GP Βραζιλίας 2014 – Πρόλογος

Σχετικά άρθρα

2010 Brazil F1 GP Start

Η δέκατη όγδοη στάση του πρωταθλήματος της Formula 1, μας φέρνει στην Βραζιλία και την ιστορική πίστα του Interlagos. Λέγοντας πως οι Βραζιλιάνοι έχουν “τρέλα” με το σπορ, σίγουρα δεν θα ήταν υπερβολή, και το Autodromo Jose Carlos Pace, όπως μετονομάστηκε προς τιμήν του μεγάλου βραζιλιάνου πιλότου, εκφράζει απόλυτα την ψυχοσύνθεσή τους. Προσφέροντας απρόβλεπτους αγώνες, ατυχήματα, επικές νίκες, προσπεράσματα, εντάσεις και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς. Και με τις προβλέψεις του καιρού να μιλούν για αρκετά μεγάλη πιθανότητα καταιγίδων, κι ο φετινός αγώνας αναμένεται να είναι εντυπωσιακός.

Η περιοχή όπου είναι χτισμένη η πίστα βρίσκεται ανάμεσα σε δυο τεχνητές λίμνες (εξού και το όνομα Interlagos=μεταξύ λιμνών) και θεωρείται από τις καλύτερες του Sao Paulo. Το αρχικό σχέδιο για την έκταση, πίσω στα 1920, ήθελε το χτίσιμο πολυκατοικιών και σπιτιών για καλύτερη εκμετάλλευση, όμως, έπειτα κι από το χτύπημα της μεγάλης κρίσης, λήφθηκε η απόφαση κατασκευής αυτοκινητοδρομίου, το οποίο άνοιξε και επίσημα το 1940. Ο πρώτος αγώνας Formula 1 διεξήχθη το 1973, με την πίστα να μένει εκτός προγράμματος τη δεκαετία του 80 και να επιστρέφει με πολλές αλλαγές και χωρίς άλλη διακοπή, από το 1990.

Autódromo_José_Carlos_Pace_(AKA_Interlagos)_track_map

Το μήκος της διαδρομής είναι 4.309 μέτρα και περιλαμβάνει 15 στροφές, με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Στο πρώτο χρονομετρημένο κομμάτι επικρατεί το δύσκολο Senna-S και η πίσω ευθεία. Το δεύτερο είναι πολύ κλειστό, με πολλές αργές στροφές, αλλά και την ταχύτατη δεξιά “Laranjinha” (στροφή 7), από όπου τα μονοθέσια περνούν με περισσότερα από 220 χλμ/ώρα. Ένα ακόμη σημείο όπου το λάθος είναι εύκολο, είναι και η κατηφορική στροφή 11, με τα μονοθέσια να έχουν την τάση να οδηγούνται στην εξωτερική της, όπου καραδοκεί ο γλιστερός χλοοτάπητας.

Το τρίτο κομμάτι είναι το μικρότερο, ανηφορικό, με μια ουσιαστικά στροφή, την 12, και τρεις καμπές με τέρμα γκάζι, που σχηματίζουν την ευθεία εκκίνησης-τερματισμού. Μπορεί το σχεδιάγραμμα της πίστας να μην προδιαθέτει για μεγάλες δυσκολίες, όμως οι πιλότοι τονίζουν πως είναι από τις πιο απαιτητικές για να καταφέρεις να κάνεις τον τέλειο γύρο. Σε αυτό συνηγορούν και οι πολλές αναπηδήσεις του οδοστρώματος, οι υψομετρικές διαφορές, αλλά και οι ευμετάβλητες καιρικές συνθήκες.

Formule 1 : Course - Grand Prix du Bresil - Sao Paulo - 27.11.2011

Οι υπεύθυνοι της πίστας έχουν ήδη ξεκινήσει τα έργα με σκοπό να την αναβαθμίσουν και τα οποία αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2015. Η νέα άσφαλτος είναι έτοιμη για τον φετινό αγώνα και οι ομάδες θα τρέξουν στο σιρκουί με αρκετό φτερό, την μηχανική πρόσφυση να παίζει εξίσου πρωταγωνιστικό ρόλο με την αεροδυναμική και την δύναμη του κινητήρα μαζί με την σταθερότητα στο φρενάρισμα, να ακολουθούν από κοντά.

Grands Prix: 31

Πολυνίκης οδηγός: 4 M.Schumacher

Πολυνίκης ομάδα: 8 McLaren, Ferrari

Ταχύτερος γύρος: 1:11.473J.P. Montoya, Williams (2004)

Στους εν ενεργεία πιλότους υπάρχουν αρκετοί που έχουν επιτυχίες στο συγκεκριμένο σιρκουί. Από 2 νίκες έχουν οι Vettel και Massa, αν και ο Βραζιλιάνος παραχώρησε την πρωτιά το 2007 στον Raikkonen, για να στεφθεί εκείνος πρωταθλητής. Πέρα από τον Φινλανδό και ο Jenson Button έχει σταθεί στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου, ενώ, άξια αναφοράς είναι και η pole position του Nico Hulkenberg, πίσω από το τιμόνι της Williams FW32 το 2010, σε πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες.

Έτος Νικητής Ομάδα-Κινητήρας Pole Position Ομάδα-Κινητήρας
2013 S.Vettel Red Bull-Renault S.Vettel Red Bull-Renault
2012 J.Button McLaren-Mercedes L.Hamilton McLaren-Mercedes
2011 M.Webber Red Bull-Renault S.Vettel Red Bull-Renault
2010 S.Vettel Red Bull-Renault N.Hulkenberg Williams-Cosworth
2009 M.Webber Red Bull-Renault R.Barrichello Brawn-Mercedes
2008 F.Massa Ferrari F.Massa Ferrari
2007 K.Raikkonen Ferrari F.Massa Ferrari
2006 F.Massa Ferrari F.Massa Ferrari

Οι ζώνες DRS θα είναι δυο στη Βραζιλία. Η πρώτη θα βρίσκεται κατά μήκος της πίσω ευθείας, με ανίχνευση στο Senna-S, αφού η στροφή 4 είναι από τα καλύτερα σημεία για προσπέρασμα. Η δεύτερη ζώνη θα βρίσκεται παραδοσιακά στην ευθεία εκκίνησης-τερματισμού. Η ανίχνευση θα γίνεται μεταξύ των καμπών 13 και 14 και η ενεργοποίηση λίγο πριν την 15 και την είσοδο των pits.

Εν μέσω πιέσεων, η Pirelli αποφάσισε να αλλάξει τις αρχικές επιλογές για το συγκεκριμένο Grand Prix και να φέρει λίγο πιο μαλακές γόμες. Έτσι, στη διάθεση των ομάδων θα βρίσκονται η μαλακή (κίτρινο χρώμα) και η μέση (λευκό χρώμα). Η τριβή της ασφάλτου βρίσκεται σε μεσαία επίπεδα, όπως και οι δυνάμεις που δέχονται τα ελαστικά. Η νέα άσφαλτος αναμένεται να δυσκολέψει την Παρασκευή τις ομάδες, με τους ανθρώπους της Ιταλικής εταιρείας να μην αναμένουν μεγάλες διαφορές σε σχέση με το παρελθόν, πέρα από την εξάλειψη των ανωμαλιών στο οδόστρωμα.

https://www.youtube.com/watch?v=T1xunDFixlU

Το πρωτάθλημα είναι αδύνατον να κριθεί στο Interlagos, αφού ο κανονισμός των διπλών βαθμών στο φινάλε της σεζόν έκανε τη δουλειά του. Οι ώρες διεξαγωγής του αγώνα και των κατατακτηρίων θα είναι απογευματινές για εμάς στην Ελλάδα, ενώ το πλήρες πρόγραμμα του τριημέρου μπορείς να το βρεις στον πίνακα που ακολουθεί:

Διαδικασία Ημέρα Ώρα Ελλάδος
Ελεύθερες δοκιμές 1 Παρασκευή 14:00
Ελεύθερες δοκιμές 2 Παρασκευή 18:00
Ελεύθερες δοκιμές 3 Σάββατο 15:00
Κατατακτήριες Σάββατο 18:00
Αγώνας Κυριακή 18:00

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Δες την Michele Mouton να αντιδρά στη νίκη της στο Rally Ακρόπολις

Η Michele Mouton είναι η πιο επιτυχημένη γυναίκα που συμμετείχε ποτέ στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι και φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από τον πρώτο της...

Lewis Hamilton: Δεν έχω ξεκινήσει χειρότερα στη καριέρα μου στην F1

Έχουν διεξαχθεί ήδη τρία Grand Prix στη φετινή σεζόν και ο Lewis Hamilton είναι μόλις 10ος στη βαθμολογία του πρωταθλήματος των οδηγών, έχοντας συγκεντρώσει...
Autoblog.gr