image

Με το deal της εξαγοράς των δικαιωμάτων από την Liberty Media να είναι ακόμα φρέσκο, σχεδόν κάθε μέρα που περνάει μαθαίνουμε για το τι προτίθεται να αλλάξει η νέα διοικούσα αρχή. Μέχρι στιγμής έχεις διαβάσει ότι η Formula 1 ετοιμάζεται για Ultra High Definition σήμα, θα μειωθούν σημαντικά τα εισιτήρια των αγώνων, με την Liberty Media να εξετάζει το ενδεχόμενο προοπτική αγοράς μετοχών της Formula 1 από τις ίδιες τις ομάδες.

Όλα αυτά, στο πλαίσιο να ξαναγίνει το άθλημα ελκυστικό στο κοινό, με τον νέο πρόεδρο, Chase Carey, να έχει υποσχεθεί ότι θα ανεβάσει την F1 σε “άλλο επίπεδο”.  Και για να γίνει αυτό, σύμφωνα με τα πρώτα δείγματα γραφής από τους νέους ιδιοκτήτες ο τζόγος θα παίξει σημαντικότερο ρόλο, οι αγώνες θα γίνουν περισσότεροι, με την συνδρομητική τηλεόραση να παίζει καταλυτικό ρόλο, ώστε να γίνει καλύτερο το “προϊόν F1”.

Ο CEO της Liberty Media, Greg Maffei, δήλωσε τα τέλη των αγώνων, τα τηλεοπτικά δικαιώματα και οι χορηγίες μπορούν να συμβάλουν στην αύξηση των εσόδων του F1 Group, και τόνισε ότι η μεγαλύτερη πηγή ανάπτυξης θα είναι από η ψηφιακή εκμετάλλευση, με τον Maffei να τονίζει ότι τα τυχερά παιχνίδια θα μπορεί να είναι πιθανή πηγή εισοδήματος που πρέπει να αξιοποιηθεί από το άθλημα.

Ενώ νέος πρόεδρος F1, Chase Carey, θα εργάζονται από κοντά με τον Bernie Ecclestone για την “καθημερινή” λειτουργία του sport, o Maffei θα διαδραματίσει καίριο ρόλο στην επίβλεψη και θα παρέχει μια σύνδεση μεταξύ του sport και των άλλων δραστηριοτήτων της εταιρείας, δίνοντας σήμερα την πιο λεπτομερή εικόνα της κατεύθυνσης της διαχείρισης από την Liberty Media:

Ευκαιρίες για την ανάπτυξη της επιχείρησης, νομίζω ότι υπάρχουν πολλές. Ξεκινώντας με τα έσοδα της κάλυψης, η μεγαλύτερη πηγή εσόδων. Ο Chase Carey είναι αρκετά έμπειρος, είναι δύσκολο να σκεφτώ έναν καλύτερο άνθρωπο ο οποίος να είχε την ευκαιρία να διαχειριστεί ένα sport ή μέσο ενημέρωσης, και τη διασταύρωση των δύο.

Νομίζω ότι υπάρχει μια ευκαιρία για να αυξηθεί η προβολή. Μεγάλο μέρος της προέρχεται από τη δυνητική μετακίνηση από το “ελεύθερο” σε ανταγωνιστικές συνδρομητικές υπηρεσίες, όπως για παράδειγμα συνέβη στη Βρετανία, όταν η BSkyB αγόρασε πρόσφατα τα δικαιώματα.

Ο Maffei θέλοντας να μιλήσει για τι μπορεί να κάνει η F1 για ώστε να εκμεταλλευτεί τις επίσημες χορηγίες, επικαλέστηκε στο μικρό μέγεθος του προσωπικού για τις χορηγίες που έχει ο Ecclestone, τονίζοντας:

Νομίζω ότι έχουμε 17 χορηγούς, και έχουμε τρία άτομα που εργάζονται για τις χορηγίες στην F1. Σε αντίθεση, στη Major League Baseball, μια επιχείρηση που είμαστε εξοικειωμένοι  μέσω της ομάδας [Atlanta] Braves, υπάρχουν 75 χορηγοί, μόνο στις ΗΠΑ.

Πιστεύω, λοιπόν, ότι υπάρχει μια ευκαιρία να αναπτυχθούμε, να επενδύσουν στην οργάνωση και ανάπτυξη των χορηγιών.

Συνεχίζοντας, ο Maffei άφησε να εννοηθεί ότι το σημερινό ημερολόγιο θα μπορούσε να επεκταθεί ακόμα περισσότερο από τους σημερινούς 21 αγώνες, καθώς επίσης να επιλεχθούν “πιο ελκυστικοί” χώροι στο μέλλον ώστε να ικανοποιούν καλύτερα τις ανάγκες των ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών και χορηγών, και είπε:

Έχουμε 21 αγώνες, νομίζω ότι υπάρχει μια ευκαιρία ώστε δυνητικά να αυξηθεί στην πάροδο του χρόνου, ιδίως όταν θα έχουμε μεγιστοποιείσει μερικές από τις ευκαιρίες των πιστών με σχετικά υψηλές αμοιβές, νομίζω ότι υπάρχει μια ευκαιρία για να αυξηθεί ο αριθμός των πιστών, που δυνητικά θα είναι πιο ελκυστικές μακροπρόθεσμα από τηλεοπτικά έσοδα και έσοδα χορηγιών.

Η προφανής περίπτωση επιλογής είναι σε κάποιο βαθμό η Ασία βραχυπρόθεσμα, ενδεχομένως η Λατινική Αμερική, και μακροπρόθεσμα η Βόρεια Αμερική, και ιδιαίτερα οι ΗΠΑ, όπου πραγματικά είμαστε πολύ χαμηλά από τηλεθέαση και γενικώς στα πάντα. Δεν νομίζω ότι είναι κάτι που θα λυθεί σε μια εβδομάδα, αλλά νομίζω ότι αυτή είναι μια ενδιαφέρουσα μακροπρόθεσμη ευκαιρία.

Για την Αμερική, σκέφτεσαι μέρη που θα είχαν φυσική ομορφιά, το Miami, το Las Vegas είναι πολύ ενδιαφέροντα σημεία μακροπρόθεσμα. Θέλω να πιστεύω ότι όντας Αμερικάνοι -ο Chase, η Liberty- μπορούμε να βοηθήσουμε σε αυτή τη διαδικασία.

Τέλος, ο Maffei αναφέρθηκε αναπόφευκτα ότι η ψηφιοποίηση θα παίξει σημαντικό ρόλο στην εισροή χτημάτων, τονίζοντας:

Είναι κάτι που αφορά όλα αυτά και είναι λιγότερο από το 1% των εσόδων είναι η ψηφιοποίηση, και πραγματικά δεν υπάρχει καμία οργανωμένη ψηφιακή προσπάθεια. Νομίζω ότι υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να γίνουν γύρω από gaming, την εικονική πραγματικότητα και την επαυξημένη πραγματικότητα [augmented reality].

Υπάρχει ένα τεράστιος όγκος από video και δεδομένα που έχουμε για τους αγώνες και δεν υπάρχει καμία επεξεργασία για τους φαν ή ευκαιρίες γύρω από τα πράγματα, όπως τα τυχερά παιχνίδια. Εκτός ΗΠΑ υπάρχει μια τεράστια ευκαιρία για τα τυχερά παιχνίδια στο άθλημα, καμία από τις οποίες δεν έχουμε αξιοποιήσει.

 • Giannis E36

  Μπερνι…Τσιπουροκωλομπαρο θα στο κάνουν το μαγαζάκι…

  • sexybabinos

   Φημες θελουν τον Μαρινακη να ετοιμαζεται να κατασκευασει πιστα!!!

   ΥΓ. Καναλαρχης ειναι

 • ksenyxtis

  Τζόγο ακούω, βρωμιές μυρίζομαι..Super league θα το κανουν

 • αυτο με τα συνδρομιτικα δεν το ειχαν κανει καπου εκει το 2000 και απετυχε ??
  που τα συνδρομητικα ειχαν τα καλα πλανα πχ incar απο Σουμι…..και μεις στα ελευθερα βλεπαμε τον Φρεντσεν !!!

  παντως οταν λεει τζογο τι εννοει ??? εδω στον ΟΠΑΠ ειχαμε F1 ”παμε στοιχημα” !!

  εχουμε ηδη 21 αγωνες…και σκεφτεται να τους κανει περισσοτερους ?? αυτο εμενα σαν θεατη μαρεσει…..αλλα δεν ξερω ποσο θα αρεσει στις ομαδες !!

 • F1fan

  Για να λενε συνδρομιτικη Tv,μαλλον εχουν κατα νου την τηλεοπτικη κατασταση στο WWE,και ισως κανουν κατι τετοιο…Τωρα,αυτο για τον τζογο,δεν ξερω πως μπορει να το εκλαβει κανεις…Βλεπω να φερνουν πισω τον Briatore :p

 • Giannisk

  Εδώ αν είχαμε μία ετοιμη πίστα θα μπορούσαμε να προσφέρουμε ένα ελκυστικό πακέτο στους νέους ιδιοκτήτες και να έχουμε τον δικό μας αγώνα. Αν εξαιρέσουμε την Ιταλία (στην ουσία κεντρική Ευρώπη η Monza) δεν υπάρχει άλλος αγώνας στην ΝΑ Ευρώπη-Βαλκάνια-Τουρκία. Μία πίστα στην Β. Ελλάδα θα γέμιζε από Βαλκάνιους-Τούρκους και όχι μόνο. Δυστυχώς όμως για μία ακόμη φορά θα βλέπουμε τους άλλους να τσεπώνουν εκατομύρια.

  • Anestis Genk

   Σωστός, στο αυτοκινητοδρόμιο Σερρών γίνονται αγώνες από το Βαλκανικό και από το Τούρκικο πρωτάθλημα ταχύτητας μοτοσυκλετών, στα οποία συμμετέχουν και σοβαρές ομάδες και υπάρχει καλό επίπεδο.

 • Spider

  Όπου μπήκε ο τζόγος για τα καλά σε κάποιο σπορ, το σπορ γ@μήθηκε. Αντί για pay drivers θα έχουμε crash drivers……

 • Mika

  Οταν ακουω για τζογο, μου ερχονται στο μυαλο εικασιες για στημενους αγωνες και απροσμενους νικητες????
  Χμμμμμ