Οι 10 μεγαλύτεροι κινητήρες αυτή τη στιγμή στον κόσμο!

Σχετικά άρθρα

[nextpage title=”Εισαγωγή”]

18ogpou9tup35jpg

Αυτό το άρθρο είναι αφιερωμένο στο “there is no replacement for displacement”. Σε αυτό το υπέροχο –αν και κάπως αρχαϊκό– mantra που μεγάλωσε γενιές και γενιές Αμερικάνων και όχι μόνο. Τώρα ζούμε στην εποχή του downsizing αλλά υπάρχουν ακόμα κινητήρες που είτε αρνούνται πεισματικά να χάσουν τα φανταστικά κυβικά τους, είτε αποδέχθηκαν την υπερτροφοδότηση αλλά με τον δικό τους τρόπο. Αυτό το άρθρο είναι ωδή στους τεράστιους κινητήρες, στις επίπεδες καμπύλες ροπής και την υπερβολή γενικότερα. Όμως έχω βάλει δύο κριτήρια. Πρώτον, το αυτοκίνητο που φιλοξενεί τον κινητήρα, πρέπει να πωλείται αυτή τη στιγμή. Η λίστα δεν περιέχει τους μεγαλύτερους κινητήρες στην ιστορία, αλλά τους μεγαλύτερους κινητήρες που μπορεί να αγοράσει κάποιος τώρα! Δεύτερον, αποκλείω τα pickups. Μην ρωτήσεις γιατί… Ας μην χρονοτριβήσω άλλο. Αυτοί είναι οι 10 μεγαλύτεροι κινητήρες αυτή τη στιγμή στην αγορά!

[/nextpage]

[nextpage title=”Ferrari V12″]

Ferrari F12 Berlinetta 1

Δεν έχει σημασία αν μιλάμε για την FF, την F12 Berlinetta, την F12 tdfη οποία είναι sold out– ή την LaFerrariπου δεν πωλείται πλέον. Η χωρητικότητα του ατμοσφαιρικού V12 της Ferrari είναι η ίδια: 6.262 κ.εκ. Έξι χιλιάδες διακόσια εξήντα δύο υπέροχα, μουσικά κυβικά εκατοστά. Στην πρώτη, αποδίδει 660 άλογα στις 8.000 σ.α.λ. και 683 Nm ροπής στις 6.000. Στην δεύτερη, αποδίδει 740 άλογα στις 8.250 σ.α.λ. και 690 Nm ροπής στις 6.000. Στην F12 tdf αποδίδει 780 άλογα στις 8.500 σ.α.λ. και 705 Nm ροπής στις 6.250. Τέλος, στην “υπέρτατη”, αποδίδει 800 άλογα στις 9.000 σ.α.λ. και 700 Nm ροπής στις 6.750!

Ferrari F12 Berlinetta 2

Η ουσία είναι ότι παράγει πολλά άλογα και ακούγεται εκπληκτικά ενώ τα παράγει. Μπορεί να είναι χαμηλά στη συγκεκριμένη λίστα λόγω χωρητικότητας, αλλά είναι πάρα πολύ ψηλά  στις προτιμήσεις μας…

[/nextpage]

[nextpage title=”Dodge 392″]

Dodge 392 1

Εδώ και 1-2 χρόνια, όταν μιλάμε για τα Dodge Challenger και Charger, μία λέξη ακούγεται πολύ συχνά στην κουβέντα. Hellcat. Όμως ο supercharged V8 με αυτό το όνομα, δεν είναι ο μεγαλύτερος στην γκάμα των Challenger/Charger. Αυτός ο τίτλος, ανήκει στον 392 Hemi που βρίσκεται κάτω από το καπό του Challenger 392 Hemi Scat Pack Shaker και του Charger R/T Scat Pack.

Dodge 392 2

392, σαν να λέμε 6,4 λίτρα. 6,4 ατμοσφαιρικά λίτρα αυθεντικού, Αμερικάνικου muscle. Και λέμε αυθεντικού, αφού ο Hemi χρονολογείται από τη δεκαετία του ’60 και είναι στα όρια του να θεωρείται μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς. Αν μάλιστα αληθεύουν οι φήμες για κατάργηση του κινητήρα από το 2019 και έπειτα, ο 392 της Dodge είναι πολύ κοντά στο να χαρακτηριστεί συλλεκτικός.

[/nextpage]

[nextpage title=”Lamborghini V12″]

Lamborghini Aventador SV 1

Άλλος ένας Ιταλικός, ατμοσφαιρικός V12, αυτή τη φορά, της Lamborghini. Ένας κινητήρας που αν ακολουθήσεις το γενεαλογικό του δέντρο, θα καταλήξεις κάπου στη δεκαετία του ’60 και στο σχέδιο του Giotto Bizzarrini. Ένας υπέροχος V12 με χωρητικότητα 6.498 κυβικά εκατοστά που τοποθετείται σε δύο μοντέλα: στην Aventador LP700-4 με 700 άλογα στις 8.250 σ.α.λ. και 690 Nm ροπής και στην Aventador LP750-4 Superveloce με 750 άλογα στις 8.400 σ.α.λ. και 690 Nm ροπής.

Lamborghini Aventador SV 2

Το καλό που σου θέλω Lamborghini. Κράτα τον V12 στην παραγωγή με κάθε τρόπο. Το λέω, γιατί με την επίσημη επιβεβαίωση  ότι η Urus θα φοράει twin-turbo V8, αρχίζω να φοβάμαι…

[/nextpage]

[nextpage title=”Wraith”]

Rolls-Royce Wraith 1

Η Rolls-Royce είναι η πρώτη εταιρία στην λίστα –όχι γενικά– που συνδυάζει έναν V12 με δύο turbos. Στη Wraith. Στόχος όμως δεν είναι η μέγιστη ιπποδύναμη, αλλά η βελούδινη λειτουργία. Όχι ότι χάλασαν κανέναν τα 632 άλογα και τα 800 Nm ροπής από τις 1.500 έως και τις 5.500 σ.α.λ. Βλέπεις, οι εποχές που η απάντηση στην ερώτηση “ποια είναι η ιπποδύναμη της RR” ήταν “αρκετή”. Τώρα, έχουμε στη διάθεση μας νούμερα. Νούμερα για τα οποία, όπως είπα, υπεύθυνος είναι ένας βελούδινος, twin-turbo V12 με χωρητικότητα 6.592 κυβικών εκατοστών.

Rolls-Royce Wraith 2

[/nextpage]

[nextpage title=”Phantom”]

Rolls-Royce Phantom 1

Ο κινητήρας της Wraith μπορεί να είναι ο ισχυρότερος στην γκάμα της Rolls-Royce αλλά αυτός της Phantom είναι ο μεγαλύτερος.  Μην φανταστείς καμία χαοτική διαφορά, αλλά όπως και να το κάνουμε, 6.749 κυβικά εκατοστά, είναι περισσότερα από 6.592. Ο λόγος για τον οποίο η Phantom χάνει στην ενδοοικογενειακή μάχη, είναι επειδή είναι ατμοσφαιρικός. Οπότε παράγει “μόλις” 460 άλογα και 720 Nm ροπής.

Rolls-Royce Phantom 2

Στον ίδιο λόγο εν μέρη, οφείλεται το γεγονός ότι καταναλώνει περισσότερο καύσιμο. Η μέση κατανάλωση της Phantom είναι 14.8 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα ενώ της Wraith είναι “μόλις” 14. Ψιλά γράμματα όμως. Δεν νομίζω ότι επέλεξε κάποιος Rolls-Royce με κριτήριο την κατανάλωση και τις εκπομπές ρύπων!

[/nextpage]

[nextpage title=”Bentley”]

Bentley Mulsanne Speed 1

Για δες… ένας ακόμα τεράστιος κινητήρας που κινεί ένα επίσης τεράστιο και πολυτελές μοντέλο. Βέβαια, αυτή τη φορά, δεν είναι V12. Είτε μιλάμε για την Mulsanne λοιπόν, είτε για την Mulsanne Speed, ο κινητήρας είναι ίδιος. Ένας twin-turbo V8 6,75 λίτρων που αποδίδει είτε 512 άλογα και 1.020 Nm ροπής, είτε 537 άλογα και 1.100 Nm ροπής – Mulsanne και Mulsanne Speed αντίστοιχα. Όπως και στις Rolls-Royce, έτσι και στη Bentley, ο απόλυτος στόχος του κινητήρα είναι να κινεί το αυτοκίνητα όσο το δυνατόν ταχύτερα, χωρίς όμως να κάνει αισθητή την παρουσία του στους επιβαίνοντες. Αν οι δοκιμές που έχω δει και έχω διαβάσει λένε την αλήθεια –αφού δεν είχα την τύχη να κάνω ούτε 10 μέτρα μέσα σε μία Mulsanne-, το καταφέρνει.

Bentley Mulsanne Speed 2

[/nextpage]

[nextpage title=”Chevrolet LS7″]

Chevrolet Camaro Z28 1

Ο Αμερικάνος bodybuilder που τόλμησε να τεθεί αντιμέτωπος με τους καλύτερους Ευρωπαίους αθλητές. Αναφέρομαι φυσικά στην Chevrolet Camaro Z/28 που παρότι εξακολουθεί να είναι ένα υπέρβαρο Αμερικάνικο musclecar, έκανε τον κόσμο να κοιτάξει και να την επαινέσει για τις ικανότητες της. Μέρος αυτών των ικανοτήτων, οφείλονται στον Αμερικάνικο μέχρι τον σφυρήλατο στρόφαλο, LS7 που μετράει 7 λίτρα ακριβώς σε χωρητικότητα! Μπορεί να αποδίδει “μόνο” 505 άλογα και 652 Nm ροπής αλλά ο τρόπος με τον οποίο τα αποδίδει, τόσο όσον αφορά στην γραμμική λειτουργία όσο και ηχητικά, είναι εντυπωσιακός. Δεν θα πω τίποτα άλλο. Θα σε αφήσω με ένα μικρό video να τον απολαύσεις.

[/nextpage]

[nextpage title=”Pagani-AMG”]

Pagani Zonda 760 LH 1

Πρώτον. Προφανώς γνωρίζω ότι ο κινητήρας δεν είναι της Pagani. Είναι της AMG. Όμως για προσπάθησε να τον βρεις να πωλείται αυτή τη στιγμή σε κάποιο AMG μοντέλο. Απέτυχες ε; Δεύτερον. Τι είπες; Η Huayra δεν έχει V12 κινητήρα; Ποιος μίλησε για την Huayra; Η Zonda δεν παράγεται πλέον; Με το κατάλληλο αντίτιμο, ο Οράτιος θα κατασκευάσει ότι γουστάρεις. Αυτό αποδεικνύεται με τις Zonda “τύπου 760” που παραδίδονται ακόμα εδώ κι εκεί. Ούτε τώρα είσαι ικανοποιημένος με τις εξηγήσεις μου; Ωραία, δες την συγκεκριμένη entry ως εξαίρεση. Μιλάμε φυσικά για τον M120 της AMG 7,3-λίτρων. Έναν κινητήρα που έχει χρησιμοποιηθεί από την αγωνιστική Mercedes-Benz CLK-GTRμία εκδοχή του τέλος πάντων– έως την S73 T AMG S-Class Wagon για τον Σουλτάνο του Μπρουνέι και φυσικά, σε διάφορες Pagani Zonda. Θα έβγαζα το καπέλο μου σε αυτόν τον κινητήρα… αν είχα καπέλο!

[/nextpage]

[nextpage title=”Chiron”]

Bugatti Chiron

Ακόμα δεν βγήκε και συμπεριλαμβάνεται σε μία λίστα. Να τολμήσω να πω ότι είμαι ο πρώτος που βάζει την επερχόμενη Bugatti Chiron σε οποιουδήποτε είδους λίστα; Όπως και να έχει, η Chiron έχει κάθε δικαίωμα να είναι εδώ. Κινείται από έναν W16, quad-turbo κινητήρα με χωρητικότητα 7.993 κυβικών εκατοστών.

Bugatti Chiron 2

Την ακριβή του απόδοση δεν την γνωρίζουμε σε αυτό το σημείο, αλλά ξέρουμε ότι με τη βοήθεια ενός ηλεκτροκινητήρα, αποδίδει 1.500 άλογα και 1.500 Nm ροπής. Υποθέτω όμως ότι τουλάχιστον 1.200 από αυτά προέρχονται από τον κτηνώδη βενζινοκινητήρα. Και σε περίπτωση που αναρωτιέσαι αν μπορείς να αγοράσεις την Chiron… Ναι, μπορείς. 120 άτομα το έχουν ήδη κάνει!

[/nextpage]

[nextpage title=”Viper”]

2016 Dodge Viper ACR with new matte exterior finish

Αλουμινένιος. V10. Ατμοσφαιρικός. Χωρητικότητα που αγγίζει τα 8.4 λίτρα. Τοποθετείται τόσο στην “απλή” Viper SRT, όσο και στην ακραία, πρακτικά αγωνιστική Viper ACR. Αυτός, είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος κινητήρας που μπορεί να αγοράσει κάποιος. Τα 645 άλογα του μπορεί να μην εντυπωσιάζουν αλλά τα 814 Nm είναι αρκετά για να κάνουν οποιονδήποτε να σκεφτεί πολύ καλά τι πάει να κάνει όταν έχει το πόδι του πάνω από το πεντάλ του γκαζιού.

Dodge Viper ACR 3

Στο κάτω-κάτω, μιλάμε για οχιά και οι οχιές δαγκώνουν και το δηλητήριο τους είναι επικίνδυνο! Ο κινητήρας της Viper μπορεί να είναι μία αυτοκινητιστική υπερβολή αλλά προσωπικά, χαίρομαι που υπάρχει… για όσο υπάρχει!

[/nextpage]

[nextpage title=”ZZ572″]

Chevrolet ZZ572 crate engine

Ο κινητήρας της Viper δεν είναι ο μεγαλύτερος που πωλείται από κατασκευαστή αυτοκινήτων όμως. Αυτός ο τίτλος, ανήκει σε έναν crate engine. Πιο συγκεκριμένα, στον ZZ572/720R της Chevrolet. Tall deck big block V8 με χωρητικότητα 9,37 λίτρων, σφυρήλατα σωθικά και 12:1 σχέση συμπίεσης. Μπορεί να απαιτεί την χρήση αγωνιστικής βενζίνης αλλά χάρη σε αυτήν, αποδίδει 720 άλογα και 929 Nm ροπής. Φαντάσου αυτόν τον κινητήρα σαν το φάντασμα του Reagan, καβάλα σε έναν αετό να κραδαίνει στο ένα χέρι ένα αυτόματο, στο άλλο χέρι την αστερόεσσα και να φωνάζει ‘Muricaaaaaaaaaaaaaa ενώ παίζει το “Born in the USA” του Springsteen. Μην δίνεις σημασία στο όχημα. Άκου απλά το δημιούργημα του Σατανά να βρυχάται! Χωράει στο δικό μου hatchback; Δυστυχώς, δεν νομίζω…

[/nextpage]

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Τα ηλεκτρικά θα κοστίζουν λιγότερο από αυτά με κινητήρες εσωτ. καύσης το 2027, αλλά θα έχουν πολύ μεγαλύτερο κόστος επισκευής

Το κόστος κατασκευής των ηλεκτρικών αυτοκινήτων μειώνεται ταχύτερα από ό,τι αναμένει η Ford και σύμφωνα με την πρόβλεψη της Gartner, μιας αμερικανικής εταιρείας τεχνολογικής...

Η Renault δεν θα προσφέρει μόνο ηλεκτρικά αυτοκίνητα από το 2030

Στις αρχές του 2022 η Renault είχε ανακοινώσει πως έως το 2030 η εταιρία θα μεταμορφωθεί σε μια αμιγώς ηλεκτρική εταιρία για την αγορά...

Η κατήγορος του Christian Horner έκανε επίσημη καταγγελία στη FIA

Νέο κεφάλαιο στην υπόθεση Christian Horner, με την γυναίκα κατήγορο να έχει κάνει επίσημη καταγγελία για τη συμπεριφορά του στη FIA, ενώ ετοιμάζεται να...
Autoblog.gr