Η ώρα που τα αυτοκίνητα θα μπορούν να “νιώσουν” πλησιάζει

Σχετικά άρθρα

sensor-engineer-resized

Τα αυτοκίνητα αυτές τις ημέρες κάνουν πρακτικά τα πάντα. Μόνο καφέ δεν κάνουν… προς το παρόν τουλάχιστον. Αν τα σχέδια της Hella προχωρήσουν όμως, εκτός από αυτά που ήδη κάνουν, θα “νιώθουν” κιόλας.

Η Γερμανική εταιρία, πρόσφατα αποκάλυψε έναν σύστημα που χρησιμοποιεί πιεζοηλεκτρικούς αισθητήρες με όνομα Intelligent Damage Detection System. Ένα σύστημα που μέσω ενός λεπτού αισθητήρα με τη μορφή φιλμ, αντιλαμβάνεται πότε το αμάξωμα υφίσταται ζημιά. Το πόσοι τέτοιοι αισθητήρες εγκαθίστανται στο αυτοκίνητο δεν έχει ιδιαίτερη σημασία –όσο περισσότεροι, τόσο καλύτερα. Το θέμα είναι ότι αυτοί συνδέονται με τους υπάρχοντες αισθητήρες παρκαρίσματος και μέσω ενός προηγμένου αλγόριθμου αντιλαμβάνονται πότε ένα μέρος του αμαξώματος γρατζουνιέται ή “τσαλακώνεται”. Αν δε το αυτοκίνητο είναι εξοπλισμένο με GPS, το σύστημα δημιουργεί μία καταγραφή με την ώρα, το μέρος και τον τύπο της ζημιάς. Τέλος, το IDDS συνεργάζεται και με κάμερες –αν το αυτοκίνητο εξοπλίζεται φυσικά με αυτές- και μόλις ανιχνευτεί ζημιά, τις ενεργοποιεί για να καταγράψουν το ατύχημα την στιγμή που γίνεται ώστε να υπάρχουν αποδείξεις για την ασφαλιστική ή οτιδήποτε άλλο.

Προφανώς, το σύστημα αυτό θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για στόλους εταιριών ενοικιάσεων οχημάτων ή για εταιρικά αυτοκίνητα και ίσως γι’ αυτό η BMW, μαζί με άλλες εταιρίες, έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για το IDDS. Η Hella πάντως αναφέρει ότι το σύστημα θα περάσει στην παραγωγή το 2018.

ΠηγήWard's Auto

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Η Nissan παρουσιάζει την πιλοτική γραμμή παραγωγής μπαταριών στερεάς κατάστασης

Η Nissan παρουσίασε σήμερα την -υπό κατασκευή- πιλοτική γραμμή παραγωγής μπαταριών στερεάς κατάστασης στο εργοστάσιό της στη Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας. Η πιλοτική γραμμή στοχεύει...