Sbarro Ionos με τον πιο περίεργο κινητήρα που έχει φορεθεί σε concept

Σχετικά άρθρα

6982761743_ef1da585ea_o

Πριν είκοσι χρόνια περίπου, το 1997 στην έκθεση της Γενεύης η Sbarro, μια ιταλική εταιρία κατασκευής replicas και concept cars, σε συνεργασία με την Lancia, παρουσίασε το Ionos, ένα ιδιόμορφο concept το οποίο προσπαθούσε να αναβιώσει την θρυλική Lancia Stratos. Με μήκος που δεν ξεπερνούσε τα 3,6 μέτρα και με 2,27 μέτρα μεταξόνιο, οι διαστάσεις θύμιζαν αρκετά αυτές του Stratos.

© Philippe Calvet, site "Franco Sbarro, l'autre façon de concevoir l'automobile"

Η ιδιαιτερότητά του ξεχασμένου πρωτότυπου, όμως, δεν αρκούνταν μόνο στο σχήμα και στην ομοιότητά του με το Stratos, αλλά κυρίως στον κινητήρα του, ο οποίος θα μπορούσα να πω ότι είναι ο πιο παράξενος που έχω δει σε πρωτότυπο μοντέλο. Το Sbarro κινούνταν από έναν V10 4,8 λίτρων τοποθετημένος στο κέντρο, ο οποίος προερχόταν από την ένωση δύο 5-κύλινδρων σε σειρά κινητήρων, 2,4-λίτρων έκαστος, που προέρχονταν από την Lancia Kappa.

Η ιταλική εταιρία βέβαια προτιμούσε να τον αναφέρει ως 10-κύλινδρο σε σχήμα Υ, καθώς οι δυο κινητήρες ενώνονταν με το κιβώτιο ταχυτήτων, το οποίο ήταν δανεισμένο από μια Porsche Carrera 4, και το οποίο βρισκόταν ανάμεσα από τους δυο κινητήρες, επιτρέποντας έτσι μια αξιοσημείωτη οικονομία χώρου. Επιπλέον, και η τετρακίνηση προέρχονταν από την Porsche, ενώ τα φρένα από την Brembo. Ως αποτέλεσμα, ο συγκεκριμένος κινητήρας απέδιδε 400 ίππους.

kazaolvroso364ggubyv

Αναρωτιέσαι για ποιο λόγο να γίνει όλη αυτή η ιδιομορφία στον κινητήρα, αφού το αποτέλεσμα ήταν μόνο 400 ίπποι, τη στιγμή που οποιοσδήποτε V8, V10 ή V12 μονομπλόκ θα μπορούσε εύκολα να ξεπεράσει αυτήν την απόδοση. Ο μόνος λόγος που μπορώ να σκεφτώ είναι ότι δεν θα το συζητούσαμε αυτή τη στιγμή, μετά από είκοσι σχεδόν χρόνια.

ΠηγήSbarro

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Η τιμή του MG Cyberster στην Αγγλία

Στο πλαίσιο της περσινής έκθεσης αυτοκινήτου στη Σαγκάη της Κίνας, η MG αποκάλυψε την έκδοση παραγωγής του Cyberster, με την εταιρία -υπό κινεζική ιδιοκτησία-...

Αποχωρεί από την Red Bull ο Adrian Newey

Ο επικεφαλής σχεδιασμού της Red Bull, Adrian Newey, πρόκειται να αποχωρήσει από την ομάδα μετά τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει εντός της αυστριακής ομάδας...