GP Ισπανίας 2014 – Πρόλογος

Σχετικά άρθρα

GP SPAGNA F1/2013

Επιστροφή στην Ευρώπη για τη Formula 1, με το Circuit de Barcelona-Catalunya να φιλοξενεί τον πέμπτο γύρο του φετινού πρωταθλήματος και τις ομάδες να ετοιμάζουν με πυρετώδης ρυθμούς τα πακέτα αναβαθμίσεων των μονοθεσίων τους. Μέχρι στιγμής, η Mercedes δεν έχει αντίπαλο στις πίστες, οδηγώντας με άνεση και τα δυο πρωταθλήματα και σίγουρα οι ανταγωνιστές της θα ήθελαν στην Ισπανία να κλείσουν ένα μέρος από τη χαοτική αυτή διαφορά.

Οι Ισπανοί μπορεί να είδαν τον πρώτο τους πρωταθλητή μόλις το 2005, στο πρόσωπο του Fernando Alonso, όμως έχουν μακρά ιστορία στο σπορ, φιλοξενώντας Grand Prix από το 1951. Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις διοργάνωσαν δυο αγώνες την ίδια χρονιά, σε πίστες όπως οι Jarama, Pedralbes, Jerez, Montjuich, Valencia και Catalunya. Η τελευταία, φιλοξενεί αγώνες F1 αδιάκοπα από το 1991 και μετά, ενώ αποτελεί συχνό προορισμό για δοκιμές, όπως θα γίνει και φέτος, την εβδομάδα που ακολουθεί μετά τη διεξαγωγή του Grand Prix.

Η σημαντικότερη αλλαγή που έχει δεχθεί η χάραξη της πίστας όλα αυτά τα χρόνια, εντοπίζεται στο τρίτο χρονομετρημένο κομμάτι. Εκεί, βρίσκονταν δυο συνεχόμενες ταχύτατες δεξιές στροφές, που οδηγούσαν στην ευθεία εκκίνησης τερματισμού. Όμως, εξαιτίας της αεροδυναμικής, τα μονοθέσια δεν μπορούσαν να μείνουν κολλημένα το ένα πίσω από το άλλο και τα προσπεράσματα ήταν εξαιρετικά δύσκολα. Χαρακτηριστικός ήταν ο αγώνας του 1999, με μόλις ένα καταγεγραμμένο προσπέρασμα! Έτσι, το 2007 ο Herman Tilke ανακατασκεύασε το κομμάτι, προσθέτοντας δυο πιο αργές δεξιές στροφές κι ένα σικέιν που θα μείωνε περισσότερο την ταχύτητα και θα βοηθούσε τα μονοθέσια να μείνουν κοντά πριν τη μεγάλη ευθεία.

Catalunya.svg

Το συνολικό μήκος της πίστας φτάνει τα 4.655 μέτρα και η διαδρομή περιλαμβάνει 16 στροφές, από τις οποίες οι 9 είναι δεξιές. Η χάραξή της είναι από τις πιο απαιτητικές του πρωταθλήματος, δημιουργώντας πονοκεφάλους στους μηχανικούς και για αυτόν ακριβώς το λόγο προτιμάται για τις δοκιμές. Ιδιαίτερα η τρίτη στροφή της πίστας, δοκιμάζει την αεροδυναμική των μονοθεσίων, ενώ καταπονεί πολύ τα ελαστικά και κυρίως το μπροστά αριστερό.

Το Circuit de Barcelona-Catalunya μπορεί να μη διαθέτει τις μεγάλες ευθείες που θα δώσουν πλεονέκτημα στο δυνατότερο κινητήρα του grid, όμως θεωρείται η καταλληλότερη για εξαγωγή συμπερασμάτων και όπως δήλωσε πρόσφατα ο Paddy Lowe, είναι ιδιαίτερα απαιτητική για τα μονοθέσια, κι αναμφισβήτητα απαιτεί τον καλύτερο συνδυασμό δύναμης, χειρισμού και αεροδυναμικής. Ενώ, λέγεται συχνά, ότι ένα αυτοκίνητο που είναι καλό στην στη Βαρκελώνη, θα είναι εξαιρετικό σε όλη τη σεζόν, οπότε ο συγκεκριμένος αγώνας έχει ιδιαίτερη βαρύτητα για όλες τις ομάδες.

Grands Prix: 23

Πολυνίκης οδηγός: 6 M.Schumacher

Πολυνίκης ομάδα: 8 Ferrari

Ταχύτερος γύρος: 1:21.670 – K.Raikkonen, Ferrari (2008)

Το 2006 ο Alonso έγινε ο πρώτος Ισπανός που κέρδισε τον αγώνα της πατρίδας του και μαζί με τον teammate στη Scuderia, Kimi Raikkonen, είναι οι εν ενεργεία πιλότοι με τις περισσότερες νίκες στο Circuit de Catalunya, έχοντας δυο καρό σημαίες ο καθένας. Στον περσινό αγώνα, η Mercedes “κλείδωσε” την πρώτη σειρά της εκκίνησης, όμως στον αγώνα δεν μπόρεσε να να κάνει τα Pirelli να διαρκέσουν, με τη Ferrari να κάνει τέσσερα pit-stop και να τερματίζει στο 1-3 με τους Alonso και Massa.

Έτος Νικητής Ομάδα-Κινητήρας Pole Position Ομάδα-Κινητήρας
2013 F.Alonso Ferrari N.Rosberg Mercedes
2012 P.Maldonado Williams-Renault P.Maldonado Williams-Renault
2011 S.Vettel Red Bull-Renault M.Webber Red Bull-Renault
2010 M.Webber Red Bull-Renault M.Webber Red Bull-Renault
2009 J.Button Brawn-Mercedes J.Button Brawn-Mercedes
2008 K.Raikkonen Ferrari K.Raikkonen Ferrari
2007 F.Massa Ferrari F.Massa Ferrari
2006 F.Alonso Renault F.Alonso Renault

Με τα προσπεράσματα να είναι εξαιρετικά δύσκολα στη συγκεκριμένη πίστα, θα υπάρχουν δυο ζώνες DRS για να βοηθήσουν τους οδηγούς. Η πρώτη θα έχει σημείο ανίχνευσης τη στροφή Campsa και ενεργοποίηση στην πίσω μικρή ευθεία, ενώ η δεύτερη θα έχει ανίχνευση στην τελευταία στροφή και ενεργοποίηση στην ευθεία εκκίνησης τερματισμού. Η μεγάλη τριβή που προκαλεί η άσφαλτος και οι υψηλές πιέσεις που δέχονται τα ελαστικά, από τη φύση της πίστας, τα ταλαιπωρούν πάρα πολύ. Μέχρι πέρυσι, περιοριστικός παράγοντας ήταν το εμπρός αριστερά ελαστικό, όμως φέτος, με τη μεγαλύτερη ροπή των power units και τις σκληρότερες γόμες της Pirelli, αυτό θα αντικατασταθεί από το πίσω αριστερά. Οι ομάδες θα έχουν στη διάθεσή τους τις σκληρότερες γόμες από τη γκάμα του Ιταλού προμηθευτή, δηλαδή τη μέση (λευκό χρώμα) και τη σκληρή (πορτοκαλί χρώμα).

https://www.youtube.com/watch?v=2e2fh7ad6Ec

Το αρκετά μεγάλο κενό των τριών εβδομάδων, έδωσε την ευκαιρία στις ομάδες να δουλέψουν πάνω στα μονοθέσια τους, με την ελπίδα πως θα τα βελτιώσουν. Με τα ελαστικά να μην παίζουν τόσο σημαντικό ρόλο, όσο την περασμένη χρονιά και έχοντας κατά νου τη χάραξη της πίστας, τολμώ να πω πως αν δεν υπάρξει κάποιο απρόοπτο, ο νικητής του αγώνα θα κριθεί από τα δοκιμαστικά του Σαββάτου. Όλα τα φώτα στο Circuit de Catalunya θα πέσουν πάνω στα νέα εξαρτήματα που θα δοκιμάσουν οι ομάδες και στις διαφορές που θα παρατηρηθούν την Κυριακή, ως προάγγελος των όσων θα παρακολουθήσουμε, τουλάχιστο, μέχρι και το καλοκαιρινό διάλειμμα.

Διαδικασία Ημέρα Ώρα Ελλάδος
Ελεύθερες δοκιμές 1 Παρασκευή 11:00
Ελεύθερες δοκιμές 1 Παρασκευή 15:00
Ελεύθερες δοκιμές 1 Σάββατο 12:00
Κατατακτήριες Σάββατο 15:00
Αγώνας Κυριακή 15:00

 

Bonus: 23 Grand Prix έχουν διεξαχθεί στην πίστα της Βαρκελώνης, κι εμείς θα θυμηθούμε μερικές από τις καλύτερες στιγμές.

1991. Το προσπέρασμα του Mansell πάνω στο Senna

1996. Η πρώτη νίκη του Michael Schumacher για λογαριασμό της Ferrari

2001. Ο άτυχος Mika Hakkinen εγκαταλείπει από την πρωτοπορία του αγώνα, στον τελευταίο γύρο

2008. Το σφοδρό ατύχημα του Kovalainen στη στροφή 9

http://www.dailymotion.com/video/xh4tf6_heikki-kovalainen-crash-at-2008-spanish-gp-in-barcelona_auto

[Photo Copyrights: Studio Colombo/Ferrari]

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Υπάλληλος τράκαρε μια Ferrari F40

Ένας 24χρονος Γερμανός υπάλληλος της αντιπροσωπείας αυτοκινήτων Mechatronik, είχε την ατυχία να τρακάρει μια Ferrari F40 ενώ την οδηγούσε για να την πάει να...