Cowell: Υπάρχουν υπέρ και κατά στην αργοπορημένη είσοδο της Honda

Σχετικά άρθρα

Andy-Cowell

Ο ανταγωνισμός από πλευράς power unit θα μεγαλώσει του χρόνου, με τη Honda να κάνει την επανεμφάνισή της στο σπορ, προμηθεύοντας με κινητήρες την ομάδα της McLaren. Έτσι, πέρα από τις Ferrari και Renault, η πρωτοπόρος Mercedes θα πρέπει να αντιμετωπίσει και τους Ιάπωνες.

Ο Andy Cowell, διευθύνων σύμβουλος για θέματα κινητήρα στη Mercedes, δεν βλέπει ξεκάθαρο προβάδισμα για τη Honda και το γεγονός πως δεν επηρεάζεται από το πάγωμα στην εξέλιξη, αφού σύμφωνα με τον ίδιο, χωρίς δοκιμές σε πίστα δεν μπορείς να εμβαθύνεις στα προβλήματα του PU.

Υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα (για τη Honda). Οι Ferrari, Renault και Mercedes έχουν την εμπειρία των χειμερινών δοκιμών και των φετινών Grands Prix. Γνωρίζουμε βασιζόμενοι σε γεγονότα ποια είναι τα προβλήματα και πώς να τα λύσουμε. Η Honda, μπορεί μόνο να παρακολουθεί.

Όντως, οι Ιάπωνες στέλνουν στους αγώνες παρατηρητές με σκοπό να παρακολουθούν στενά τον ανταγωνισμό και αν μπορέσουν, να αποκτήσουν πλεονέκτημα από αυτό. Επίσης, ο Toto Wolff έχει δηλώσει πως, στο πλαίσιο του επιτρεπτού, πιστεύουν ότι η McLaren μεταβιβάζει στοιχεία από τον PU106A Hybrid στη Honda.

Από την άλλη πλευρά, αντιμετωπίζουμε μια πρόκληση συνεχίζοντας να εξελίσσουμε τον τρέχον κινητήρα, στα πλαίσια του τι επιτρέπεται, και ταυτόχρονα θα πρέπει να προετοιμαστούμε για το ομολογκάρισμα (homologation) του 2015 τον επόμενο Φεβρουάριο.

Έτσι, η Honda έχει το πλεονέκτημα να είναι σε θέση να μάθει μέσα από φωτογραφίες και την ανάλυση της απόδοσης των κινητήρων, ενώ επικεντρώνεται πλήρως στο 2015. Είναι μια δωρεάν απόκτηση γνώσεων, αλλά όχι στο βάθος των τριών (υφιστάμενων) κατασκευαστών (κινητήρων).

Απ’ ότι φαίνεται, οι νέοι κανονισμοί για τους κινητήρες επαναφέρουν τους μεγάλους κατασκευαστές στο προσκήνιο, αφού η Formula 1 γίνεται πλέον η καλύτερη πλατφόρμα διαφήμισης για τα μεσαία αυτοκίνητα παραγωγής. Εξάλλου, Renault και Mercedes πίεσαν αφόρητα τη FIA για αυτές τις αλλαγές, φτάνοντας στα όρια του εκβιασμού. Ο Dr Thomas Weber είχε μιλήσει πριν μήνες για τις σκέψεις αποχώρησης της Mercedes από το σπορ, εάν δεν άλλαζαν τα PU, με τον Dr Dieter Zetsche να τις επιβεβαιώνει.

Dieter Zetsche

Θα πρέπει να υπάρχει μια έξυπνη επιχειρηματική απόφαση και φυσικά το κίνητρο είναι το μάρκετινγκ. Θέλουμε να παρουσιάσουμε το εμπορικό σήμα μας και πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει καλύτερο μέρος για αυτό από τη βασική μας δραστηριότητα, η οποία είναι οι κινητήρες, τα αυτοκίνητα και ως εκ τούτου οι αγώνες.

Ακόμα, θα πρέπει να δικαιολογήσεις τις δαπάνες και να δεις ότι μπορείς να πάρεις αποτελέσματα. Και για το λόγο αυτό έπρεπε να έχουμε συζητήσεις. Συζητήσαμε όλες τις πτυχές και έπρεπε να πάρουμε τη σωστή απόφαση προς το συμφέρον των μετόχων της εταιρείας μας. Εκεί είναι που καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι δεν είμαστε μια εταιρεία για βραχυπρόθεσμα σχέδια. Ό,τι κάνουμε, το κάνουμε μακροπρόθεσμα.

Με στόχο την εξοικονόμηση καυσίμου, το να είσαι αποτελεσματικός και παράλληλα να έχεις πολύ υψηλή απόδοση, αυτό είναι ακριβώς αυτό που πρέπει να κάνουμε με τα αυτοκίνητα παραγωγής μας και χρησιμοποιούμε ακριβώς την ίδια τεχνογνωσία. Γι ‘αυτό έχει περισσότερο νόημα σε σχέση με τους κανονισμούς στο παρελθόν.

Οι συγκεκριμένοι κανονισμοί θα παραμείνουν απαράλλαχτοι μέχρι και το 2020, οπότε η συνεχής εξέλιξη μονοθεσίων και PU μέσα στη σεζόν, παίζει ακόμη μεγαλύτερο. Έτσι, παρά το τεράστιο προβάδισμα της W05 από τον ανταγωνισμό και το γεγονός πως είναι η μόνη ομάδα από το 1988 που έχει καταφέρει να κάνει το 6/6, η Mercedes θα φέρει νέες αναβαθμίσεις για τον αγώνα ston Καναδά, τόσο στον τομέα του κινητήρα, όσο και της αεροδυναμικής, με τον Toto Wolff να δηλώνει:

841613301-2636161052014

Στα χαρτιά, θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο Καναδάς είναι το είδος της πίστας που θα πρέπει να ταιριάζει στο πακέτο μας. Αλλά δεν έχουμε κρυστάλλινη σφαίρα και την έχουμε πατήσει από αυτό τον τρόπο σκέψης στο παρελθόν. Γνωρίζουμε ότι οι αντίπαλοί μας είναι όλο και πιο κοντά και ότι θα πρέπει να εξάγουμε κάθε κομμάτι δυναμικής για μια ισχυρή απόδοση στο Μόντρεαλ.

Όπως πάντα, αυτό θα εξαρτηθεί από την ομάδα, που πρέπει να παρέχει ένα καλό πακέτο και εξίσου καλή αξιοπιστία. Εμείς, θα φέρουμε μια σειρά από αναβαθμίσεις για το αυτοκίνητο στον κινητήρα και την αεροδυναμική και γι ‘αυτό θα πρέπει να είναι ένα ενδιαφέρον Σαββατοκύριακο.

[Photo Copyrights: Mercedes AMG F1 Team]

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα