To Ibiza έγινε 30 χρονών, η Seat το γιορτάζει με το Ibiza 30th Anniversary

Σχετικά άρθρα

cover-3-SEAT-IBIZA1st-4th-generation

Στις 27 του Απρίλη η Seat θα σβήσει 30 κεράκια για το Ibiza, του πιο πετυχημένου μοντέλου της Ισπανικής εταιρίας. Μέσα σε αυτά τα 30 χρόνια, έχουν πουληθεί σχεδόν κοντά στα 5 εκατ. Ibiza (Ibiza I, 1984-1993: 1.308.461 οχήματα, Ibiza II, 1993-2002: 1.522.607 οχήματα, Ibiza III, 2002-2008: 1.221.200 οχήματα, IbizaIV, 2008-έως σήμερα: 924.183 οχήματα).

COVER-1-SEAT-IBIZA-4-generations

Το Seat Ibiza το 1984 κόστιζε κατά προσέγγιση 825.000 πεσέτες (4.950€). Σε σημερινές τιμές θα ήταν 15.620 ευρώ. Το αυτοκίνητο έγινε το επίσημο αυτοκίνητο το 1992 στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης, με την δεύτερη γενιά του να γίνεται το πρώτο μοντέλο στην κατηγορία του εξοπλισμένο με κινητήρα TDI 90hp, ενώ το Ibiza ήταν το πρώτο μοντέλο στην κατηγορία του με ESP, ως βασικό εξοπλισμό σε όλη την γκάμα.

1IBIZA-30Ann-front

H Seat για να γιορτάσει τα 30στα γενέθλια του μικρού αυτοκίνητου της, ανακοίνωσε την έκδοση Ibiza 30th Anniversary, που διθαέτει μαύρες ζάντες, xenon φωτιστικά σώματα, ειδικά αυτοκόλλητα και μαύρους καθρέπτες.

http://www.youtube.com/watch?v=aJZ3BnKw0L4

[Πηγή: Seat]

[learn_more caption=”Δελτίο Τύπου”]

Το SEATIbiza γίνεται 30 χρονών

/ Το πιο επιτυχημένο μοντέλο SEAT που άγγιξε τα 5 εκατομμύρια πωλήσεις

/ Έκανε το ντεμπούτο του στο εργοστάσιο στο Martorell το 1993

/Giugiaro, DeSilva και Donckerwolke, οι σχεδιαστικές υπογραφές για τις 4 γενιές Ibiza

To 1984, ενώ ο κόσμος χειροκροτούσε το λανσάρισμα του πρώτου υπολογιστή AppleMac, και το CD είχε αρχίσει να γίνεται ιδιαίτερα δημοφιλές, στις 27 Απριλίου, το πρώτο SEATIbiza κατασκευάστηκε στην ZonaFranca της Βαρκελώνης, το πιο επιτυχημένο μοντέλο που κατασκευάστηκε ποτέ στην ιστορία της μάρκας. Την ερχόμενη Κυριακή, το πρώτο σε πωλήσεις μοντέλο SEAT θα γιορτάσει την 30η επέτειο του, με ολόκληρες γενιές ανθρώπων να έχουν καθίσει πίσω από το τιμόνι του.

Φέτος η SEAT τιμάει την επέτειο του Ibiza, του αυτοκινήτου που άλλαξε την ροπή της εταιρείας, και το οποίο σήμερα θεωρείται ως το πιο χαρισματικό αυτοκίνητο σε ολόκληρη στην ιστορία της αλλά και το πιο εμπορικό με πωλήσεις που άγγιξαν τις 5 εκατομμύρια μονάδες.

Αν υπάρχει ένα αυτοκίνητο που προσδιορίζει την Ισπανία στην δεκαετία ’80, την πιο δυναμική, φιλόδοξη και πρωτοποριακή δεκαετία, τότε αυτό το αυτοκίνητο είναι το SEATIbiza. Ενισχυμένο από την διεθνώς αναγνωρισμένη εικόνα του ομώνυμου νησιού της Μεσογείου, από το οποίο πήρε και το όνομα του, αποτέλεσε με το λανσάρισμα του σημείο καμπής στην χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Το Ibiza αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της μάρκας, και στην Ισπανία κατέχει τον τίτλο του best-selling μοντέλου στην κατηγορία του από το 2001.Το σκηνικό που επελέγη για την παγκόσμια πρεμιέρα του SEATIbiza ήταν το Σαλόνι Αυτοκινήτου στο Παρίσι το 1984. Χάρη στο Ibiza, η εταιρεία άρχισε να επεκτείνεται σε διεθνές επίπεδο με εξαγωγές μεγάλης κλίμακας. Από τότε οι εξαγωγές του έφθασαν σε επίπεδο 69%, στις περισσότερες από τις 75 χώρες όπου η εταιρεία έχει παρουσία. Οι πιο σημαντικές αγορές για το Ibiza κατά τα πρώτα χρόνια ήταν η Ιταλία, η Γαλλία, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Πορτογαλία και το Μεξικό, εκτός από την Ισπανία.

Το SEAT Ibiza κάνει το ντεμπούτο του στο εργοστάσιο παραγωγής στο Martorell

Η εταιρεία έκλεισε την δεκαετία του ’80 έχοντας γίνει μέλος του Ομίλου Volkswagen. Μέχρι το 1993, η παραγωγική δραστηριότητα της μάρκας είχε συγκεντρωθεί στη ZonaFranca της Βαρκελώνης. Ωστόσο η συμμετοχή της στο νέο Όμιλο, η εμπορική επιτυχία των μοντέλων της στις διάφορες αγορές και η ανάγκη να αυξήσει την παραγωγή της, κατέστησε απαραίτητη την δημιουργία ενός νέου συγκροτήματος βιομηχανικής παραγωγής, ενός νέου μοντέρνου εργοστασίου δίπλα στο Τεχνικό της Κέντρο. Έτσι η δεύτερη γενιά Ibiza κατασκευάστηκε στο νέο εργοστάσιο της SEAT στο Martorell. Η έναρξη λειτουργίας των νέων εγκαταστάσεων παραγωγής θα οδηγούσε ταυτόχρονα και στην δημιουργία ενός χώρου βιομηχανικών προμηθευτών που την εποχή εκείνη αποτελούνταν από 20 εταιρείες.

Σήμερα, το Martorell εξακολουθεί να είναι ένα από τα πιο σύγχρονα και ευέλικτα εργοστάσια στην Ευρώπη που το διεθνές του κύρος αναγνωρίστηκε το 2013 με το βραβείο “AutomotiveLeanProduction”. Σχεδόν 700 Ibiza την ημέρα κατασκευάζονται στην γραμμή παραγωγής του Martorell με την συμμετοχή 1.600 εργαζομένων. Η SEAT εξασφαλίζει άμεση και έμμεση απασχόληση για περίπου 70.000 οικογένειες. Σήμερα, τα πολλαπλά οφέλη που έχει προσφέρει η SEAT στην οικονομία είναι αδιαμφισβήτητα. Η SEAT δεν μπορεί να νοηθεί χωρίς το Martorell, και η Ισπανική αυτοκινητοβιομηχανία δεν μπορεί να νοηθεί χωρίς την SEAT.

SEAT Ibiza: νεανική και σπορ σχεδίαση

Το SEATIbiza είναι 100% SEAT, δεδομένου ότι ήταν το πρώτο αυτοκίνητο που σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε στο σύνολο του από την εταιρεία. Η σχεδίαση αποτελούσε πάντα μέρος του DNA της Ισπανικής μάρκας και στην περίπτωση του Ibiza και οι τέσσερις γενιές φέρουν την σφραγίδα διακεκριμένων ονομάτων στο τομέα της αυτοκινητιστικής σχεδίασης.

Για την πρώτη γενιά του Ibiza (1984-1993), η SEAT συνεργάστηκε με την Italdesign, την εταιρεία του Ιταλού σχεδιαστή GiorgioGiugiario, με την Karmann για την κατασκευή του αμαξώματος και με την Porsche για την τεχνολογία των κινητήρων.

Η σημερινή γενιά του Ibiza (2008-) είναι το έργο του τότε επικεφαλής του σχεδιαστικού τμήματος της SEAT, LucDonckerwolke. Για πρώτη φορά το σχεδιαστικό concept του “ArrowDesign” κάνει την εμφάνιση του στο εμπρόσθιο άκρο του οχήματος, με αποτέλεσμα ένα νέο Ibiza το οποίο είναι εμφανώς πιο σπορ από τους προκατόχους του, χάρη στην χρήση έντονων γεωμετρικών γραμμών που προστέθηκαν και άλλαξαν το σχέδιο με την κλασσική «Δυναμική γραμμή».

Η αγωνιστική έκδοση που κατακτά το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι

Η πρώτη σπορ έκδοση Ibiza ήταν η SXI 100hp, o πρόδρομος του σημερινού CUPRA (συντομογραφία του CupRacing) και του FR (FormulaRacing). Το 1996 η SEAT παρουσίασε την έκδοση CUPRA 2lt 150hp, προσφέροντας εξαιρετικές επιδόσεις και σπορ image. Η έκδοση SEATIbizaKitCar, ήταν ένα πολύ-αναμενόμενο λανσάρισμα, με το οποίο η SEAΤ γιόρτασε τις λαμπρές νίκες στο FIA 2ltWorldRallyChampionships, μία επιτυχία που επαναλήφθηκε το 1997 και το 1998. Το 2004, το Ibiza γιόρτασε την 20η επέτειο του, με περισσότερα από 3.3 εκατομμύρια οχήματα και με την παρουσίαση δύο νέων σπορ εκδόσεων, του FR και του CUPRA με τους νέους diesel κινητήρες.

Γνωρίζατε ότι…..;

  • Η τιμή του SEATIbiza το 1984 ήταν κατά προσέγγιση 825.000 πεσέτες (4.950€). Σε σημερινές τιμές θα ήταν 15.620€
  • Το SEATIbiza ήταν το επίσημο αυτοκίνητο το 1992 στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης
  • Η δεύτερη γενιά Ibiza ήταν το πρώτο μοντέλο στην κατηγορία του εξοπλισμένο με κινητήρα TDI 90hp
  • ToSEATIbiza ήταν το πρώτο μοντέλο στην κατηγορία του με ESP, ως βασικό εξοπλισμό σε όλη την γκάμα
  • Οι πωλήσεις ανά γενιά ήταν:

– Ibiza I, 1984-1993: 1,308,461 οχήματα

– Ibiza II, 1993-2002: 1,522,607 οχήματα

– Ibiza III, 2002-2008: 1,221,200 οχήματα

– IbizaIV, 2008-έως σήμερα: 924,183 οχήματα

[/learn_more]

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα