Πυρωμένα δισκόφρενα και σπίθες για τα νέα μονοθέσια της Formula 1

Σχετικά άρθρα

Formula 1 Sparks

Είναι γνωστό ότι η Formula 1 χάνει τους θεατές της. Λίγο η κυριαρχία της Red Bull τα τελευταία χρόνια, λίγο οι νέες πίστες του Hermann Tilke, λίγο οι πολύπλοκοι νέοι κανόνες, οι οδηγοί ρομπότ, η λογοκρισία σε όσα λένε, η έλλειψη ήχου από τα μονοθέσια κτλ κτλ… Πλάκα πλάκα αρχίζω και απορώ πως γεμίζουν ακόμα κάποιες πίστες. Α, ναι! Είναι Formula 1, έχει (μάλλον) τους καλύτερους οδηγούς και μηχανικούς του κόσμου, είναι μια επιχείρηση δισεκατομμυρίων και όλα μπορούν να διορθωθούν με μερικούς νέους κανόνες.

Ήδη ο ήχος των νέων μονοθεσίων, η καλύτερα η έλλειψη αυτού, έχει μπει στο πρόγραμμα για αλλαγή. Όσον αφορά τα υπόλοιπα, οι ομάδες θεωρούν πως με μερικές αλλαγές στους κανονισμούς, μπορούν να επαναφέρουν κάποια από τα θεαματικά στοιχεία των μονοθεσίων του παρελθόντος, όπως οι ορατές ροές αέρα, οι σπίθες από τα πατώματα των μονοθεσίων και τα κατακόκκινα δισκόφρενα.

Formula 1 Sparks 2011

Οι αλλαγές αυτές θα συζητηθούν τις ερχόμενες εβδομάδες, σε συνδυασμό με την μείωση κόστους που επιθυμούν οι περισσότερες ομάδες και την πιθανή επαναφορά των ενεργητικών αναρτήσεων. Οι ενεργητικές αναρτήσεις, σε συνδυασμό με την κατάργηση του ειδικά επεξεργασμένου ξύλου, που χρησιμοποιείται τώρα για να ελέγχεται το ελάχιστο επιτρεπτό ύψος των μονοθεσίων, μπορεί να επαναφέρει τις θεαματικές σπίθες, αλλά σίγουρα δεν θα βοηθήσει στην πολυαναμενόμενη, από τις μικρότερες ομάδες, μείωση κόστους.

Η άλλη κίνηση εντυπωσιασμού, των πυρωμένων δίσκων φρένων, είναι ευκολότερη, αφού το μόνο που θα πρέπει να αλλάξει, είναι τα πολύπλοκα brake ducts, τα οποία χρησιμοποιούνται τώρα τόσο για να διοχετεύουν αέρα στα φρένα των μονοθεσίων, όσο και για αεροδυναμικούς λόγους.

Αλλαγές στην αεροδυναμική των μονοθεσιών, που θα μπορούσαν να κάνουν την ροή αέρα πιο ορατή δια γυμνού οφθαλμού, νέοι αυτοματισμοί στα pit stop, για ταχύτερες αλλαγές ελαστικών και πιθανή επανεκκίνηση του αγώνα από στάση, μετά από την είσοδο αυτοκινήτου ασφαλείας, είναι όλα θέματα υπό συζήτηση τις ερχόμενες εβδομάδες, από το F1 Strategy Group.

Τώρα αν όλα αυτά εφαρμοστούν ή όχι τα επόμενα χρόνια, δεν το γνωρίζει κανείς, καθώς οι συζητήσεις και οι αποφάσεις δεν θα ανακοινωθούν άμεσα. Είναι καλό σημάδι όμως, πως τα μεγάλα κεφάλια της Formula 1 αρχίζουν και συνειδητοποιούν την ανάγκη για αλλαγή.

[Πηγή: AutoSport]

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

GP Κίνας 2024, FP1: Ο Stroll θέτει το ρυθμό

Μετά από απουσία 5 ετών η Formula 1 επέστρεψε επίσημα στην Κίνα και την πίστα της Σαγκάη, για ένα Σαββατοκύριακο που περιλαμβάνει τον πρώτο...