Βαρετές οι πίστες του Hermann Tilke; Ο ίδιος απαντά…

Σχετικά άρθρα

Hermann Tilke

Η Formula 1 είναι ένα τεράστιο άθλημα και αποτελείται από αρκετούς τομείς, οι οποίοι σχεδόν όλοι βρίσκονται σε ανεπιθύμητο για τους οπαδούς δρόμο. Οι πίστες είναι σίγουρα ένας τέτοιος τομέας, με τα circuit πόλης να έχουν εισβάλλει για τα καλά στο πρόγραμμα της Formula 1, ενώ λίγες είναι οι πίστες που ευνοούν το θέαμα, και και μεγάλη ευθύνη γι’ αυτό έχει και ο Hermann Tilke.

Ο αρχιτέκτονας, που είναι στενός συνεργάτης του Bernie Ecclestone, αναλαμβάνει όλα τα νέα projects, με τις περισσότερες από τις πίστες που δημιουργεί να μην υπόσχονται συγκινήσεις, ενώ πίστες όπως η Monza και το Spa εκθέτουν άσχημα τον Γερμανό αρχιτέκτονα. Πολλή είναι η κριτική που έχει δικαίως δεχθεί ο ίδιος, με πιο πρόσφατη αφορμή τον θάνατο της Peraltada από την πίστα του Μεξικού, ωστόσο ο ίδιος φροντίζει ν’ απαντήσει σε όλα αυτά.

Κάποια κριτική απλώς δεν είναι σωστή. Πάρτε το Μπαχρέιν, για παράδειγμα. Ο κόσμος έλεγε «θα είναι βαρετή πίστα επειδή τα προσπεράσματα δεν είναι πιθανά». Δεν είναι αλήθεια. Πέρυσι, το Μπαχρέιν ήταν ένας από τους πιο συναρπαστικούς αγώνες στην ιστορία. Παντού υπήρχαν προσπεράσματα.

Πρέπει να κάνουμε τη δουλειά μας και οι κανονισμοί να κάνουν τη δουλειά τους, για να είναι πιθανά τα προσπεράσματα. Προσπαθούμε αν δημιουργούμε πίστες που να ευνοούν τα προσπεράσματα. Ο πιο απλός τρόπος είναι να έχεις μια μεγάλη ευθεία και μετά ν’ ακολουθεί μια πολύ αργή στροφή, διότι έτσι δημιουργείται μια μεγάλη ζώνη φρεναρίσματος. Όμως, αν οι κανονισμοί δεν επιτρέπουν στα αυτοκίνητα να είναι κοντά το ένα με το άλλο, τότε τα προσπεράσματα απλά δεν μπορούν να γίνουν. Αυτό είναι πάντα ένα πρόβλημα, αλλά προσπαθούμε να βρούμε τρόπους για να το κάνουμε πιθανό.

Επίσης, προσπαθούμε να επιτρέψουμε στους οδηγούς να κάνουν λάθη, αλλά είναι οι καλύτεροι οδηγοί στον κόσμο και δεν κάνουν. Ο συνδυασμός της πρώτης στροφής είναι, επίσης, πολύ σημαντικός, καθώς προσπαθείς να μην απλώσεις τ’ αυτοκίνητα· θέλουμε να τα κρατάμε μαζί.

Nurburgring

Η Formula 1 πηγαίνει όλο και περισσότερα σε νέα μέρη, και πλέον έχει απομακρυνθεί αρκετά από την παραδοσιακή της έδρα, που είναι η Ευρώπη. Αυτό δεν ενοχλεί τον 60χρονο, ωστόσο και ο ίδιος θεωρεί ότι οι παραδοσιακές πίστες πρέπει να είναι αναπόσπαστο κομμάτι του αθλήματος.

Πρώτα απ’ όλα, είναι ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα, συνεπώς θα πρέπει να πρέπει να πηγαίνει σε όλες τις γωνιές του κόσμου. Αλλά, επίσης, οι ευρωπαϊκοί αγώνες θα πρέπει να παραμείνουν μέρος αυτού. Προσωπικά, δεν είμαι χαρούμενος που η Γερμανία δεν είχε Grand Prix φέτος και θα ήταν απογοητευτικό για ‘μένα ως οπαδό αν η Ιταλία χάσει τον αγώνα της.

Μου αρέσουν οι παραδοσιακές πίστες, όπως το Spa, η Monza, το Hockenheim, το Νürburgring ή το Silverstone. Ως οπαδός, θέλω αυτές τις πίστες τουλάχιστον για τα επόμενα 50 χρόνια.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

GP Κίνας 2024: Άπιαστος Verstappen

Για έναν ακόμα ακόμα θαυμάσαμε το μεγαλείο της Red Bull και του Max Verstappen και ταυτόχρονα διασκεδάσαμε με τις μάχες για τις πίσω θέσεις. Ούτε...