501583098

Το Autopilot έχει βάλει σε σοβαρούς μπελάδες την Tesla, αναγκάζοντας τον Elon Musk να κάνει τη μια δήλωση μετά την άλλη, προκειμένου να ηρεμήσει τους μετόχους της εταιρίας, ενώ έφτασε στο σημείο να “ξεκατινιάζεται” μέσω Twitter για την τιμή και την υπόληψη του πνευματικού του τέκνου (τιμή μετοχής, πιο απλά).

Στις πολλές φωνές που ακούγονται εναντίον της Tesla, οι περισσότερες υποστηρίζουν πως το Autopilot χρειάζεται θεμελιώδεις αναβαθμίσεις, που περιλαμβάνουν νέο hardware και τη χρήση τεχνολογίας LIDAR (Light Detection And Ranging).

H απέναντι πλευρά θεωρεί πως το υπάρχον σύστημα μπορεί να βελτιωθεί, δίνοντας τη δυνατότητα στα radar και τις κάμερες του Autopilot να παράγει το ίδιο αποτέλεσμα με το LIDAR. Αυτό θα επιτευχθεί με τη χρήση “χρονικής εξομάλυνσης”, όπου η θέση των αντικειμένων θα αντιπαραβάλλεται σε σχέση με τον χρόνο. Οι τεχνικοί της αμερικανικής εταιρίας ελπίζουν πως η υποδομή υποστηρίζει την προβολή χαρτών σε ποιότητα LIDAR, ενώ υπογραμμίζουν πως σε αντίθεση με αυτό, το Autopilot θα μπορεί να δει μέσα από χιόνι, σκόνη και βροχή.

Εννοείται πως μια εκ βάθρων ανανέωση του λογισμικού και του τρόπου λειτουργίας του “αυτόνομου σοφέρ” θα προκαλούσε περαιτέρω εμφράγματα στον ισολογισμό της Tesla. Κάτι που σημαίνει πως εάν οι αναβαθμίσεις που έχει στο μυαλό του ο Musk πετύχουν, γλυτώνει τον βραχνά των αλλαγών στη γραμμή παραγωγής και αποκαθιστά σε επαρκή βαθμό την αξιοπιστία του Autopilot.