Ο Elon Musk εξακολουθεί να θεωρεί τα αυτοκίνητα υδρογόνου “εξαιρετικά ανόητα”

Σχετικά άρθρα

Elon Musk

O Elon Musk έχει ερωτηθεί αρκετές φορές τον τελευταίο χρόνο για το ποια είναι η άποψη του για τα αυτοκίνητα υδρογόνου, με τον CEO της Tesla να εξακολουθεί να τα θεωρεί “εξαιρετικά ανόητα”.

https://www.youtube.com/watch?v=Qot8rCS_St4

Ο Musk είπε πως το υδρογόνο είναι ένα ιδιαιτέρως επικίνδυνο αέριο, με την τεχνολογία παραγωγής του να είναι πολύ κοστοβόρα, ενώ για την ώρα τα fuel cell αυτοκίνητα, δεν είναι το ίδιο αποτελεσματικά από πλευράς αυτονομίας, σε σχέση με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Συμπλήρωσε πως το υδρογόνο είναι εξαιρετικά εύφλεκτο και δύσκολο στη μεταφορά και στην αποθήκευση του, συμπληρώνοντας:

Το υδρογόνο είναι ένας μηχανισμός αποθήκευσης ενέργειας. Δεν είναι μια πηγή ενέργειας. Έτσι πρέπει να πάρεις το υδρογόνο από κάπου. Αν αυτό προέρχεται από το νερό, τότε η διάσπαση του μέσω ηλεκτρόλυσης, είναι εξαιρετικά αναποτελεσματική ως διαδικασία παραγωγής ενέργειας.

Ας δούμε ένα παράδειγμα. Κάποιος παίρνει ένα ηλιακό πάνελ και χρησιμοποιήσει την ενέργεια του για να φορτίσει μια μπαταρία. Κάποιος άλλος παίρνει το ίδιο ηλιακό πάνελ και χρησιμοποιήσει την παραγόμενη ενέργεια για να διασπάσει το νερό, να πάρει το υδρογόνο, να πετάξει το οξυγόνο, να συμπιέσει το υδρογόνο σε εξαιρετικά μεγάλη πίεση (ή να το υγροποιήσει), και στη συνέχεια να το τοποθετήσουμε σε ένα αυτοκίνητο, ώστε μια κυψέλη υδρογόνου να αποδώσει περίπου το μισό σε σχέση με την μπαταρία. Γιατί να το κάνεις το δεύτερο; Δεν έχει νόημα.

Ωστόσο οι υποστηρικτές των αυτοκινήτων υδρογόνο, λένε πως τα fuel cell αυτοκίνητα έχουν ένα μεγάλο πλεονέκτημα. Τον ανεφοδιασμό. Οι μπαταρίες χρειάζονται αρκετές ώρες μέχρι να φορτίσουν, με τον Musk να θέλει να εξαλείψει το πρόβλημα αυτό με το σύστημα αλλαγής των μπαταριών του Model S, το battery swap. Τα αυτοκίνητα υδρογόνου μπορούν να γεμίσουν τις δεξαμενές τους μέσα σε 4-5 λεπτά, σε αντίστοιχο χρόνο περίπου με όσο χρειάζονται και τα συμβατικά αυτοκίνητα βενζίνης και πετρελαίου. Από πλευράς εγκαταστάσεων και τα δύο δίκτυα ανεφοδιασμού, βρίσκονται στα σπάργανα, με τους σταθμούς φόρτισης να έχουν ένα μικρό προβάδισμα.

Έχει ο Musk δίκιο; Και ναι και όχι θα πούνε μερικοί. Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα σήμερα, εν έτη 2015, έχουν σαφώς ένα σημαντικό προβάδισμα σε σχέση με τα αυτοκίνητα υδρογόνου, τα οποία δειλά-δειλά έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους. Το θέμα σηκώνει συζήτηση και επειδή υπάρχουν αρκετές απόψεις για το θέμα, τα σχόλια είναι ανοικτά για τον καθένα, ώστε να κάνουμε μια συζήτηση πάνω στο θέμα αυτό.

Στις σχετικές ειδήσεις, ο Jim Cramer από το CNBC κατακεραυνώνει τον Musk σχετικά με το πως παρουσίασε τα οικονομικά στοιχεία της για το 2014. Χαρακτηρίζει τα οικονομικά στοιχεία της Tesla “φρικτά και γελοία” με τον Musk να θυμίζει τον φλύαρο John DeLorean.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Η Tesla ανακαλεί 3.878 Cybertruck

Η Tesla ανακαλεί 3.878 Cybertruck εξαιτίας του προβλήματος με το μεταλλικό κάλυμμα του πεντάλ του γκαζιού, το οποίο ενδέχεται να μην έχει στερεωθεί καλά...