το Edge θα είναι το πρώτο μεγάλο πολυτελές SUV της Ford για την Ευρώπη, ένα από τα 25 παγκόσμια οχήματα που η εταιρία επιβεβαίωσε πέρσι ότι θα κυκλοφορήσουν στην Ευρωπαϊκή αγορά μέχρι το 2017. Με το Edge, το νέο Kuga και το νέο EcoSport, η Ford θα προσφέρει μία πλήρη οικογένεια SUV νέας φιλοσοφίας.

«Το πρώτο Ford Edge αποτέλεσε για τους πελάτες της Β. Αμερικής, μία φρέσκια, συναρπαστική πρόταση για την απόκτηση ενός άνετου, αποδοτικού και ασφαλούς SUV» δήλωσε ο Joe Hinrichs, executive vice president & president του Αμερικανικού τομέα της Ford Motor Company. «Η επόμενη γενιά Ford Edge – που προαναγγέλλεται μέσω του Ford Edge Concept – θα βασιστεί σε αυτά τα πρότυπα για τη δημιουργία ενός παγκόσμιου αυτοκινήτου με τεχνολογία που βρίσκει εφαρμογή στην καθημερινότητα, και σχεδίαση και ποιότητα κατασκευής που θα προσελκύσει ένα παγκόσμιο κοινό.»

Τα βασικά χαρακτηριστικά του Ford Edge Concept που αποκαλύφθηκε στο Σαλόνι Αυτοκινήτου του Λος Άντζελες, – αεροδυναμική, σπορ εμφάνιση, ικανότητα, απόδοση καυσίμου και τεχνολογία υποστήριξης οδηγού – εναρμονίζονται με τις αξίες των πελατών σε όλο τον κόσμο, κάτι που οδηγεί την παγκόσμια ανάπτυξη της κατηγορίας SUV.

Στην Ευρώπη, όπου οι πολυτελείς εκδόσεις από πλευράς εξοπλισμού του Ford S‑MAX αποτελούν αυτή τη στιγμή το 70% των συνολικών πωλήσεών του, το Edge θα ικανοποιήσει απαιτήσεις για πολυτελή, τεχνολογικά προηγμένα SUV με εντυπωσιακή εμφάνιση και δυναμική συμπεριφορά. Το μερίδιο αγοράς των SUV αυξήθηκε από 6,5 % σε 11,9% μεταξύ 2005 και 2012, ενώ η Ford προβλέπει ότι μεταξύ 2013 και 2018 οι πωλήσεις SUV στην Ευρώπη θα αυξηθούν κατά 22%.

Προηγμένα χαρακτηριστικά για πιο έξυπνα οχήματα και καλύτερους οδηγούς

Οι τεχνολογίες υποστήριξης οδηγού και τα ημι-αυτοματοποιημένα συστήματα του Ford Edge Concept παραπέμπουν σε ένα μέλλον με πιο έξυπνα και ικανά οχήματα Ford. Τεχνολογίες βασισμένες σε αισθητήρες θα αποτελέσουν τη βάση για το μέλλον της αυτοματοποιημένης οδήγησης και θα συμβάλλουν στην αύξηση της ασφάλειας και της απόδοσης.

Fully Assisted Parking Aid, είναι μία πρωτότυπη τεχνολογία βασισμένη στη λειτουργία Active Park Assist της Ford με την οποία οι οδηγοί θα παρκάρουν μέσω μπουτόν ή ακόμα και με τηλεχειρισμό. Το σύστημα εντοπίζει κάθετους χώρους στάθμευσης με τη βοήθεια αισθητήρων υπερήχων, ενώ οι οδηγοί μπορούν ακόμα και να περιμένουν να βγει το όχημα από μία στενή θέση παρκαρίσματος ώστε να είναι πιο άνετη  η πρόσβαση σ’ αυτό.

Η Ford έχει ξεκινήσει επίσης ένα project αναβάθμισης των προηγμένων συστημάτων Obstacle Avoidance. Το ερευνητικό όχημα μπορεί να εκδίδει προειδοποιήσεις εάν ανιχνεύει αργά κινούμενα ή σταματημένα αντικείμενα στη λωρίδα που κινείται και – εάν ο οδηγός δεν αντιδρά με ελιγμό διεύθυνσης ή φρενάρισμα στις προειδοποιήσεις  – το σύστημα αναλαμβάνει αυτόματα τον έλεγχο του τιμονιού και των φρένων για την αποφυγή μιας σύγκρουσης.

Το προσαρμοζόμενο σύστημα διεύθυνσης διευκολύνει τρομερά τον έλεγχο διεύθυνσης στις χαμηλές ταχύτητες και ενισχύει την αυτοπεποίθηση του οδηγού σε όλες τις συνθήκες λόγω καλής πληροφόρησης και καλής αίσθησης.

Αεροδυναμικό, σπορ εξωτερικό για το Ford Edge Concept

Το εξωτερικό του νέου Ford Edge Concept είναι λείο, αεροδυναμικό και σπορ. Τα ισχυρά πλευρικά τμήματα διαμορφώνουν μία δυναμική εικόνα που παραπέμπει σε δρομέα στη γραμμή εκκίνησης. Η προς τα πίσω κλίση της μάσκας επηρεάζει το σχήμα του καπό που είναι πιο στιβαρό και συμπαγές.

Το Edge Concept υιοθετεί νέες, high-tech ενεργές γρίλιες – Active Grille Shutters. Οι γρίλιες του αεραγωγού ανοίγουν και κλείνουν αυτόματα ώστε να διατηρείται η ιδανική θερμοκρασία λειτουργίας του κινητήρα και να μεγιστοποιείται η αεροδυναμική απόδοση. Μοναδικά air curtains στη μετωπική επιφάνεια ομαλοποιούν τη διέλευση του αέρα γύρω από το αμάξωμα, μειώνοντας την αεροδυναμική αντίσταση.

Ο πολυτελής εξοπλισμός εσωτερικού περιλαμβάνει ταμπλό με δερμάτινη επένδυση και χειροποίητη ραφή, κεντρική οθόνη 10-ιντσών με Ford SYNC, Voice Control και Touchscreen, και μία δυναμική κεντρική κονσόλα με διακόπτες & μπουτόν ελέγχου λειτουργιών. Υψηλά επίπεδα ποιότητας κατασκευής και ακριβά υλικά ολοκληρώνουν το Ford Edge Concept. Μαύρο δέρμα Nubuck χρησιμοποιείται σε ταμπλό, κεντρική κονσόλα  και στις πόρτες.

«Το Ford Edge Concept είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα μοντέλου SUV που προσφέρει όσα εκτιμούν περισσότερο οι πελάτες παγκόσμια – ντιζάιν, απόδοση καυσίμου, δυναμική συμπεριφορά και οδηγοκεντρική τεχνολογία η οποία βοηθά τον οδηγό να νιώθει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση» δήλωσε ο Hinrichs.

FORD EDGE CONCEPT PREVIEWS NEW LARGE FLAGSHIP SUV FOR EUROPE

  • Ford Edge Concept hints at the technology, dynamic design and craftsmanship that will define the new large SUV coming to Europe
  • The Edge – already popular in the U.S. and other markets – will add to Ford’s range of SUVs in Europe alongside the new Kuga medium SUV and new EcoSport small SUV
  • Vehicle includes advanced, automated driving technologies such as self-parking and obstacle avoidance systems under development by Ford and previews semi- and fully autonomous driving options
  • Pictures go live here at 5am UK time on November 20

LOS ANGELES, 20 November, 2013 – Ford today revealed the all-new Ford Edge Concept to give a strong indication of the technology, design and craftsmanship direction of the company’s new large SUV for Europe.

The Edge Concept also showcases potential advanced technologies, including a push-button and remote-operated parking feature which customers can use from inside or outside the vehicle.

Already popular in the U.S. and other markets, the Edge will be Ford’s first large SUV developed for Europe, one of 25 global vehicles that Ford confirmed last year will go on sale in Europe by 2017. With the Edge, new Kuga and new EcoSport, Ford will offer a comprehensive line-up of redesigned SUVs.

“The original Ford Edge offered customers in North America a fresh, compelling choice for an accommodating, efficient and safe utility vehicle,” said Joe Hinrichs, Ford president of The Americas. “The next-generation Ford Edge previewed here will build on these cornerstones to create a global vehicle with technology to make life easier, and design and craftsmanship to appeal to customers around the globe.”

Key attributes of the Ford Edge Concept – a sleek and sporty appearance, capability, fuel efficiency and technology that assist the driver – are in line with what customers value around the world, which is driving global growth in the SUV segment.

In Europe, where higher specification models currently account for 70 per cent of all Ford S‑MAX sales, the Edge will meet demand for upmarket, technologically advanced SUVs with great road presence and driving dynamics. SUVs in the region grew from 6.5 per cent to almost 12 per cent of vehicle sales between 2005 and 2012, and Ford projects that between 2013 and 2018 sales of all SUVs in Europe will increase by 22 per cent.

Advanced features to make smarter vehicles and better drivers

Driver-assist technologies and semi-automated features on the Ford Edge Concept hint at a future offering even more intelligent and capable vehicles from Ford. These sensor-based technologies form the building blocks for the future of automated driving, and will help make driving safer and more efficient.

Fully Assisted Parking Aid, a prototype technology which builds on Ford’s Active Park Assist feature to let customers park their vehicles at the touch of a button, or even by remote control. The system can find a perpendicular parking space using ultrasonic sensors and allows customers to wait until the vehicle has pulled out of a tight parking spot before entering.

Ford also has begun a research project designed to refine advanced Obstacle Avoidance systems. The research and development vehicle can issue warnings if it detects slow-moving objects or stationary obstacles in the same lane ahead and – if the driver fails to steer or brake following warnings – the system automatically steers and brakes the vehicle to avoid a collision.

Adaptive steering makes steering at low speeds dramatically easier, and steering in all conditions feel more confident and engaging.

Sleek and athletic exterior design defines Ford Edge Concept

The new Ford Edge Concept exterior is carefully sculpted, fluid and athletic. Strong shoulders add to the feel and appearance of a runner in the starting blocks. The rearward slope of the grille influences the shape of the bonnet, which is both muscular yet more compact.

The Edge Concept has a new high-tech application of Active Grille Shutters. The shutters automatically open and close to maintain ideal engine operating temperature and maximise aerodynamic efficiency. Unique air curtains on the lower part of the fascia guide air from the front of the vehicle, out through the front wheel wells and down the side of the vehicle.

Premium interior elements include a leather-wrapped and hand-stitched instrument panel, 10in centre display featuring Ford SYNC with Voice Control and Touchscreen, and a dynamic centre stack with mechanical switchgear. High levels of craftsmanship and rich materials unify the Ford Edge Concept. For example, black Nubuck leather wraps the upper instrument panel, centre console and door elements.

“The Ford Edge Concept is the latest example of a utility vehicle that delivers the attributes global customers value most – design; fuel efficiency, driving dynamics, and customer-focused technology to help the driver feel more confident,” Hinrichs said.

# # #

Ford of Europe is responsible for producing, selling and servicing Ford brand vehicles in 50 individual markets and employs approximately 47,000 employees at its wholly owned facilities and approximately 67,000 people when joint ventures and unconsolidated businesses are included. In addition to Ford Motor Credit Company, Ford Europe operations include Ford Customer Service Division and 22 manufacturing facilities (13 wholly owned or consolidated joint venture facilities and nine unconsolidated joint venture facilities). The first Ford cars were shipped to Europe in 1903 – the same year Ford Motor Company was founded. European production started in 1911.

About Ford Motor Company

Ford Motor Company, a global automotive industry leader based in Dearborn, Mich., manufactures or distributes automobiles across six continents. With about 180,000 employees and 65 plants worldwide, the company’s automotive brands include Ford and Lincoln. The company provides financial services through Ford Motor Credit Company. For more information about Ford and its products worldwide please visit www.corporate.ford.com.

[/learn_more]

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

BYD Ocean-M Concept

Το Ocean-M Concept παρουσίασε η BYD στην έκθεση του Πεκίνου, με το πρωτότυπο να περνά στη παραγωγή μέσα στο τρίτο τρίμηνο του έτους. Πρόκειται...

Genesis G80 EV Magma Concept

Στο περίπτερο της Genesis στην έκθεση του Πεκίνου βρίσκεται το G80 EV Magma Concept, με το πρωτότυπο να ξεχωρίζει από το νέο bodykit κατασκευασμένο...

Τέσσερα πρωτότυπα από την Nissan

Τα πρωτότυπα Epoch, Evo, Epic και Era παρουσίασε στην έκθεση του Πεκίνου η Nissan, πρωτότυπα που δημιουργήθηκαν σε συνεργασία με την Dongfeng Motor. Πρόκειται...