Καθηγητής του Stanford προειδοποιεί για τα αυτόνομα αυτοκίνητα

Σχετικά άρθρα

Driverless Car Champion Is Urging Industry to Hit the Brakes

Ο Chris Gerdes δεν είναι κάποιος ημίτρελος που φοβάται για την τεχνολογική πρόοδο και προειδοποιεί για το τέλος του κόσμου. Είναι ένας σεβαστός επιστήμονας και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Stanford που έχει προγραμματίσει πολλά αυτόνομα αγωνιστικά αυτοκίνητα και προειδοποιεί για το concept της αυτόνομης οδήγησης. Πρώτα απ’ όλα, αναφέρει το βασικό:

Πιστεύουμε ότι πριν παραχωρήσουμε τον έλεγχο σε ένα αυτόνομο αυτοκίνητο, αυτό το αυτόνομο αυτοκίνητο πρέπει να είναι τουλάχιστον εξίσου καλό με τους καλύτερους ανθρώπους-οδηγούς.

Έχοντας προσωπική πείρα με το θέμα της αυτόνομης οδήγησης και έχοντας επενδύσει σημαντικό μέρος της καριέρας του σε αυτό, ο Gerdes είναι προσεκτικός. Έχει μελετήσει επαγγελματίες οδηγούς και ξέρει πόσο δύσκολη είναι η οδήγηση. Έχει επίσης συνομιλήσει με υψηλόβαθμα στελέχη αυτοκινητοβιομηχανιών που βιάζονται να περάσουν την τεχνολογία της αυτόνομης οδήγησης στην παραγωγή. Και τι έχει να πει γι’ αυτό;

Ο κόσμος λέει συχνά ότι η τεχνολογία λύθηκε αλλά δεν το πιστεύω αυτό. Υπάρχουν ακόμα πολλά μικρά αλλά σημαντικά πράγματα να λύσουμε.

Πρέπει οι επιστήμονες να κάνουν ένα βήμα πίσω και να σκεφτούν τι προγραμματίζουν το αυτοκίνητο να κάνει. Υπάρχουν ενδεχόμενα προβλήματα ηθικής… φιλοσοφικά ζητήματα που όταν θέλεις να βάλεις έναν υπολογιστή σε ένα ανθρώπινο περιβάλλον παύουν να είναι φιλοσοφικά. Πώς θα αντιδράσει ένας υπολογιστής σε κάποιο απίθανο δίλημμα; Αν οι μοναδικές λύσεις σε μία κατάσταση είναι να χτυπήσει έναν πεζό ή να πέσει πάνω σε ένα αυτοκίνητο τραυματίζοντας τον οδηγό, τι θα κάνει; Φυσικά, τέτοια διλήμματα έχουν προεκτάσεις ευθύνης.

Με κάθε νέα τεχνολογία, υπάρχει η κορύφωση του hype και στη συνέχεια μία τάφρος “απογοήτευσης”. Αυτή τη στιγμή, είμαστε κοντά στην κορυφή του hype. Τα πλεονεκτήματα της τεχνολογίας είναι προφανή αλλά έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας πριν τα δούμε να αλλάζουν την κοινωνία.

Δηλώνει ο Gerdes. Η φωνή της λογικής…

ΠηγήBloomberg

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Η Nissan παρουσιάζει την πιλοτική γραμμή παραγωγής μπαταριών στερεάς κατάστασης

Η Nissan παρουσίασε σήμερα την -υπό κατασκευή- πιλοτική γραμμή παραγωγής μπαταριών στερεάς κατάστασης στο εργοστάσιό της στη Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας. Η πιλοτική γραμμή στοχεύει...