maxresdefault

Ρώτησε την BMW και θα σου πει ότι “η ιδανική κατανομή βάρους μεταξύ του εμπρός και του πίσω άξονα, είναι 50:50”. Πρόσφατα, η Mazda έδωσε στη δημοσιότητα ένα video που επιδείκνυε την άψογη μοιρασιά του βάρους ανάμεσα στους δύο άξονες. Κάνε ένα σύντομο ψαχτίρι στο διαδίκτυο και θα ανακαλύψεις ότι διάφορα sports cars όπως το Mazda RX7 και RX8, το Honda S2000, η C6 Chevrolet  Corvette κ.ά. έχουν ως κοινό χαρακτηριστικό την κατανομή βάρους. 50:50. Τέλεια. Ιδανική. Άψογη. Είναι όμως; Γιατί ένα ακόμα ψαχτίρι στο διαδίκτυο, θα αποκαλύψει ότι πάρα πολλά sports cars και super cars, δεν μοιράζουν ισόποσα το βάρος στους δύο άξονες. Στο ίδιο “παράπτωμα” υποπίπτουν και πολλά –αν όχι όλα τα– αγωνιστικά. Καλά, χαζοί είναι; Δεν ξέρουν ότι η ιδανική κατανομή βάρους είναι 50:50; Τι σόι σκιτζήδες τα σχεδίασαν;

Μήπως όμως τα πράγματα δεν είναι ασπρόμαυρα; Μήπως η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση – χεχεχεχε, κάνω και αστειάκια ο αστειάτορας! Ρωτάω γιατί έχω την εντύπωση ότι η όλη ιστορία με την “ιδανική” κατανομή βάρους, προέρχεται από μία προσπάθεια των κατασκευαστών να προβάλλουν την υπεροχή τους σε έναν τομέα που δεν επιδέχεται αντικειμενικής μέτρησης, αυτόν της ισορροπίας και της οδικής συμπεριφοράς, τοποθετώντας ένα νούμερο. Ένα εύπεπτο, εύκολο, πιασάρικο και συμβολικό νούμερο. Έχω την εντύπωση δηλαδή, ότι η ιστορία με το 50:50 είναι κατά κύριο λόγο marketing. Μην  με παρεξηγείς. Δεν λέω ότι το 50:50 είναι κακή κατανομή βάρους. Υπό συνθήκες ή αν θέλεις, ανά περίπτωση, μπορεί να είναι η ενδεδειγμένη. Όμως το ίδιο ακριβώς, μπορώ να πω και για άλλες κατανομές βάρους. Τι θέλω να πω και γιατί γράφω αυτό το άρθρο; Γιατί δεν υπάρχει κατανομή βάρους που να είναι “ιδανική” για κάθε αυτοκίνητο, για κάθε χρήση σε κάθε περιβάλλον.

c53429ed09b0f30dcd8ce903c88971cf

Πρώτα απ’ όλα, ας ξεκαθαρίσουμε κάτι. Όταν μιλάμε για κατανομή βάρους, εννοούμε φυσικά την στατική κατανομή και όχι το πώς κατανέμεται το βάρος σε πραγματικές συνθήκες οδήγησης – όταν δηλαδή επιβραδύνεις, επιταχύνεις ή/και στρίβεις. Δεύτερον, η κατανομή βάρους δεν μας λέει τίποτα για το πού βρίσκεται αυτό το βάρος. Για να σου δώσω ένα ακραίο παράδειγμα, μπορώ να κρεμάσω έναν ογκόλιθο 400 κιλών μπροστά από τον εμπρός άξονα και έναν επίσης 400 κιλών πίσω από τον πίσω άξονα και η κατανομή βάρους να είναι 50:50. Αυτό τι σημαίνει, ότι το υποθετικό αυτό αυτοκίνητο των 800 κιλών θα έχει εξαιρετική οδική συμπεριφορά; Δεν το νομίζω…

Δες για παράδειγμα το video του Jason από το Engineering Explained:

Όσο και αν σέβομαι και εκτιμώ τον Jason για την δουλειά που κάνει, πρέπει να πω ότι η εξήγηση του είναι τρομερά υπεραπλουστευμένη –ακόμα και για το δικό μου, χαμηλό επίπεδο. Βέβαια, το συμπέρασμα του δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα: Η κατανομή 50:50 είναι ιδανική όταν το αυτοκίνητο παίρνει με σταθερή ταχύτητα μία στροφή με σταθερή καμπυλότητα. Δηλαδή σε μία, σπάνια περίπτωση! Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, το καλύτερο που θα μπορούσε να πει κάποιος για αυτήν την κατανομή είναι ότι κάνει το αυτοκίνητο πιο προβλέψιμο ή/και πιο εύκολο. Καθόλου αμελητέο όφελος, αλλά όχι η πανάκεια που υπόσχονται οι κατασκευαστές. Τώρα για σκέψου το εξής: πόσο συχνά βρίσκεται το αυτοκίνητο σε μία τέτοια κατάσταση ισορροπίας; Αν η κατανομή 50:50 είναι ιδανική για αυτήν και μόνο την περίπτωση, τι γίνεται με όλες τις υπόλοιπες;

mazda-mx-5-700x367

Εδώ ξεκινάνε τα δύσκολα επειδή δεν υπάρχει μία σαφής απάντηση. Η σωστή απάντηση στην ερώτηση “ποια είναι η ιδανική κατανομή βάρους” είναι η εξής μία: Εξαρτάται. Εξαρτάται από τον τρόπο χρήσης του οχήματος, τον χώρο για τον οποίο προορίζεται, το στυλ οδήγησης του οδηγού του και φυσικά, τα χαρακτηριστικά –και τους περιορισμούς– του αυτοκινήτου. Πού βρίσκεται ο κινητήρας; Ποια είναι η αρχιτεκτονική, η γεωμετρία και οι λεπτομέρειες της ανάρτησης; Τι ελαστικά φορά –τόσο όσον αφορά στον τύπο όσο και στο μέγεθος εμπρός και πίσω– κ.ο.κ. Μέσω αυτών των ερωτήσεων και πάρα πολλών ακόμα, παίρνουμε τις απαντήσεις που χρειαζόμαστε για το κέντρο βάρους, την ταχύτητα και το μέγεθος της μεταφοράς βάρους και στους τρεις άξονες (yaw, pitch και roll), την πολική ροπή αδράνειας, τον τρόπο με τον οποίο φορτίζονται τα ελαστικά, το πώς επιδρά η αεροδυναμική πάνω στο όχημα και έναν σκασμό πράγματα!

Είναι τραγικό το γεγονός ότι έχουμε μειώσει ένα πολύπλοκο θέμα όπως είναι το στήσιμο του αυτοκινήτου σε ένα πράγμα: την “ιδανική κατανομή βάρους 50:50”. Ωστόσο αποτελεί case study το πώς η ομάδα marketing της BMW –κατά κύριο λόγο– κατάφερε να περάσει αυτό το μήνυμα στον κόσμο και να κάνει τους άλλους κατασκευαστές να την ακολουθήσουν. Κανείς δεν ρώτησε “ιδανική για πιο πράγμα;”. Γιατί το μαχαίρι για παράδειγμα, είναι ιδανικό για να κόβεις λαχανικά. Αυτό σημαίνει ότι είναι “το ιδανικό εργαλείο”; Θα τρελαθούμε εντελώς δηλαδή; Αλλά είναι σαφώς πιο εύκολο να κάνεις σλόγκαν το “ιδανική κατανομή βάρους 50:50” από το να καθίσεις να εξηγήσεις στον κόσμο για το crossweighting και την αναλογία κατανομής βάρους και μεγέθους ελαστικών. Ο κοσμάκης, στην συντριπτική του πλειοψηφία, δεν θα καθίσει να σκεφτεί τον ισχυρισμό του κατασκευαστή. Θα ακολουθήσει την λογική “ακούγεται σωστό, άρα θα είναι σωστό”.

ec73c1d9b5d49ec2d04031be4c468422

Όμως εξίσου σωστός δεν ακούγεται κάποιος που λέει ότι η κατανομή βάρους πρέπει να “ευνοεί” τους τροχούς στους οποίους μεταδίδεται η κίνηση; Δηλαδή ότι ένα πισωκίνητο όχημα, ωφελείται από μία κατανομή βάρους της τάξης του 48:52 με 40:60. Λογικό δεν είναι; Είναι. Υπό συνθήκες. Ένα χαρακτηριστικό και ακραίο παράδειγμα; Η LaFerrari έχει το 59% του βάρους της στο πίσω μέρος. Ένα αυτοκίνητο που δέχθηκε επαίνους για το πόσο “εύκολη” είναι παρά το ειδικό της κατασκευής και τα πάρα πολλά άλογα. Επίσης, λογικό δεν είναι για ένα σχεδόν οποιοδήποτε όχημα, να φορτίζεται ελαφρώς περισσότερο ο εμπρός άξονας; Του στυλ 52:48 με 60:40. Μην κουράζεσαι. Είναι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα; Τα hot hatches που τόσο πολύ παινεύουμε, συνήθως έχουν πάνω από το 60% του βάρους τους στο εμπρός μέρος. Συμπέρασμα; Την ιδανική κατανομή βάρους, την ορίζει ο κάθε κατασκευαστής ανάλογα με το τι θέλει να πετύχει, με τι αρχιτεκτονική/πλατφόρμα δουλεύει, τι χαρακτηριστικά θέλει να προσδώσει στο όχημα κ.ά.

 • mixalhs7

  Υποθέτω πως η bmw τοτε ήθελε να δείξει πως μπορεί να επιτύχει 50/50 κατανομή χωρίς την υιοθέτηση της τρανζαξολ διάταξης.

  • Μπράβο της! Respect σε αυτό. Όμως συνεχίζει να το χρησιμοποιεί ως απόδειξη υπεροχής. Το ίδιο και άλλοι κατασκευαστές, για να μην θεωρηθεί πως έχω κάποια εμπάθεια προς την BMW.

  • mixalhs7

   Να σου πω την αλήθεια εκτός από κάνα δυο διαφημίσεις της μαζντα μόνο τα αλφιστι φανμπόυς θυμάμαι να κοκορεύονται για το 50/50 λόγο τρανζαξολ διάταξης. Ασχετα αν αυτη υπαρχει σε αυτοκινητα εδω και 100 χρονια.
   Στην bmw δεν το ειχα προσεξει αλλα για το γραφεις το εχεις ψάξει!! ;))

 • M3csl

  Αυτο με το αν ειναι χαζοι οι υπόλοιποι και δεν το κανουν με εκνευριζει. το άκουσα και προσφατα με το esp…(χαζοι ειναι οι υπόλοιποι κατασκευαστες (εκτος της bmw) που δεν δινουν την δυνατοτητα να απενεργοποιηθει πληρως?)
  Δεν έχω τη γνώση για να ξερω ποια ειναι η ιδανικη κατανομη βαρους, αλλα το 50-50 μου φαινεται λογικοτερο..
  Η BMW αν τ προωθησε για λογους μαρκετινγκ τοτε γιατι δεν βρεθηκε καποιος να της πει τι λες αφου το 40-60 ειναι τ ιδανικοτερο. Και τι δηλαδη επειδη καταφερε να μας τ περασει οι υπολοιποι την αντιγραφουν λανθασμενα?
  Το 50-50 εχω ακουσει οτι ειναι τ ιδανικοτερο κ αυτο λεω..μονο κ μονο γιατι δεν εχω ακουσει ποτε απο καποιον αλλο να πει οτι το 40-60 ειναι.
  Και το αρθρο αυτο δεν με επεισε για κατι διαφορετικο..

  • Ωραία, το “χαζοί είναι οι υπόλοιποι” δεν είναι επιχείρημα. Το δέχομαι γι’ αυτό και δεν το χρησιμοποιώ ξανά όπως θα παρατήρησες.
   Λες ότι έχεις ακούσει ότι το 50:50 είναι το ιδανικότερο. Γιατί; Εγώ στο άρθρο λέω 5 πράγματα που λες ότι δεν σε έπεισαν. Γιατί λοιπόν το 50:50 είναι ιδανικότερο; Επίσης, ιδανικότερο για ποιο πράγμα; Για χρόνους σε πίστα; Για “προβλέψιμη οδική συμπεριφορά;” Για εκκίνηση; Στο φρενάρισμα;
   Γιατί αν διάβασες το άρθρο, θα παρατήρησες ότι δεν λέω ότι το 50:50 είναι κακή κατανομή βάρους. Λέω ότι δεν υπάρχει “ιδανική”.

  • M3csl

   Καταρχας συγνωμη για τον τροπο που εγραψα το σχολιο μου… φαινεται σαν να ενοχληθηκα και ειμαι αποτομος..την πατησα γιατι ασχολουμε και με κατι αλλο τωρα!
   Όπως είπα γνώσεις δεν έχω επομενως δεν τ ξερω τ θεμα. Απλά θέλω να πω ότι ακουω συνεχεια σε συγκρισεις αυτοκινητων να υπερέχει παντα το 50-50. να ειναι δηλαδη το σημειο αναφορας..

  • Μην ζητάς συγγνώμη, κουβέντα κάνουμε. Εγώ πάντως διαφωνώ με την “ιδανικότητα” του 50:50. Να σου το πω κι αλλιώς. Αν ένα αυτοκίνητο έχει τρομερή οδική συμπεριφορά, το αποδίδουμε στο “ιδανικό” ζύγισμα ενώ υπάρχουν άλλοι 352 παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτό. Αυτό λέω. 50:50 δεν σημαίνει απαραίτητα καλή οδική συμπεριφορά και καλή οδική συμπεριφορά δεν σημαίνει απαραίτητα 50:50.

  • M3csl

   Δεν λέω οτι καλή οδική συμπεριφορά σημαινει απαραιτητα 50:50.
   Aλλά εχω συνηθισει να διαβαζω σε συγκρισεις και παρουσιασεις αυτοκινητων για το ιδανικο 50:50. Όπως και στη δοκιμή της νεας τριαρας που κάνατε κ εσεις και αναφέρετε: <>
   Απλά αυτό ηθελα να αναφερω.
   Τώρα για τις επιμερους κατηγοριες που αναφερεις πχ επιταχυνση, επιβραδυνση, χρόνους κτλ ναι η κατανομή βαρους θα ειναι διαφορετική αλλα δεν θα ειναι τ ιδανικο γιατι ναι θα σ προσφερει λαλυτερη επιταχυνση πχ αλλα θα χανει σε ολα τα αλλα ενω ενα 50:50 ακουηεται πιο ουδετερο πιο ισορροπημενο.

  • kostas

   μηπως επρεπε να ανεβασεις και κατι τετοιο?
   https://www.youtube.com/watch?v=jMek1kYxCss
   https://www.youtube.com/watch?v=u4DC-kJ3uX8

 • Ahilleas Tsikelis

  Το άρθρο είναι λίγο μπερδεμένο δίχως να κατηγορώ τον αρθρογράφος.Ενα supecar άρα και πίσω κινητό άρα και κεντρο-πισω μηχανο συνήθως λογικό είναι να έχει μία κατανομή τύπου 40:60Αυτο δε κάθε άλλο παρά αρνητικό δν είναι αφού όντας πίσω κινητό θα βάλει πιο εύκολα κάτω την δύναμη.τωρα αν μιλάμε για πιο φυσιολογικά πίσω κινητά το ιδανικό είναι στην στενή περιοχή του 50:50Οσον αφορά τα προσθιοκινητα ότι έχουν 60+:40- κάθε άλλο παρά προσόν είναιΞεκαθαρη αδυναμία και χαλιά ισορροπία.

  • Το άρθρο είναι μπερδεμένο γιατί προσπάθησα να πιάσω ένα ούτως ή άλλως πολύπλοκο θέμα που επιπλέον, δεν επιδέχεται οριστικής απάντησης. Ελπίζω μέσα στο μπέρδεμα να έγινα κατανοητός απλά. Όσο για τα προσθιοκίνητα, θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω όταν υπάρχουν μοντέλα όπως το Megane RS, το Focus RS (ναι, ακόμα και το καινούριο 60:40 είναι), το Civic Type-R και πολλά ακόμα. Όταν οι μηχανικοί έχουν περιθώρια να δουλέψουν, μπορούν να διορθώσουν σημαντικό μέρος του προβλήματος του προβλήματος “βάρος μπροστά”

  • Ahilleas Tsikelis

   Ναι δν σε κατηγορω για το αρθρο…..εχει παρα πολλες περιπτώσεις!Προσθιοκινητα αναφέρομαι πιο πολύ στα κοινα….βασικες εκδοσεις…..τωρα αυτές οι ειδικες εκδοσεις μετρανε στην πιστα!

  • bulldog

   Καταρχήν συγχαρητήρια για το άρθρο.Έπειτα…φυσικά και κανένα στήσιμο δεν είναι ιδανικό για όλες τις συνθήκες…δεν γίνεται,στη φυσική δεν μπορείς να είσαι απόλυτος…αλλά οι κατασκευαστές μιλούν για τις σταθερές συνθήκες(χωρίς απότομες και μεγάλες μεταβολές π.χ επιταχύνσεις)…όπως είπες σ’αυτές τις συνθήκες είναι οι ιδανικότερες(σ’αυτές αναφέρονται άρα βάσει αυτών θα κριθούν,λογικό)…τώρα υπάρχουν τόσες πολλές περιπτώσεις που δε γίνεται να έχεις κάτι ιδανικό για όλες(όπως είπες κι εσύ)άρα θα κοιτάξουν το γενικό,το σταθερό,αυτό που υπό αυτές τις συνθήκες ισχύει,δε θα ασχοληθούν με τις άπειρες περιπτώσεις…αυτό λέει 50:50.Τώρα στα αγωνιστικά σίγουρα υπάρχουν πολλές άλλες και διαφορετικές συνθήκες,οπότε η αναλογία βάρους προσαρμόζεται αναλόγως.Εν τέλει,τα κεντρομήχανα λογικό είναι να έχουν 60:40,τα hatchback 70-30…δε σημαίνει απαραίτητα πως μελέτησαν οι σχεδιαστές του τις αναλογίες(κι ίσως ως ένα σημείο δε χρειάζεται…απλά εκεί βρίσκεται ο κινητήρας…

 • Anestis Genk

  Πολύ μ’αρέσουν αυτά τα αρθράκια!!!
  Μπράβο @AlxAiva:disqus που καταρρίπτεις απλουστευτικούς μύθους.
  Να συμπληρώσω πως η ιδανική κατάσταση θα ήταν 50:50 με το μοτέρ ΑΚΡΙΒΩΣ στο κέντρο, τετρακίνιση αλλά και συμμετρική τετραδιεύθυνση, θα βάλω και καμιά ανάρτηση τύπου Κορρέ να φορτίζει λίγο πολύ το ίδιο όλους τους τροχούς.
  Η συμμετρική τετραδιεύθυνση θα έκανε την συμπεριφορά περίεργη.

  Σε τελική ανάλυση αυτό που μετράει είναι να αξιοποιείς καλύτερα τα ελαστικά και για να γίνει αυτό παίζει ρόλο όλο το στήσιμο/αρχιτεκτονική του οχήματος σε συνδυασμό όμως με το στυλ οδήγησης του καθενός.

 • gronholm89

  Εγώ εξακολουθώ να θεωρώ οτι το 50-50 είναι το ιδανικό.

  • Mika

   Εσυ να κανεις επαναληψη το αρθρο!!!
   :p :p

  • gronholm89

   ??

  • ok… δεν προσπαθώ να αλλάξω κανενός την γνώμη. Δικαίωμα του καθενός να πιστεύει ότι θέλει.

 • περαστικός

  Κάθε φορά μαλώνω με ένα φίλο μου BMWδάκια για αυτόν τον λόγο..
  Και γενικά σχεδόν όλοι οι BMWδακηδες μας τα κάνουν τούμπανα με το 50:50..

  • charris

   με όλα μας τα κάνουν τούμπανο τα fanboys της προπελας…..απλα λες ναι και πας παρακάτω….

  • περαστικός

   Άσε που είναι όλοι “χεράδες”..

  • giannisb

   Kαι όλοι έχουν αυτο χαρακτιριστικό του “άσε φίλε…τα BMW είναι άλλη κατηγορία σου λέω μην το ψάχνεις…πίσω κίνηση…50-50” με αυτό το αλήτικο υφάκη το απαξιοτικό του ξερώλα και του χερά…
   Βέβαια αυτό δεν υσχεί για όλους μόνο για κάτι βλαχοταγάρια που έχουν ένα 16ρι BMW και νομίζουν ότι είναι έτοιμοι να μπόυν στην πίστα…είναι πολύ καλά αυτοκίνητα δεν είπε κανείς κάτι διαφορετικό και εγώ τα λατρεύω κυρίως την σειρά Μ αλλά αυτή το έχουν παραχεσει….. ειδικά αυτοι με 20ετίας + που το πήραν μεταχειρισμένο και πουλάν τρέλα με όλα τα χαρακτηριστικά που αναφέρθηκα πιο πάνω

  • DimiE92

   Κοιτα να δεις η αληθεια ειναι οτι τα BMW εχουν πολυ καλη οδικη συμπεριφορα ειδικα αν ειναι λιγο στημενα η φορανε κανενα M-Pack. Αυτο το 50-50 που λενε ολοι, που αναθεμα αν ξερουν τι διαφορα εχει πχ απο το 60-40, βοηθαει το αυτοκινητο οταν χανει προσφυση να φευγει προοδευτικα ολο μαζι(χωρις να πεταει μουτρα η ουρα) και να ειναι πολυ προβλεψιμο. Σε καποιους αυτο μπορει να μην αρεσει η να μην τους βολευει γιατι εχουν συνηθισει αλλιως, αλλα παρολα αυτα ειναι μια πραγματικοτητα. Τωρα για καποια 20ετιας 16αρια που ηταν καποτε 110 αλογα και τωρα ειναι 80 αυτα ειναι οντως τραινα γιατι με τελικη 100 χιλιομετρα οντως δν παει πουθενα :PPPPP

  • Sofian

   +1 γιατι ειπες μεγαλες αληθειες!!

  • M3csl

   Φίλε μη διαβάζω κουταμάρες, συγγνώμη κιόλας για την λέξη.Αλλά αυτο που λες ισχύει για όλους τους θαυμαστές ολων των εταιρειών, γενικά και αόριστα. Υπάρχουν αντικειμενικοί υποστηρικτές υπάρχουν και αυτοι με τις παροπίδες.
   Και αυτο με το 316 και το σημα Μ κολλημένο πιο πολύ ως φράση ισχυει παρα πραγματικότητα. Τ ότι εχει βάλει καποιος το Μ δεν σημαινει οτι οδηγει Μ και τ γνωρίζει καλά κ ο ίδιος.
   Γιατί θα δεις και εμένα καμιά μέρα με το σημα Gtr στο αλμερα μου και θα με χαρακτηρίσεις καπως.ενώ η πραγματικοτητα ειναι οτι μ τ δωσε ενας φιλος και απλα τ εβαλα..δεν τ παιζω τπτ ομως. Αυτος που θελει να το παιξει δεν χρειάζεται το Μ.

  • mother1russia

   Λογικο να ειναι χεραδες αφου οι περισσοτεροι ειμαστε ντριφτερς :P

  • DimiE92

   Καλα αν εχουν καμια γρηγορη BMW και νομιζουν οτι ειναι και χεραδες, συνηθως καταληγουν αγκαλια με κανενα πεζοδρομιο να καθαριζουν χορτα. Οπως οι περισσοτεροι με τα S2000…:PPP

  • περαστικός

   Εκεί καταλήγει και ο αρθρογράφος και συμφωνώ μαζί του..

   “Την ιδανική κατανομή βάρους, την ορίζει ο κάθε κατασκευαστής ανάλογα με το τι θέλει να πετύχει, με τι αρχιτεκτονική/πλατφόρμα δουλεύει, τι χαρακτηριστικά θέλει να προσδώσει στο όχημα κ.ά.”

  • bulldog

   Μαζεύουν πασαλάκια όσοι νομίζουν αλλά δεν…

  • manowar

   Το ιδιο θα λεει και αυτος σε αλλο μπλογκ οταν τσακωνεται με εναν φιλο του χονταιο θαρει πως ειναι οδηγος γκραν πρι..ετσι πανε αυτα..μιλαμε τωρα για fuboys honda ?φανατιλα σαν τους παοκτζιδες τους επιστημονες

  • περαστικός

   Αν η αυτοκίνηση ήταν σαν το ποδόσφαιρο οι Παοκτσήδες σίγουρα θα ήταν η BMWδακηδες…τουλάχιστον οι Hondaiοι έχουν κάμποσα πρωταθλήματα στον μηχανοκίνητο αθλητισμό να καυχιούνται σε αντίθεση με τους ΒMWδακηδες που μια ζωή καλή ομάδα έχουν και πρωτάθλημα δεν βλέπουν ούτε στους 29 κατασκευαστές πλυντηρίων που συνιστούν skip..

  • manowar

   η χοντα μηχανοκινητο αθλητισμο με 4 ροδες;;;χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχ …την bmw συγκρινεις με την χοντα τωρα χονταιο με κανα βαγκεν συγκρινε τα αυτοκινητα που βγαζει η μια και η αλλη;δεν της ετυχε αυρτον σεννα ποτε στο καθισμα της,,, τα μοτερ που εβγαλε αυτο το λιγο χρονικο διαστημα παραμιλουσαν ολοι τοτε..http://formulaspy.com/features/top-ten-tuesday-10-best-engines-race-f1-9274 στην λιστα με τα καλυτερα μοτερ στην F1 ολων των εποχων ειναι η φιρμα που εχει εκει μεσα 2 μοτερ η χοντα κανενα…..δεν ζητιανευει στις προτελευταιες θεσεις με οδηγαρες οπως ο ισπανος αλονσο και να παραπονιεται οτι το μονοθεσιο που του δινουν και οδηγαει ειναι καφετιερα μπροστα στων γερμανων και ιταλων…..στην κατηγορια της η bmw τα αυτοκινητα που βγαζει ειναι πρωτα παντα,,μετα απο 30 χρονια βρεθηκε γρηγοροτερο αυτοκινητο στην κατηγορια…τι περιμενεις να βγαζει σενταν Μ5 Μ3 Μ5 που βγαζουν στην ανηφορα της ατικης 340 χιλιομετρα να αφηνει το οπιο δηποτε πορσε φεραρρι μακλαρεν πισω τοτε ,,,τι περιμενεις να κατσουμε τωρα να συγκρινουμε την bmw με την χοντα,,που παρουσιασε το 1929 υδροψυκτο V12 με 700 αλογα την στιγμη που ο δυνατοτερος εβγαζε 300,,και η χοντα τοτε δεν εβγαζε ουτε πλυντηρια;;τι να συγκρινω;;πες αυτοκινητα της χοντα ρε την 20ετια που περασε ακουω..για να σε δω

  • περαστικός

   Ναι ναι …ξέρω…
   Το κατεστημένο της Αθήνας φταίει…

  • manowar

   να κανουμε κουβεντα;;;; πες μου αυτοκινητα που εβγαλε η χοντα απο το 80 που υπαρχει 70 δεν ξερω μεχρι σημερα..απλα πες μου ονοματα μοντελα,,να τα βαλουμε κατω ..αλλιως με μια παπατζα αθηνα,,σαλλονικη εισαι μια στον κοσμο δεν ειναι αλλη δεν γινεται κουβεντα.,..

  • περαστικός

   Εφιάλτες η Honda στον μηχανοκίνητο αθλητισμό ειδικά απο την BMW δεν είδε ποτέ…
   Βγάλε τα γυαλιά Τζαπαν βιες Τζερμαν διάβασε την ιστορία και της Honda (γιατί είμαι.. σχεδόν.. σίγουρος ότι έχεις διαβάσει της BMW) και ύστερα μπορούμε να κάνουμε κουβέντα για οτιδήποτε θες…

  • περαστικός

   Ρε τι site είναι αυτό που πόσταρες…?Τώρα το είδα
   Την Honda πάνω απο την BMW την δείχνει …δύο φορές κιόλας ..
   Πως σου ξέφυγε ..?

  • manowar

   το site που ποσταρα;;μαλλον βλεπεις αναποδα το μονιτορ.μην πατας στο ταβανι..εισαι αναποδα..φεραρρι μερσε μετα bmw 2 φορες 2 μμοτερ μπεμπας..ο ιδιος ο αλονσο λεει ποσο καφετιερες ειναι τα χοντα σε σχεση με τα ιταλογερμανικα…αιντε..

  • bulldog

   Και οι δύο είναι καλές…(εκτός του γεγονότος πως η Ηοnda χαντακώνει τον Fernando…)…η Honda έχει κορυφαία τεχνολογία ας μην κρυβόμαστε πίσω απ’το δάχτυλό μας κι η bmw είναι κορυφαία…δεν ισχύει κάθε σύγκριση,απλά δε γίνεται.

  • manowar

   καλα αυτα που λες συμφωνω αλλα οταν εσαι πιο μεγαλος και εχεις δει και πιο πισω τοτε δειχνουν αλλιως τα πραγματα..καλες ειναι αλλα αλλη ιστορια εχει ο ενας αλλη ο αλλος δεν μπορει ο μαθητης να παιξει τον ρολο του δασκαλου..περα απο τις κατασκευες που αμα κατσουμε να τις συγκρινουμε θα ειναι γελοιο πιστευω..στην φορμουλα η χοντα εχει τυχει σε σκαρτους οδηγους αλλα εχει τυχει και σε φαινομενα που την σηκωσαν ψηλα χειροκινητα..

  • mother1russia

   Τωρα τρολλαρεις?? Που εχουν οι χονταιοι πρωταθληματα??

  • περαστικός

   Ναι ,ναι …τρολλάρω…
   Για ψάξε καλύτερα..

  • Δεσποινίς Αφροχάρης

   5 πρωταθληματα σαν προμηθευτες κινητηρων στην φ1

  • bulldog

   Formula 1!

  • kostas

   εκλαψα!!! πραγματικα πρεπει να ειναι η μονη εταιρεια που κερδιζει μονο στα λιμανακια γιατι πανε με τις πορτες. lol

  • manowar

   οι ιαπωνες ξερουν να κερδιζουν οταν δεν εχει μεσα ιταλο γερμανο γαλλο κερδιζουν…;-Ρ

  • bulldog

   Την ferrari,τη renault τις έσκισαν τα hondικά..τώρα ναι είναι πάτος ο κινητήρας αλλά σε δύο χρονάκια θα μπορούμε να τον κρίνουμε αντικειμενικά.

  • kostas

   ναι απλα εχουν 6 πρωταθληματα κατασκευαστων και 5 οδηγων σε σχεση με το 1 της bmw. ολοι αυτοι που αναφερεις ετρεχαν. η μπουμουβου στους αγωνες δεν υπαρχει πουθενα.

  • manowar

   η bmw γ@μει απο παντα της στα dtm και οι γερμανοι δεν ειναι μονο μπεμβε εχουν και αλλες φιρμες απλα κανεις δεν βγαζει τοσο γ@μστερα ιχ που στριβουν τοσο χωρις να ναι αγωνιστικα..η χοντα δεν υπαρχει στον τομεα σπορ αυτοκινητο για εχει να δειξει 2 σοβαρα αυτοκινητα απο τοτε που υπηρξε που να καλυπτει σε θεμα γουστο επιδοσεις και παλι χωρις να ειναι ολοκληρομενο πακετο διοτι αυτα που αναφερω ειναι 2θεσια

  • Mrdesperado32

   χαχαχαχαχαχα…κλαμα

  • mother1russia

   Να μην μαλωνεις εχεις αδικο, ντριφταρε πρωτα

  • περαστικός

   Ντρίφταρα κάποτε…στα 13-14 με την Datsuνα του παππού μου…ακόμα και στην ευθεία η μια ρόδα έδινε κίνηση…
   Κοντεύω 30 και μάλλον γέρασα για τέτοια πράγματα…

 • insider greece

  Γει σου Αλεξανδρε, πολυ καλο το αρθρο σου.

  Το οτι ενα αυτοκινητο ειναι 50/50 πανω στην πλαστιγγα και σταματημενο λεει κατι για το πως θα συμπεριφερεται σε …ΑΝΟΙΧΤΗ ΔΕΞΙΑ ΠΟΥ ΚΛΕΙΝΕΙ ΣΕ ΜΕΤΡΙΑ ΔΕΞΙΑ ΜΗΝ–ΕΝΝΕΝΗΝΤΑ ΣΕ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΑΜΠΗ- ΑΝΟΙΧΤΗ ΑΡΙΣΤΕΡΓH ΦΥΛΑΓΜΕΝΗ ΣΤΟ ΧΑΣΙΜΟ- ΕΚΑΤΟΝ ΕΙΚΟΣΙ-ΠΑΤΗΜΕΝΗ ΔΕΞΙΑ ΣΤΟ ΧΑΣΙΜΟ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ– ΕΚΑΤΟ -ΑΚΟΥ-ΧΑΝΕΤΑΙ ΜΕΣΗ ΠΑΤΗΜΕΝΟ ΠΗΔΑΕΙ-ΕΝΝΕΝΗΝΤΑ-ΜΕΤΡΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΛΕΙΣΤΗ ΠΟΥ ΚΛΕΙΝΕΙ ΣΕ ΟΦΘΑΛΜΑΠΑΤΗ ΚΛΕΙΣΤΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ??????
  Παραδειγμα η Aston Martin σχεδον παντα ειχε το 85% του βαρους στο κεντο, αυτο δεν ειναι καλο?
  Καταλιγουμε οτι τα περισσοτερα απο αυτα ειναι marketing, ο πελατης θελει ταμπελες, Turbo, Quatro, AWD, AWS , θελει νουμερα HP, Nm και ας μην ξερει τι ειναι κτλ κτλ. Νομος του marketing ειναι να μην “εμβαθυνεις” στο θυμα, “μιλα στον πελατη σαν μικρο παιδι” οποτε καταλιγουμε στους αστικους μυθους “τα mercedes δεν εχουν τιμονι”, τα bmw εχουν ,και ενα σωρο αλλους που μονο επαφη με την πραγματικοτητα δεν εχουν. :):):)

 • Θα χρησιμοποιήσω φράση από το Moto gp και θα την αλλάξω λίγο ….
  Δεν υπάρχει ιδανική κατανομή βάρους…Ιδανική κατανομή βάρους είναι αυτή που πηγαίνει πιο γρήγορα / ειναι πιο άνετη / είναι πιο προβλέψιμη κτλ!!!

  • περαστικός

   Και να φανταστώ ..σαν Groupάκιας που είσαι …είσαι ή με την Ducati ή με τον Rossi.. :P

  • rossi ειμαι απο τοτε που ετρεχε με HONDA…….αλλα ducati ποτε !!!! παντα ειμαι αναμεσα σε honda/yamaha !!! :-D

  • Sofian

   Σε συμπαθουσα που σε συμπαθουσα ετσι κι αλλιως λες και κατι τετοια και με κανεις να σε συμπαθω ακομα περισσοτερο!! Ευγε φιλε μου!! :P

 • καλά, πάτα μέσα σε στροφή με τη λαφερράρι και μέτρα τα δέντρα.
  όπως επίσης πάτα πάνω στη στροφή με μπροστόβαρο με τούρμπο(χοτ χατς) και μέτρα και τις τσιμεντοκολώνες με τη μούρη. Επίσης, πήγαινε να οδηγήσεις παλιά 911 όπως οδηγάς κάθε άλλο πισωκίνητο και μέτρα δέντρα, κολώνες, παγκάκια και ό,τι βρεις.
  Η bmw διαφήμιζε το 50-50, στην πράξη έγερνε λίγο εμπρός. (μεγάλα μοτέρ).
  Σε προϊόν σαν το miata, έχει νόημα, μιας και αυτός είναι ο σκοπός του, μικρό κόστος, ατμοσφαιρικό μικρό μοτέρ, ζύγισμα να χαίρεσαι τις καμπές. Δε νομίζω ότι άλλη εταιρία ασχολείται πλέον με τέτοιου τύπου προϊόντα.
  Στην υπόλοιπη αυτοκινητοβιομηχανία δεν ξέρω αν έχει πλέον κάποιο νόημα. Όλα τα μειονεκτήματα και οι περιορισμοί της μηχανικής υλοποίησης, σκεπάζονται από τα ηλεκτρονικά με πάρα πολύ αποτελεσματικό τρόπο πλέον. Μπορείς να βγάλεις μία βάρκα με τούβλα στον εμπρός άξονα και στο 90% να μην φεύγει ευθεία όταν στρίψεις. Τα χάιπερ καρς κλπ είναι τόσο κτηνώδους αναξιοποίητης δύναμης που δε γίνεται να οδηγηθούν χωρίς χιλιάδες υπολογισμούς από τις δεκάδες cpu ανά μιλισεκόντ.
  Οπότε θα συμφωνήσω εν γένει ότι είναι ένα χαρακτηριστικό που δεν έχει ιδιαίτερη σημασία πια.

  • Αν δεν ξέρεις να οδηγείς ή οδηγείς όλα τα αυτοκίνητα με τον ίδιο τρόπο δεν θα σε σώσει η κατανομή βάρους. Θα αγοράσεις χωράφι ακόμα και με MX-5. Όσον αφορά στην παλιά 911 που λες και έχεις απόλυτο δίκιο, δεν φταίει μόνο η κατανομή, αλλά το γεγονός ότι το μέγεθος των ελαστικών δεν ήταν ανάλογο της κατανομής, το κοντό μεταξόνιο, ο χαρακτήρας του κινητήρα και πολλά ακόμα. Να σου θυμίσω ότι το S2000, με κατανομή 50:50 δεν είναι και το πιο ευκολοδήγητο αυτοκίνητο του κόσμου. Αυτό τι σημαίνει;

   Όσο για τα ηλεκτρονικά και το πώς “καπελώνουν” τα μέτρια chassis, θα συμφωνήσω απόλυτα.

  • χωράφι δεν αγοράζεις με το μιάτα. Γι’αυτό έγραψα για κουλάδια σαν και μένα. Το μιάτα δεν έχει τη δύναμη, και όταν φύγει, ξεθυμαίνει μόνο του, στο οποίο παίζει ρόλο και η κατανομή έχω την άποψη. είναι φιλικό στο λάθος. ισιώνει μόνο του, πάει μόνο του που λέμε. εκεί κατά τη γνώμη μου φαίνεται η κατανομή. Όταν στραμπουλάς το όχημα. Με e46 compact χωρίς άλογα, όταν το στραμπούλαγες, έφευγε μπροστά, υποστροφή. με rx8, όταν το στραμπούλαγες, και το άφηνες να ξεθυμάνει, ίσιωνε μόνο του. αλλά είναι πολύ μικρό το δείγμα και δε γνωρίζω και πολλά, οπότε είπα και εγώ την εξυπνάδά μου, δεν ξέρω αν έχει κάποια σημασία.
   για το s2000, δεν ήξερα ότι διαφήμιζε το 50-50. δεν το θυμάμαι. πραγματικά. δεν ήμουν φαν. με πιάνεις αδιάβαστο.
   http://www.s2ki.com/s2000/topic/251150-s2000-weight-distribution/
   και εδώ την ίδια απορία έχει.
   αυτά.

  • manowar

   Πατα γκαζι στην στροφη με το s2000 και μετρα τους παπαδες..

  • περαστικός

   Ενώ με το Z3 θα το σώσεις….
   Ρε τι διαβάζουμε…

  • manowar

   Που κολλαει αυτο??εγω εδωσα παραδειγμα για αυτοκινητο με κατανομη 50 50 που λεει το αρθρο..αυτο με το ζ3 που κολλαει εχει κ αυτο 50 50??εγω τουλάχιστον το χω παντιλικωσει το χοντα και ξερω πως φευγει η ουρα ο αλλος ο διορατικος ηταν με το λαφεραρρι και δε ταρεσε

  • περαστικός

   Όλα κολλάνε…
   Το S2000 ήταν ανταγωνιστής με το Z3 ναι ή ού ..?
   Θες να μας πεις δηλαδή ότι όλα τα BMW που έχουν 50/50 μετράνε παπάδες αν πατήσεις γκάζι στην στροφή ή είσαι ακόμα ένας BMWδακιας “χεράς” που κατάλαβες ότι το Honda δεν έχει σωστά 50/50 κατανομή..?

  • manowar

   ανταγωνιστες ειναι;;; αντρακι μου ανταγωνιστες ειναι με την Ζ4 Μ coupε η cabrio…..οχι με την Ζ3.ρε το S εχει κατανωμη 50 50 αλλα ειναι δυσκολοδηγητο αυτοκινητο και σκοτωστρα αμα δεν εχεις χερια… που κολλαει το Ζ3 ειναι αρχαιολογια δεν εχει καμια σχεση με στησιμο και βγηκε μονο για να εχει ομορφια και στυλ και να παιζει σε ταινιες..του το ειπα γιατι μιλαει για λαφεραρρι ο ιαπωνας για να φτασει τον ιταλο σε στησιμο πρεπει να καταστραφει ο κοσμος και να ξαναγινει απο την αρχη..αυτο λεω εχετε μπλεξει τα κουκια με τα ροβυθια..εχει δικιο το αρθρο γιατι ΜΕΡΙΚΑ ΑΠΟ τα αυτοκινητα που εχουν 50 50 κατανομη ειναι για το π@@τσο στην οδηγιση..για να οδηγισεις το χοντα οριο με νορμαλ ελαστικα πρεπει να εισαι ετοιμος για ολα..το αμαξι εχει την πιο αποτομη πλαγιολισθηση ενα απο τα πιο αποτομα….τι εννοω οτι οσα αυτοκινητα εχουν 50 50 δεν σημαινει οτι εινια και τελεια στην συμπεριφορα οσο για το s2000 ειναι μοτερ με 4 τροχους..οποιος εχει οδηγισει καταλαβαινει αν βεβαια ειναι αρωστος θα προσπαθησει να πει το αντιθετο..

  • περαστικός

   Και γιατί είναι δυσκολοδήγιτο το Honda που έχει 50/50 και δεν είναι μια οποιαδήποτε ΒΜW που έχει επίσης 50/50 …?
   Γιατί δεν μας εξηγείς τι έκαναν λάθος στην Honda και βγήκε το S έτσι και δεν βγήκε η BMW …?
   Α..?

  • περαστικός

   Τώρα άρχισες να μιλάς σωστά…για να καταλήξουμε στο γεγονός ότι όλοι οι BMWδάκηδες είναι “χεράδες”…

  • περαστικός

   Άρα όλα τα BMW που είναι δυσκολοδήγιτα έχουν για τον Πτσο στήσιμο …

  • manowar

   περαστικε κλασσικα πολυ μπλα μπλα.εγω ειμαι μεγαλυτερος απο σενα τα εχω περασει τα 28 προ πολλου και εχω δει σαν εσενα πολους με το ματσο….ολοι οι τζαπανισζου οταν σαν λεει καποιος να μιλησετε με επιχειρηματα το γυρνατε αλλου..ειστε προβληματικοι σε αυτο για εναν πολυ απλο λογο…μιλατε και δεν εχετε απολυτως κανενα επιχειρημα..οτι πιασετε…λοιπον σε εχω ρωτησει ενα καρο φορες πες μου αυτοκινητα της χοντα μοντελα να τα συγκρινουμε κινητηρες και κρατηματα και χρονους…ακουω..

  • περαστικός

   Πατάς στο Google όποια πίστα θες και σε βγάζει τα αυτοκίνητα,το χρόνο,την ημερομηνία και τον οδηγό αν είναι “¨διάσημος”…

  • manowar

   χαχαχαχαχ….ειδες που σου λεω……εχε χαρη που συμπαθω πολυ τους σαλλονικιους…χαχαχαχ

  • ///M5 Αλεξανδρος

   Στέλιο παρακαλώ πολυ,μη μου προσβάλλεις την αρχαιολογία τη, z3 δεν της λες και ότι καλύτερο έβγαλε η προπελα,αλλά άμα ξέρεις μια χαρά είναι και σου βγάζει γούστα.
   Πραγματικά ρε τη καίγεσαι, εσύ την σπασπικια την ραδιενέργεια την οδηγήσες και την εζησες,Ο άλλος θα την έχει δει σε φωτογραφία και αν και σου λέει τα δικά του.
   Αληθεια τώρα,χωρας σε αυτό το πράμα,εγώ λόγω διαστάσεων μόνο συνοδηγος,και ούτε εκεί χωραγα,και ξέρεις την μαλάκια δεν έβλεπα και μπροστά μου αφού η κουπαστή του παρμπρίζ ήταν ακριβώς στο ύψος των ματιών μου.

  • ///M5 Αλεξανδρος

   Περαστικε,
   S2000 Χωρίς vsa 8000 λαλα
   S2000 με vsa 20000 λαλα.
   Η z3 λόγω διαφορετικού προσανατολισμού είναι σαφώς φιλικοτερη,ακόμα και ως 28.
   Για z3 m Δεν γράφω εκεί σοβαρευτεί το πράμα.

  • περαστικός

   Τα πρώτα S δεν είχαν VSA και μάλλον επειδή η Honda δεν περίμενε ότι θα υπάρχουν τόσοι πολλοί “χεράδες” που αγόραζαν οικόπεδα το έβαλε στην αρχή στο προαιρετικό εξοπλισμό και επειδή οι “χεράδες” παρέμειναν πολλοί το έβαλε στον στανταρ αργότερα..

   Και ξαναγράφω τα γραφόμενα του Αλεξ…
   Την ιδανική κατανομή βάρους, την ορίζει ο κάθε κατασκευαστής ανάλογα με το τι θέλει να πετύχει, με τι αρχιτεκτονική/πλατφόρμα δουλεύει, ΤΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΔΩΣΕΙ ΣΤΟ ΟΧΗΜΑ κ.ά.

  • αυτο που λες δεν εχει να κανει τοσο με το βαρος … αλλα με τον ελεγχο της δυναμης στους τροχους … πολυ σωστα λες παρακατω οτι τωρα ελεγχονται ολα ηλεκτρονικα .. αλλα και παλι το βαρος παιζει ρολο στο πόση δυναμη θα περασει τελικα απο τον κινητήριο αξονα … αναλογα με τον συντελεστη πρόσφυσης του ελαστικου που βεβαια απο μια καθετη δυναμη και πανω δεν αυξανεται αλλα αυτο εξαρτατε και απο το λαστικο αλλα και απο το δρομο…

  • οπότε παπαριά η όλη επιχειρηματολογία μου. τί να κάνεις, pwned η ιστορία της ζωής μου.

 • Alex

  To teliko siberasma sou, den aporipti oti to 50/50 ine idaniko…

 • λοιπων μετα απο ωριμη σκεψη για πισω κινητο οχημα το ιδανικο ειναι 45 55 πισω και οσο αυξανουν οι ταχυτητες πρεπει να αυξανει η καθετη δυναμη στον πισω αξονα … αν μπορουν αεροδυναμικα τοτε δεν χρειαζεται το βαρος … αντοιστιχα στα εμπροστοκινητα 55 45 … λεμε τωρα …
  και ναι το 50- 50 ειναι ιδανικο μονο για την BMW γιατι τα παλια που ηταν ελαφρα πισω και με πισω κινηση δεν ίσιωναν με τιποτα κατι σαν τα πισωκινητα αγροτικα … με τον καιρο η μπεμπα καταφερε το 50- 50 και εμεινε εκει γιατι δεν γινοταν αλλο … μπορει ομως να ειναι και ιδανικο … δεν ξερω …παντως οταν τα φορτωνεις και εχουν αξιοπρεπες υποδυναμεις πανε καλυτερα ειδικα στις στροφες ,, νοιωθω να πατανε καλυτερα

 • Renesis1

  Πάντως στο RX8 το 50-50 ζύγισμα και φαίνεται και κάνει την οδήγηση εξαιρετική. Στις στροφές (με γραμμές ή με το πλάι) κάνει το αυτοκίνητο προβλέψιμο και φιλικό σε αυτό που θες να κάνεις και υπολογίζεις οτι το αμάξι θα κάνει. Τουλάχιστον στο συγκεκριμένο αυτοκίνητο δεν νομίζω οτι είναι θέμα marketing, εκεί έγινε σοβαρή δουλειά στο στήσιμο / ζύγισμα και τα αποτελέσματα φαίνονται στο δρόμο..

 • Giannis

  Απλά τα πράματα.Φυσικα και δεν υπάρχει τέλεια κατανομή βάρους.Και φυσικά παίζει ρόλο που είναι μαζεμένη αυτή η μάζα και σε τι ύψος.Το 50-50 είναι αυτό που σου δίνει ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα σε όλες τις συνθήκες .Από κει και πέρα π.χ.η Porsche με βάρος πίσω έχει παρά πολύ καλό φρενάρισμα λόγω μεταφοράς μάζας μπροστά κατα τη διαδικασία.Οποτε και πλησιάζει το 50-50 όχι στατικα αλλα δυναμικά (που ειναι πιο σημαντικό).Απ την άλλη σε έντονη επιτάχυνση σηκώνεται σουζα που δεν είναι ότι καλυτερο (χαρακτηριστική σκηνή της Porsche).Επειδη όμως ούτε φρεναρουμε μονο ούτε επιταχυνουμε το 50-50 δίνει την καλύτερη μεση λυση.

  Τα μπροστοκινητα ραλλυ έχουν πολυ άσχημη κατανομή και αυτό γιατί το πολύ βάρος έχει φύγει απ το κέντρο και πίσω.Οποτε εχουν μόνο κινητήρα/σασμαν/διαφορικο που δίνουν βάρος πολύ και είναι μπροστά.Αυτο δεν είναι καλό αλλά δεν είναι απαραίτητο κακό.Εχουν ελαφριά ουρά με αποτέλεσμα ανάλογα και με την γεωμετρία της ανάρτησης /τα λάστιχα να ρυθμίζουν οι μηχανικοί πόσο παιχνίδιαρα θα είναι η ουρα.

  • mother1russia

   Ποτε δεν ειναι 50/50 εχουμε και το βαρος του οδηγου, και φυσικα το ιδανικο ειναι σε αυτα τα επιπεδα 55/45 και παει λεγοντας με το βαρος του οδηγου μαζι ομως

  • Giannis

   Εννοείται πρέπει να εξεταστεί το 50-50. Και έχω απορία ή bmw όταν λέει 50-50 πως το εννοεί.Π. χ. Στο manual της e90 αναφέρει το βάρος με οδηγό και ντεπόζιτο 90 %.Ετσι μέτρα και το 50-50? Αν όχι πως ? Με 2 άτομα ή χωρίς καθολου?

  • mother1russia

   Σου ειπα η αναλογια στο τελος ειναι παντα γυρω στο 55/45 και ειναι ιδανικη

  • Συνήθως στο υπολογιστικό μέρος οι μηχανικοί λαμβάνουν υπόψη μόνο τον οδηγό και το βάρος του ορίζεται στα 75kg.

 • Προσωπικά, δεν έχω συναντήσει καλύτερο στήσιμο σε αυτοκίνητο παραγωγής!!! Ειδικά για το 1972!!!
  https://uploads.disquscdn.com/images/eda9bb210db362d81e23cd9de002ac83ba782c5e28837990a1b42e9afa69ac59.jpg https://uploads.disquscdn.com/images/32ac05ddc0e0f5b75e1c1aa7d44c41cd9f860ac97fb964244b240a689bd7d31a.jpg

 • trochi

  Το 50:50 δεν το πετυχαίνεις τυχαία(επενδύσεις,μελέτη,γνώσεις…++++) ,επίσης τυχαία δεν είναι και τα αντίστοιχα αυτοκίνητα,αποτελεί θετικό πρόσημο στην …συνολική συμπεριφορά του

 • mother1russia

  Ρε τι αλλο θα διαβασουμε αρθρο δεκαχρονου ηταν αυτο??

  Φυσικα και δεν θα εχει την τελεια οδηγικη συμπεριφορα ενα αυτοκινητο μονο και μονο απο την κατανομη 50/50 παιζουν παρα πολλα ρολο σε αυτο.
  Αλλα αν παρουμε 2 ιδια αυτοκινητα με κατανομη 50/50 εναντιον κατανομης 70-30 για παραδειγμα αυτο με το 50/50 θα ειναι πιο ελεγξιμο.
  Αυτο το καταλαβαινεις αν ντριφταρεις με ζυγισμενο 50/50 κοντρα σε καμια παπαρια hot hatche ή κανα αρχαιο αγροτικο με κατανομη 80-20 που κανουν τετ-α-κε για πλακα

  • Κυριακος

   Μια χαρά είναι το άρθρο. Απλά τα λέει ο άνθρωπος για να κάνουμε συζήτηση. Δεν μας έκανε μάθημα. Στην ουσία. Πάρε ένα s2000 με 50/50 και ένα megane rs με κατανομή 65/35 παρακαλώ και πες μου ποιο είναι πιο ελεγξιμο. Τα μπροστά κινητά καταρχήν δημιουργηθηκαν για την ευκολία και την ασφάλεια της οδήγησης τους πέρα από την καλύτερη εκμετάλλευση των χωρών. Σίγουρα δεν είναι η ιδανική κατανομή. Αλλά δεν είναι και καμιά άλλη. Δεν υπάρχουν στάνταρ στα αυτοκίνητα. Υπάρχουν χιλιάδες παράμετροι που συνεργάζονται για να βγει ένα καλό αποτέλεσμα.

  • mother1russia

   Μα δεν ειπα οτι παιζει ρολο μονο το ζυγισμα, παιζουν παρα πολλα αλλα μαζι αλλα το να ειναι ζυγισμενο ειναι ενα μπονους

  • περαστικός

   Το να είναι μόνο ζυγισμένο και τίποτα παραπάνω δεν είναι σαν την τρύπα στο νερό ..?

  • mother1russia

   Διαβασε τι γραφω, παιζουν πολλα ρολο. Αλλα και το ζυγισμα συμβαλει στο καλυτερο στησιμο αλλιως να οδηγουμε αυτοκινητα 90/10 να κανουμε ντονατς μονιμα

  • περαστικός

   Εγώ διάβασα τι γράφεις…
   Εσύ δεν διάβασες το άρθρο όμως…

  • Κυριακος

   Και φυσικά το s2000 αυτοί που ξέρουν να το πάνε (εγώ μάλλον δεν θα μπορω) λένε ότι είναι ένα πολύ ζυγισμενο αυτοκίνητο. Είναι και το τι ζητάς.

 • Moby Dick

  Ωραίο θέμα. Έχω επισημάνει και στο παρελθόν οτι η 50:50 κατανομή είναι μύθος οτι είναι η καλύτερη. Δεν χρειάζεται να πηγαίνουμε μακριά, οι F1 και τα κορυφαία αγωνιστικά πίστας έχουν κατανομή 55:45 έως 57:43. Η 911 που στην πράξη είναι το καλύτερο αγωνιστικό όλων των εποχών, αυτή την στιγμή έχει κατανομή γύρω στα 58 με 57 πίσω και ξεκίνησε με κατανομή 70 (και βάλε) πίσω και ακόμα και τότε σάρωνε σε όλους τους αγώνες. Οι 18 νίκες της Porsche στο man έχουν έρθει όλες με 57 πίσω και 43 μπροστά. Οι βλακείες της BMW και άλλων εταιρειών για την δήθεν τέλεια 50:50 κατανομη, είναι για το μάρκετινγκ και για να κοροιδεύουν τους άσχετους. Όλα τα σοβαρά Supercars και αυτά παίζουν γύρω στο 57 με 55 πίσω.

  • mother1russia

   Βλακιες που εφαρμοζουν ολο και πιο πολλοι, μαλιστα. Και το 55/45 απολυτα ζυγισμενο θεωρειτε. Οσο για τα αλλα που εχουν μεγαλες διαφορες στα βαρη οσα το εχουν μπροστα εχουν oversteer κι οσα τα εχουν πισω εχουν understeer

   https://uploads.disquscdn.com/images/25bf4bc4ea0003ce66fb6ef9eb9a1c5254bea2a57e19879db5d323b4aae000e0.png

  • Moby Dick

   Σχετικό είναι, διότι με την προσθήκη των ηλεκτρονικών και των υπόλοιπων συστημάτων ενεργητικής ασφάλειας το πρόβλημα της υποστροφής ή της υπερστροφής αντίστοιχα, διορθώνεται. Η κατανομή όμως (αν μιλάμε για πισωκίνητα αυτοκίνητα) πρέπει να είναι μεγαλύτερη στον πίσω άξονα. Αυτό έχει δείξει η ίδια η ζωή και η ίδια η φυσική οτι είναι το πιο αποτελεσματικό.

  • mother1russia

   Ναι συμφωνω σε αυτο, το θεμα ειναι οτι οπως και να εχει παντα θα ειναι καλυτερα να ειναι ζυγισμενο

  • mixalhs7

   Σωστα.
   Μια απο τις βασικες αρχες του ground effect ειναι πως ο,τι αεροδυναμικες ρυθμισεις κανεις για τον πισω αξονα, αυτες βοηθουν τον εμπρος αξονα.
   Πραγμα που σημαινει πως σε υψηλές ταχυτητες εχεις ισορροπία (μεσω της αεροδυναμικης) παρα την κατανομή 57/43 ενω σε χαμηλες ταχυτητες που δεν παιζει ρολο η αεροδυναμικη εχεις λιγο περισοτερο βαρος πισω για καλύτερη προσφυση στον αξονα κινησης.
   Υποθετω πως γι αυτο στους αγωνες δεν κυνηγάνε εξ αρχης το 50/50 αλλα το 57/43.

  • περαστικός

   Ήθελα να το γράψω κιόλλας…
   Οι BMWδακηδες που έβαζαν κάτι ξαπλώστρες για αεροτομές κάποτε χαλούσαν το 50/50 χωρίς να το αντιλαμβάνονται αλλά παρόλαυτα συνέχιζαν να μας τα ζαλίζουν με το 50/50 που ΔΕΝ είχε πλέον η BMW τους..

  • mixalhs7

   Καποτε την θεση του ιντερνετ ειχε το ραδιο αρβυλα ;)

  • Moby Dick

   Πολύ σωστή παρατήρηση για το ground effect.

 • Sciroccakias

  Respect to editor

 • hellboy

  1000 Μπραβο και Ευχαριστω στον Alx που προσπαθησε σκληρα γι αυτο το αθρο.

 • https://uploads.disquscdn.com/images/448a9816c5711209bd8fa43643ca468a0f07cdedcaba6235dd955efdf4e4eed9.jpg Γυναίκα θέλει το αυτοκίνητο και όχι κατανομή :P

  • manowar

   αυτο το εκαναν τα σιτροεν χροοονια πισω και χωρις γυναικα…. ;-Ρ

 • NIKOS HomoAkatastatus

  Kαι πολύ σωστά υποστηρίζει η ΒΜW, όπως και άλλες εταιρείες.
  Το σωστό στήσιμο του sport αυτοκινήτου(και όχι μόνο), ξεκινά από την προσέγγιση του 50-50.
  Τα σημερινά hot hatch είναι άλλου παπά ευαγγέλιο και έχουν να κάνουν με τα ηλεκτρονικά που ενεργοποιούνται KΑΙ ΚΟΒΟΥΝ ΔΥΝΑΜΗ, μπας και σώσουν τα μούτρα.

  Θυμόσαστε το καυλοvideo της ΑLFA ROMEO GIULIA, που ο ”ψυχάκιας” το πήγαινε με το νεκροτάμπελο στο στόμα;;
  Θυμόσαστε κανά 2 εξωφρενικές ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ, που έκανε στην ουρά με 270+ ΧΛΜ;;;
  Εεεε αυτό ΔΕΝ γίνεται ΜΕ ΚΑΝΕΝΑ ΠΙΣΩΒΑΡΟ Η ΜΠΡΟΣΤΟΒΑΡΟ,που να κωλοχτυπιούνται όλη την ημέρα!
  Το βλέπουμε στα ”υπεραυτοκίνητα” τις υπερπαπάτζες,που γκρεμοτσακίζονται κατά δεκάδες ανά την Υφήλιο.

  Όσο καλό και να είναι ένα hot hatch ΗONDA ΤYPE R πχ, στο όριο θέλει πολύ σύνεση και έτσι και σου φύγει εκεί,δεύτε λάβετε τελευταίον ασπασμόν….
  BMW-ALFA ROMEO-MAZDA-MERCEDES,κάποιες AMERIKANIKEΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ που κυνηγούν το 50-50 σε μοντέλα τους, για εμένα είναι σωστές και το χρειαζόμαστε.

  • περαστικός

   Να κιάλλος “χεράς” … :P

  • mother1russia

   Συμφωνουμε με Νικολα θα ερθει ο αντιχριστος χαχαχ .
   Ειναι η Giulia 50/50 ?? θα αρχισω να την βλεπω με αλλο ματι.
   Οσο για την Μερσεντα και τα Αμερικανικα που λες πρωτη φορα ακουω για 50/50

   Τελος για αυτους που λενε περι μυθου ζυγισματος ας οδηγησουν μπροστοβαρο πισωκινητο αγροτικο 15ετιας με κατανομη 80/20 να δουν τι θα πει oversteering, μονιμο ντονατ εκανα με ενα τετοιο και το βαρος μπροστα λειτουργουσε σαν αξονας κολλημενος στην γη.

  • NIKOS HomoAkatastatus

   Σε πολλά συμφωνούμε ρε θηρίο. : )
   Εντάξει εννοώ με την Mercedes ρε παιδί μου, πως με τον πίσω άξονα μοιράζει τα φορτία αρκετά καλά.
   Τα Αμερικάνικα το προσπαθούν σε ορισμένα μοντέλα πχ Corvette.
   Μα η νέα Giulia ξεκίνησε την εξέλιξη της,πάνω σε αυτό το χαρακτηριστικό!

   Μην αρχίσετε πάλι οι Bmδάκιδες που τα έμαθε αυτά η ALFA και τις λοιπές Ιστορικές ασχετιές.
   Όταν η ΑLFA έδινε transaxle μετάδοση για 50-50, ΣΕ ΜΟΝΤΕΛΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ,εμείς ρουφούσαμε το δαχτυλάκι μας.

  • mother1russia

   Η μερσεντα δεν εχει κανενα 50/50 νομιζω τα κανουν 55/45 το οποιο ειναι καλο επισης.

  • ///M5 Αλεξανδρος

   Προφητη,ειδικά στα hot hach,τόσο η Renault τόσο η Ford Όσο και η Honda έχουν υιοθετήσει ακριβές και ιδιαίτερες λύσεις,στο μπροστινό άξονα πάντα,ώστε να αντιμετωπίσουν της αδυναμίες της μπροστάρης διάταξης,βέβαια δεν πάρουν να υπάρχουν και όρια,και κάπου εκεί εμπλέκονται τα ηλεκτρονικά ,άλλωστε και το θαύμα της’σχετικα’ προσιτης αποτελεσματικής μηχανικής gtr στηρίζεται κατά πολυ στα ηλεκτρονικά του.

  • NIKOS HomoAkatastatus

   Αλέξανδρε μην αρχίζεις και εσύ σαν το Μπαμπίνο με τα ηλεκτρονικά του GTR!
   Το GTR αυτός ακριβώς αντιπροσωπεύει!
   ΤΗΝ ΤΕΛΕΙΑ 50-50 ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΦΟΡΤΙΩΝ, σε άξονες-τροχούς.
   Ξεκωλώθηκαν να το σχεδιάσουν και ΕΧΕΙ ΤRANSXALE METAΔΟΣΗ
   (κιβώτιο στον πίσω άξονα), για το 50-50!
   Όταν το βάζουν στο Ring να γράψει χρόνους,τα ηλεκτρονικά ΤΑ ΑΠΕΝΕΡΓΟΠΟΙΟΥΝ!
   Τα ηλεκτρονικά στις πίστες-δρόμους, είναι για τους απλούς-μέσους οδηγούς, διότι ΚΟΒΟΥΝ ΔΥΝΑΜΗ!

   Αν κόβεται δύναμη, ΔΕΝ μπορείς να γράψεις χρόνους.
   4κίνητα μοντέλα σαν το GTR,δεν έχουν πρόβλημα να κατεβάσουν την δύναμη,όταν τα τρέχουν οδηγοί αγώνων-έμπειροι δοκιμαστές.

   Ότι και να κάνουν με τα τύπου Revoknuckle συστήματα, το torque steer στους μπροστινούς τροχούς είναι μεγάλο.
   Διόρθωση σε χάσιμο, είναι σχεδόν αδύνατο να επιτευχθεί.
   Υπάρχει τεράστια ανισορροπία φορτίων και η μεγάλη ”μετατόπιση” φορτίου προς την έξοδο της στροφής,ΔΕΝ επανέρχεται εύκολα.

   http://www.nissanusa.com/st/nissan/images/assets/2016/gtr/features/15TDIus_GTReb131.jpg

  • ///M5 Αλεξανδρος

   Advanced Total Traction Engineering System for All-terrain with Electronic Torque Split, the ATTESA E-TS
   Αυτά τα ηλεκτρονικά Νικολα μαζί ηλεκτρικα/ηλεκτρονικά ελεγχόμενες αναρτησεις,δεν κλείνουν ποτέ!
   Είναι συνεχώς ενεργά ώστε το θαύμα να γίνει πραγματικότητα.
   Το esp ναι απενεργοποιείτε.
   Συμφωνούμε ότι όσο ικανές και να είναι λύσεις revoknucle,έχουν όρια.
   Αλλά έχουν καν οι οδηγησιμα και αποτελεσματικά τα όλα μπροστά hatc.
   Θυμάσαι άλλωστε το κλισέ που μεγαλώσαμε ότι τα προσωπικότητα δεν μπορούν να υπερβούν τους διακόσιους ίππους;
   Όπως άλλωστε θυμάσαι την 20βαλβιδη φιαταρα κουπε, που παλευε μόνο με ένα μπλοκε.
   Και να σου και κάτι καλά όλα αυτά εγώ old school κανίβαλος
   παραμενω,και έτσι γουστάρω εκεινα τα 36άρια τα μι τρίο με το σουρωτήρι σασί και Δύστροπη συμπεριφορά.

  • NIKOS HomoAkatastatus

   Συμφωνούμε, πολύ ωραίο νοσταλγικό το μήνυμα σου. : )
   Aπλά σου ανέβασα την transxle μετάδοση που εκεί μέσα ΤΟΝΙΖΕΤΑΙ πόσοι μεγάλοι κατασκευαστές παλεύουν για το 50-50!
   Λες αυτοί να μην γνωρίζoυν από ηλεκτρονικά συστήματα;;
   https://en.wikipedia.org/wiki/Transaxle

  • ///M5 Αλεξανδρος

   Ευχαριστώ εξάλλου είμαστε παιδιά του Τσερνομπίλ ποιο πίσω,αλλα,ευτυχώς όχι του πρασινοφοριζουν σοσιαλισμου,αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.
   Νικόλα καλώς και υπάρχει transaxle,διάταξη, η ιστορία βέβαια μας έδειξε πως υπάρχουν κορυφαία fr, ή 4 wd χωρίς υποχρεωτικά να το υιοθετουν.
   Επίσης καλώς και το επιδιώκουν το 50 του 50 ,αλλά επιμένω ότι δεν Είναι πανακεια,και εδώ η ιστορία έχει δείγμα περι μη ισοβαρων κατανομων.με ικανά αποτέλεσματα.
   Το ουσιώδες του προβλήματος είναι ότι οι κατασκευαστές ξέρουν τόσο καλά τα ηλεκτρονικά που διαμεσω αυτόν προσπαθούν να’ κρύψουν’της εν γένει αδυναμίες της κινηματικής συμπεριφοράς του οχήματος.
   Ασ πούμε είναι κρίμα που στη guilia Δεν απενεργοποιούνται.
   Αν και δεν πιστεύω Πώς δεν υπάρχει κάτι μεμπτό στης συμπεριφοράς της,αλλά περισσότερο προσπαθούν να προφυλάξουν την εταιρική φήμη,από επίδοξους’χεραδες’.

  • NIKOS HomoAkatastatus

   Η ALFA ROMEO GIULIA μια χαρά κάνει drift σε πολλά test που της έχουν κάνει.
   Αν το GTR στηριζόταν τόσο στα ηλεκτρονικά του που νομίζεται,ΔΕΝ θα επεδίωκαν να μεταφέρουν κιβώτιο στον πίσω άξονα.
   Θα είχαν βάλει κανά υπερκομπιούτερ επάνω και θα πετάγαν χυμαδιό όπως να’ναι τα φορτία.

   Τα ηλεκτρονικά σε μια τριρήμαδη κατασκευή, είναι σαν να κρύβεις την βρωμιά κάτω από το χαλί.
   Μόλις αρχίσουν τα δύσκολα (ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΟΡΙΩΝ) στις υψηλές επιδόσεις,τότε εμφανίζονται οι παπάτζες.

  • Νίκο, δεν θέλω να σε πληγώσω, αλλά το GT-R δεν έχει 50:50 κατανομή βάρους. Απ’ όσο γνωρίζω, ΚΑΝΕΝΑ GT-R δεν ήταν ή είναι 50:50. Όλα είναι ελαφρώς μπροστόβαρα. Το R34 για παράδειγμα ήταν στο 57:43, το R35 είναι γύρω στο 54:46 ενώ το R35 Nismo είναι στο 55:45.

  • NIKOS HomoAkatastatus

   Το γνωρίζω Άλεξ να σαι’καλά. : )
   Σκέφτηκα να βάλω το ”τέλεια κατανομή” σε εισαγωγικά,αλλά δεν πρόλαβα.
   Κατά προσέγγιση προσπαθούν να το πετύχουν.Είναι αμέτρητα τα μηχανικά υλικά που συνεργάζονται.
   Το 55/45 είναι μέσα στις ιδανικές αναλογίες.

  • Μα αυτό λέω! Δεν προσπαθούν να το πετύχουν σώνει και καλά. Για τη Nissan, το τέλεια ζυγισμένο chassis έχει λίγο παραπάνω βάρος μπροστά. Το ίδιο έκαναν και με το 370Z, το ίδιο κάνουν και με το GT-R. Btw, το ίδιο κάνει και η Toyota με το GT86. Αν δεν κάνω λάθος 53:47 είναι και αυτό δεν έγινε επειδή προσπαθούσαν να φτάσουν το 50:50 αλλά απέτυχαν, αλλά επειδή εκεί στόχευαν γιατί αυτό είναι το ΤΕΛΕΙΟ για την συγκεκριμένη περίπτωση. Αυτό λέω. Δεν λέω ότι το 10:90 ή το 80:20 είναι καλό. Λέω ότι η ιδανική κατανομή βάρους βρίσκεται ανάμεσα στο 40:60 και το 60:40 ανάλογα με την περίπτωση.

  • NIKOS HomoAkatastatus

   Το τραγικό λάθος που ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ σε αυτό το ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΑΤΟ άρθρο, είναι πως δίνεται βάση μόνο στο 50/50 ή στα 55/45, σε κάποια ποσοστά τελοσπάντων.
   Το σημαντικότερο είναι, ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΦΟΡΤΙΑ, ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΤΟΠΙΣΗ ΣΤΟ ΟΡΙΟ!

   H Ιστορία έχει δείξει,πως η μεγάλη ανισοκατανομή βαρών, ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΟΝ ΠΙΣΩ ΑΞΟΝΑ, είναι τραγικό λάθος.
   Όταν τους ανέβαζα εδώ μέσα για το Porsche pendulum effect,
   το φαινόμενο του εκκρεμούς,μου έλεγαν πως δεν ξέρω τίποτα.
   Σημερινά ”υπεραυτοκίνητα”, που έχουν στο κέντρο τις μηχανές ή πίσω, έχουν ΑΠΟΔΕΙΧΘΕΙ εξαιρετικά επικίνδυνα στην συμπεριφορά τους.

   Η F1 έχει τα μεγαλύτερα φορτία ΠΙΣΩ.
   Όταν τα χάνουν στο όριο,ΤΕΛΟΣ.
   ΔΕΝ υπάρχουν διορθώσεις με ANAΠΟΔΑ ΤΙΜΟΝΙΑ.
   Γιατί;;
   Γιατί η ΜΗΧΑΝΗ, τα μεγαλύτερα φορτία είναι στο πίσω μέρος.

  • Το τραγικό λάθος που γίνεται γενικά, είναι ότι θεωρείται πως η κατανομή βάρους 50:50 είναι η ιδανική ανεξαρτήτως συνθηκών, σκοπού και χαρακτηριστικών του αυτοκινήτου. Το “Porsche pendulum effect” που λες, έχει την βάση του στη δεκαετία του ’50 και συνεχίστηκε μέχρι την δεκαετία του ’80 περίπου και ούτως ή άλλως, δεν είναι απολύτως ακριβές σαν περιγραφή. Τεσπα. Η ουσία είναι ότι τα τελευταία 60 χρόνια πολλά έχουν αλλάξει και οι μηχανικοί έχουν βαθύτερη γνώση της διάταξης και τον τρόπων με τους οποίους μπορούν να την κάνουν να δουλέψει. Νομίζω οι 911 των τελευταίων ετών το έχουν αποδείξει περίτρανα.

   Για τα σημερινά υπεραυτοκίνητα που λες, περισσότερο απ’ οτιδήποτε άλλο, φταίνε οι οδηγοί που νομίζουν ότι επειδή αγόρασαν ένα supercar, ξέρουν και να το οδηγούν. Υπάρχουν “επικίνδυνα” κεντρομήχανα αλλά υπάρχουν και εξαιρετικά προβλέψιμα και “φιλικά” κεντρομήχανα.

   Τέλος, μην συγκρίνεις την F1 με οτιδήποτε άλλο. Η F1 είναι φτιαγμένη από το 0 για να είναι τάχιστη ενώ μεγιστοποιεί την πρόσφυση (μηχανική και αεροδυναμική). Είναι απολύτως λογικό για ένα αγωνιστικό που κινείται με τις ταχύτητες της F1, όταν χάνεται η πρόσφυση να μην “σώνεται” εύκολα και δεν φταίει μόνο η κατανομή των φορτίων γι’ αυτό. Μην τρελαθούμε ρε Νικόλα.

  • LiLBLaZeR

   Καλημέρα Νικόλα, τα αυτοκίνητα της F1 τα χάνουν στο όριο όχι λόγο της κατανομής του βάρους αλλά επειδή το τιμόνι τους δεν “κόβει” πολύ, έχουν τεράστιο turn cycle. Έχουν steering ratio 1:1, με άλλα λόγια για κάθε 1 μοίρα που στρίβεις το τιμόνι, 1 μοίρα θα στρίψει και το αυτοκίνητο. Για αυτό δεν επιδέχονται εύκολα διορθώσεις…

  • Spider

   Βασική παραδοχή για την συγγραφή άρθρου περί της κατανομής του βάρους στα αυτοκίνητα,είναι ότι αυτό είναι “εχθρός” των επιδόσεων και της οδικής συμπεριφοράς τους και αφού δεν μπορούμε να το μειώσουμε-εξαφανίσουμε, φροντίζουμε για την όσο το δυνατόν καλύτερη κατανομή-εκμετάλευσή του.
   Συνεπώς η συμμετοχή σου στον σχολιασμό αυτού του άρθρου και η ανταλλαγή απόψεων με άλλους,αποτελεί κατ’ εμέ μία de facto-σιωπηρή αποδοχή των όσων, πολλοί εδώ μέσα σου τόνιζαν για το βάρος…???

  • mixalhs7

   Πας γυρεύοντας εσύ… χαχαχα

  • NIKOS HomoAkatastatus

   Bασική ΑΠΟΔΕΙΞΗ της ασχετοσύνης αμέτρητων εδώ μέσα, με αυτά που υποστηρίζω, είναι το videάκι που μας πρόσφερε ο ANONYMOS με το test των φορτίων….
   Η Ιστορία κάποτε θα ΔΙΚΑΙΩΣΕΙ τον ΕΝΖΟ FERRARI που μάλωνε με τους ηλίθιους μηχανικούς του και τους έλεγε πως τα άλογα πρέπει να ΤΡΑΒΑΝΕ την άμαξα,ΟΧΙ να την σπρώχνουν….

   ”Τρόμαξαν” ξέρεις τα GTR,η ALFA ROMEO GIULIA ,κάτι CORVETTE κάτι DODGE VIPER ACR που ισοπέδωσαν κάτι πανάλαφρα κεντρομήχανα-πισωμήχανα.
   ΚΑΙ με ιπποδυνάμεις πολύ μικρότερες.

   Υ.Γ Άν θες να καταλάβεις ΤΙ περίπου περιγράφω με την μεταφορά φορτίων, πάτα στο Υοu tube ”Porsche Nurburing Crash”.
   Θα δεις υπερσύγχρονα μοντέλα, να φεύγουν με αστείες ταχύτητες.
   Τα ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΔΕΝ μπορούν να ξεγελάσουν τους ΝΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ.
   Υπογραφή Ηόμο.

  • LiLBLaZeR

   Νικόλα βλέπω γράφεις για νόμους της φυσικής, αλλά και εσύ ο ίδιος τους καταρρίπτεις όταν μου λες πως ένα βαρύτερο αυτοκίνητο στρίβει και φρενάρει καλύτερα από ένα ελαφρύτερο.
   Υ.Γ. η επόμενη γενιά της corvette θα είναι κεντρομήχανη, άρα κάτι ξέρουν και το κάνουν…

  • NIKOS HomoAkatastatus

   Καλησπέρα Lilblazer με συγχωρείς τώρα μπόρεσα να απαντήσω.
   ΝΑΙ τα βαρύτερα στρίβουν καλύτερα.
   Δεν υπολογίζετε το γεγονός πως στις υπερυψηλές ταχύτητες,οι τεράστιες αεροδυναμικές αντιστάσεις τείνουν να σηκώνουν το αυτοκίνητο.

   Ένα φτερό στον άνεμο πετάει.
   Εσύ γιατί λες η GIULIA MΕ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΗ ΑΕΡΟΔΥΝΑΜΙΚΗ, να ΠΡΟΣΘΕΤΕΙ ΒΑΡΟΣ;;;

   Υ.Γ Η επόμενη γενιά της Corvette, τον ήπιε από τώρα.
   Θα τους δούμε πως θα διαχειριστούν την μετατόπιση των φορτίων σε συνεχείς εναλλαγές στροφών, με 600+ άλογα….

   Το Nurburging φίλτατε, ΔΕΝ είναι μια επίπεδη σχεδιασμένη πίστα με τεράστια πρόσφυση και χαλαρές στροφούλες για γύρω-γύρω όλοι,
   όπως σχεδιάζουν τις ψευτοπίστες της F1 και σε άλλους ”αγώνες”….
   Έχει να πέσει τρελό γέλιο όπως γίνεται και με άλλους.

  • mother1russia

   Ρε γαμωτο ολα καλα κι ολα ωραια αλλα αυτη η καταρα με το “βαρος” δεν λεει να σου φυγει

  • manowar

   χαχαχαχαχαχαχαχαχαχα μλκα εκλασα στα γελια χαχαχαχαχαχ ναι ρε δεν γινεται ειναι βασανιστηριο για πολυ εκπαιδευμενα ατομα το παραδεχομαι…;-ΡΡΡ

  • LiLBLaZeR

   Όλα τα αυτοκίνητα με ενεργή αεροδυναμική προσθέτουν βάρος (κάθετη δύναμη) όμως όταν κινούνται! Εγώ δεν μιλάω για τέτοιο βάρος, σου μιλάω για το νεκρό βάρος, το βάρος που ζυγίζει το αυτοκίνητο σε στάση (0 km/h) που δεν χρησιμεύει πουθενά και το μόνο που προσφέρει είναι να κάνει το αυτοκίνητο δυσκίνητο… To ιδανικό για κάθε αυτοκινητοβιομηχανία είναι να φτιάχνει ένα αυτοκίνητο με όσο το δυνατό λιγότερο νεκρό βάρος (σε στάση) και στην συνέχεια μέσω αεροδυναμικών βοηθημάτων να το κάνει όλο και πιο βαρύ σε όλο και μεγαλύτερες ταχύτητες. Διαφωνείς σε αυτά?

  • NIKOS HomoAkatastatus

   Ρε κόλλημα με το ”βαρύ δυσκίνητο” αυτοκίνητο.
   Μα υπάρχουν ”θεόβαρα” αυτοκίνητα,που ΔΕΝ έχουν πρόβλημα επιδόσεων ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΚΙΝΗΣΙΑ!
   Μια πανάλαφρη σπινιαρίστρα, ΠΩΣ θα βάλει μεγάλη ιπποδύναμη κάτω, όταν δεν μπορεί να γειώσει τις δυνάμεις;;

   Έχετε παλικάρια μου καταλάβει, πως τα σημερινά εργοστασιακά μοντέλα,είναι πάνω ΑΠΟ 500- 600 ΆΛΟΓΑ και 70+κιλά ΡΟΠΩΝ;;

   Υπάρχουν περιορισμοί στα εργοστασιακά μοντέλα, πόσο μεγάλες αεροδυναμικές πτέρυγες μπορούν να βάλουν.
   Οπότε προσπαθούν να βρουν την Χρυσή Τομή, ανάμεσα στα
   ΣΤΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΑΕΡΟΔΥΝΑΜΙΚΑ.

  • LiLBLaZeR

   Ρε παλικάρι μου καλό αυτά τα θεόβαρα αυτοκίνητα που λες άμα ήταν ελαφρύτερα θα ήταν ακόμα πιο γρήγορα, σε κάθε στροφή, σε κάθε φρενάρισμα. Ίσως να έχαναν λίγο στην εκκίνηση (0 km/h) λόγο μικρότερης πρόσφυσης αλλά μετά από κάποια μικρή ταχύτητα που δεν υπάρχει θέμα πρόσφυσης θα ήταν γρηγορότερα. π.χ. έχεις δύο ίδια αυτοκίνητα ίδιας δύναμης, το ένα 1000 κιλά και το άλλο 1500. Στην εκκίνηση (0-60) ίσως το πιο βαρύ να έπαιρνε ένα μικρό προβάδισμα λόγο πρόσφυσης, μετά όμως (100-200, σε στροφές, σε φρεναρίσματα) το ελαφρύτερο θα ήταν σε όλα μπροστά…

  • mother1russia

   Αυτο θα ισχυε αν μιλουσαμε για βαρη της ταξης των 50-100 κιλων , στα κιλα που παιζουν τωρα τα αυτοκινητα οσο λιγοτερο τοσο καλυτερα, Εκτος κι αν τα κανουμε μονο 100 κιλα που δεν θα γινουν ποτε τοτε ισως εχουν προβλημα προσφυσης και μπορει και να τα παρει κι ο αερας οπως λες

  • mother1russia

   Τι πανεπιστημιο εχεις τελειωσει??

 • edurakias

  Vlepo sxolia kai exo pethanei sta gelia to arthro grafei genika kai oudetera gia tin katanomi tou varous kai pali kapioi kataferan na fane ta moustakia tous gia asxeta gia to pia eteria mamaei kai dernei eleos..ego pistevo oti den pezei rolo mono i katanomi ebros piso alla kai to xamila psila alios tha siberiferthei ena oxima pou exei tin mixani terma patoma kai alios ena pou exei tin mixani poly pio psila tespa einai poly paragontes an kai to 50 50 akougete sosto

 • Thanases Drivas

  Για εμενα ιδανικη κατανομη ειναι η πιο ακραια υπερ των κινητηριων τροχων, στο βαθμο που δεν χαλαει τη συμπεριφορα. Πχ μπορεις σε ενα fwd να εχεις καλη συμπεριφορα με 65/35? Αν ναι, ειναι αυτη! Αν οχι, πεφτεις απο το 65.
  Γενικα εξελιγμενα πλαισια, με καλες αναρτησεις, συγχρονα ηλεκτρονικα κτλ μπορουν να σηκωσουν πιο “δυσκολες” κατανομες απο το 50/50.

 • Anonymous

  https://www.facebook.com/dunlaoghairemarina/videos/1471663689527395/

  Λιγο ασχετο με το στησιμο του αυτοκινητου, αλλα εδω φαινεται η σημασια της σωστης κατανομης βαρους

  • NIKOS HomoAkatastatus

   Ευχαριστούμε φίλε για το video.To ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΕΚΚΡΕΜΟΥΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΑΣ….
   Η Ferrari ξέρετε για ποιόν λόγο ΔΕΝ κατεβάζει μοντέλα της για χρόνους στο ring;;;
   Noμίζετε πως φοβήθηκε τον ”ανταγωνισμό” της Νissan και άλλους;;;
   Διότι ΤΑ ΜΠΡΟΣΤΟΜΗΧΑΝΑ ΤΗΣ, θα ισοπέδωναν σε χρόνους τις ”εξωτικές” κεντρομήχανες ΠΑΠΑΤΖΕΣ τους.
   Μετά τι ”εξωτικές” υπερπαπάτζες θα υπερτιμολογούσαν στους ανίδεους;;;

  • kostas

   γιατι πιστευεις οτι στην πορσε δεν ξερουν οτι ειναι φουσκα το πισωμηχανο? αλλα αν κανει ολες τις 911 μπροστομηχανες και κανουν πχ καλυτερους χρονους στο ρινγκ τι θα πει μετα? οτι τοσα χρονια ελεγα μπαρουφες στα κοροιδα?

  • NIKOS HomoAkatastatus

   ΑΚΡΙΒΩΣ ρε Κωστή!ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ τις παπάτζες τους,αλλά μετά τι θα λένε στους άσχετους,ότι τους δούλευαν δεκαετίες;;;
   Θα πρέπει να ξανασπρώξουν χρήμα ατελείωτο σε περιοδικά και marketing για να αλλάξουν τις ιδεοληψίες.

   Μην φανταστείς βέβαια πως θα τους είναι και τίποτα δύσκολο να το κάνουν.
   Απλά και μόνο οικονομικό τους είναι το ”πρόβλημα”.
   Οι ανίδεοι ΧΩΡΙΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ, ότι τους πούνε θα ακολουθήσουν.

  • kostas

   νομιζω οτι ειχαν προσπαθησει παλιοτερα με την 924 να αντικαταστησουν την 911 αλλα δεν πηγε καλα σε πωλησεις οποτε ξαναγυρισαν στα παλια.
   αν δε κανει σαν ελικοπτερο – αεροψυκτο – και δεν κρεμεται ο κινητηρας πισω δεν ειναι καλο. p
   στην σημερινη εποχη ειναι πανευκολο να αλλαξουν τις ιδεοληψιες που λες αλλα θα τους κοστισει.

  • mother1russia

   Αναλυσε το λιγο αυτο με τους κινητηρες , γιατι το μπροστομηχανο θα εχει καλυτερες επιδοσεις??

  • NIKOS HomoAkatastatus

   Τα αυτοκίνητα κινούνται με φορά συγκεκριμένη.
   Όταν τα φορτία είναι μπροστά,υπάρχει μια ΣΤΑΘΕΡΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ,
   που ο ανθρώπινος εγκέφαλος αναγνωρίζει,
   για ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ,ειδικά στις υπερυψηλές ταχύτητες.

   Στα πισωμήχανα ΚΑΙ στα κεντρομήχανα, όταν ο οδηγός αντιληφθεί μετατόπιση φορτίων, ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ΑΡΓΑ.
   Ένα πράγμα προλαβαίνει να κάνει,όταν τα φορτία αρχίζουν το ΕΚΚΡΕΜΕΣ.
   ΝΑ ΠΡΟΣΕΥΧΗΘΕΙ….

   Υ.Γ Ο Walter Rohrl στούκαρε την 918 ΜΕΣΑ ΣΕ ΠΙΣΤΑ με τεράστια πρόσφυση.
   Eδώ παρατήρησε πως ΧΑΝΕΙ το πίσω μέρος, πλησιάζοντας την ΚΑΤΗΦΟΡΙΚΗ ΔΕΞΙΑ.
   ΚΛΑΣΙΚΗ ΜΕΤΑΤΟΠΙΣΗ ΦΟΡΤΙΩΝ, ΜΕ ΕΚΚΡΕΜΕΣ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ….
   https://youtu.be/1XuAbn29QXY

  • mother1russia

   Δεν καταλαβαινω που ακριβως κολλαει η θεση του κινητηρα αν το αυτοκινητο ειναι ηδη ζυγισμενο 50/50 , υπονοεις οτι τα πισωμηχανα δεν ειναι ζυγισμενα κι οτι εχουν μεγαλυτερο βαρος πισω???

   Επισης δεν μου ειπες για τις επιδοσεις, εγω διαβασα οτι πισωμηχανο + πισωκινητο = καλυτερες επιδοσεις.

  • NIKOS HomoAkatastatus

   Τα ΠΙΣΩΜΗΧΑΝΑ παρουσιάζουν ΞΑΦΝΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΑΙΗ ΜΕΤΑΤΟΠΙΣΗ ΦΟΡΤΙΟΥ.
   Όταν γίνει αυτό, ΔΕΝ ΕΠΑΝΕΡΧΟΝΤΑΙ εύκολα!
   Έχουν γραφτεί άρθρα και ολόκληρη βιβλιογραφία για το φαινόμενο του εκκρεμούς, εδώ και δεκαετίες.

   Ο ENZO FERRARI που ήταν οδηγός της ΑLFA ROMEO ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ, έπαιζε ξύλο για το θέμα, με τα γιωτόμπαλα τους μηχανικούς του!
   Έπρεπε να τους είχε στείλει στα κάτεργα όλους μαζί!

   Για μερικούς ηλίθιους, μαζί και με κάτι άλλα γερμανικά γιωτόμπαλα της Porsche,η αυτοκινητοβιομηχανία και τα motorsport F1 κτλ, πήραν άλλη ”εξέλιξη”!

  • Κώστας

   μας λες δηλαδη με λιγα λογια οτι η φερραρι λυπαται και δεν θελει να ξεφτιλισει τις εξωτικες υπερπαπατζες?

  • mixalhs7

   ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΣΚΗΝΙΚΟ ΜΕ ΤΟΝ ”ΜΗΧΑΝΙΚΟ” ΕΝΖΟ ΝΑ ΛΕΕΙ ΣΤΟ ΒΙΤΟΡΙΟ ΤΖΑΝΟ ”ΕΛΑ ΝΑ ΣΕ ΜΑΘΩ ΔΥΟ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΓΙΟΤΟΜΠΑΛΟ ΓΑΤΑΚΙ” ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ

  • NIKOS HomoAkatastatus

   Να βγάλεις τα εισαγωγικά από το Μηχανικός, διότι ο ΕΝΖΟ
   στην ALFA ROMEO ως ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ξεκίνησε.
   Στο νούμερο 2…https://www.thrillist.com/cars/20-enzo-ferrari-facts-that-you-might-not-know
   Επίσης ήταν από τους ελάχιστους μηχανικούς ΜΕ ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ αγώνων.
   Φυσικά και τα γιωτόμπαλα μηχανικοί του, ΔΕΝ είχαν ιδέα για το πως πρέπει να στρίβουν σωστά τα αυτοκίνητα.

  • mixalhs7

   Εδω μια αναλυτική περιγραφη για τα πρωτα βηματα του κ Ενζο πριν και μετα το στρατιωτικό του http://auto.howstuffworks.com/ferrari-history.htm
   Εδω μια αναλυτική περιγραφή για το πως προσεληφθει ως οδηγός αγώνων στην Αλφα Ρομεο και πως ο μεγάλος μηχανικός και ιδρυτής της Αλφα, Νικολα Ρομεο του ανεθεσε την αγωνιστική ομαδα της Αλφα με πρωτο μελημα του να προσεγγισει και να ενταξει σε αυτη το Ν1 μηχανικό της Ιταλιας τον Ουγγρικης καταγωγης Vitorio Janno που τοτε ηταν στη Λαντσια. http://auto.howstuffworks.com/ferrari-history1.htm

  • NIKOS HomoAkatastatus

   Kαι βέβαια.Το χρήμα το καλό, έρχεται από τις 500+1 LA FERRARI,
   που τις δίνουν από 1+ εκατομμύριο αρχική τιμή.
   Με τα extra και με τις ειδικές παραγγελίες που τις στέλνουν στους άσχετους πετρελαιάδες-playboyδες, μπορεί να φτάνει και 3 εκατομμύρια το αυτοκίνητο.
   Χώρια πόσα άλλα κομμάτια θα παρουσιαστούν μετά από χρόνια και θα μάθουμε πως ήταν ”μοναδική” παραγγελία….

   Τα μόνα αυτοκίνητα της Ferrari με @@ και κορυφαία οδική συμπεριφορά, είναι τα ΜΠΡΟΣΤΟΜΗΧΑΝΑ της.
   Η σημερινή F12 ΤDF, ΜΠΟΡΕΙ ΑΝΕΤΑ να ισοπεδώσει μια LA FERRARI KAI TO ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ.
   Γι’αυτό και τα βγάζουν με ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΑΛΟΓΑ….

   Καλά δεν σου λέω την ειδική 599 FXX.
   Αυτή θα κάνει και γυροβολιές με drift γύρω-γύρω από την La Ferrari και θα την ξαναπροσπερνά.

 • klop

  Ειναι προφανες !!
  Ο “αρθρογραφος´´ θα καταληξει οτι ολοι πρεπει να αγορασουμε κουβαγκεν !!
  Τι αλλο θα προσπαθουσε να πετυχει αυτο το ρυπαρο ´´site” ???

  • hellboy

   τωρα αυτο απο που το συμπερανες??????????
   ρυπαρο site???? παλι αυτο απο που το συμπερανες?
   φιλε δεν εισαι ουτε σε stroymfaki ουτε tsekouratous ουτε defencenet…so….

  • mother1russia

   Ενταξει εχει λαθος οτι δεν παιζει ρολο η κατανομη αλλα μην το παμε στα ακρα.
   Σε ενα ευρος γυρο στο 55/45 ειναι μια χαρα, μετα τα hot hatch ειναι για τα σκυλια

 • bulldog

  Η honda είχε μονοθέσιο formula 1 τη δεκαετία του 60 με νίκη σε grand prix…τι να λέμε,τον κινητήρα που έβγαζε η honda για τις McLaren η bmw δεν τον έβγαλε ποτέ(αυτός που είχε έχανε απ’τη ferrari στα’00s)…η bmw από την άλλη έχει κερδίσει LeMans…δεν νοείται ανώτερος και κατώτερος.

  • manowar

   αυτα ειναι μλκιες στο 3πατερο..σε ολες τις περιπτωσεις επαιξε καθοριστικο ρολο ο οδηγος..ακομα κα στα 00s οι οδηγοι ειχαν τεραστιες διαφορες γιατι ο σουμι και ο μακινεν ηταν [αλλου] η bmw για τον μονο λογο που επιανε βαρθρο και εβγαινε 2ροτριτη συναιχεια αλλα δεν καταγερε να το παρει ηταν για το τιιτανομεγιστο μοτερ οι νικες της χοντα δεν επαιξε ρολο το μοτερ αφου μακλαρεν και φεραρρι ηταν ετην φωτος δυνατοτερες..αλλα οδηγο σαν τον σεννα δεν τον περνας ουτε με πυραυλο..

  • bulldog

   Όποιος και να είναι ο οδηγός ο κινητήρας είναι το βασικότερο στοιχείο για την κατάκτηση ενός πρωταθλήματος…το βλέπουμε τώρα με τον Fernando…οδηγό που είναι άψογος.Τώρα,η honda γενικά σε τομείς όπως οικονομία καυσίμου και γενικά πρωτοπορία είναι μπροστά…η bmw έχει τη φιλοσοφία,κίνηση πίσω,οκ το δεχόμαστε έχει κι αυτή κάποιες διακρίσεις(dtm,mille miglia)…αλλά μέχρι εκεί,δεν μπορεί να θεωρηθεί δάσκαλος η bmw για μια εταιρία σαν την honda.Oύτε βέβαια το αντίθετο.Εξακολουθώ να πιστεύω πως σύγκριση δεν υφίσταται…

  • manowar

   Μα δεν υφισταται γιατι η χοντα δεν μπαινει στην πριμιουμ κατηγορια αυτα μην τα λες εμενα τα ξερω αλλπι συγκρινουν..οσο για δασκαλους και μαθητες η bmw ειναι δασκαλα σε πλατφορνες πισωκινητες οι 2 μεγαλες σχολες ηταν απο παλια η μπεμβε και η Αλφα σε αυτην την κατηγορια παντα.η χοντα δεν εζει καμια σχεση εκει..

  • bulldog

   Nαι στα πισωκίνητα το δέχομαι(έτσι κι αλλιώς αυτός είναι ο τομέας της bmw) και φυσικά δεν έχει εκεί σχέση η honda(γι’αυτό και λέω πως δεν υφίσταται σύγκριση σε όσους συγκρίνουν μάρκες αντί να συγκρίνουν αυτοκίνητα ίδιας κατηγορίας,π.χ Z3 και s2000,γιατί ο καθένας έχει το δικό του τομέα στον οποίο διαπρέπει)…Και η honda έχει αυτοκίνητα στην primioum και η bmw έχει και χαμηλότερων κλάσεων…θα πρέπει να συγκρίνουμε τα αυτοκίνητα με τα παρεμφερή τους όχι τις μάρκες(δεν το λέω για εσένα),διότι δεν μπορούμε να λέμε γενικά η honda δεν έχει μεγαλύτερης κλάσης αυτοκίνητα επειδή βγάζει και πολλά πόλης…

  • manowar

   Κανεις ομως ενα λαθος ο φερναντο και ο βετελ και ο ροσμπεργκ και ο χαμιλτον ειναι πολυ καλπι οδηγοι στην περιπτωση ονως του αυρτον,,αλαν,,σουμι,,μικα,,,εκει ρε φιλε μιλαμε για διανοιες τι μοτερ και μλκιες ο αυρτον τους περνουσε σαν σταματημενους και η φεραρρι μακλαρεν τοτε που το πηρε ο αυρτον ειχαν και παλυ δυνατοτερα μοτερ απο την χοντα..

  • bulldog

   Προσωπικά πιστεύω πως ο Fernando είναι καλύτερος από όλους αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία…ομώς πιστεύω κανείς χωρίς σωστό αυτοκίνητο δε μπορεί να κάνει τίποτα…θα έχει την ικανότητα,θα μπορεί να κάνει προσπεράσεις δύσκολες,να βρίσκει καλύτερα το apex και να κερδίζει κάποια δευτερόλεπτα αλλά στις ευθείες κανείς οδηγός δεν κάνει τίποτα χωρίς κινητήρα…αν είχαν κακό κινητήρα ό,τι λίγο θα κέρδιζαν από ικανότητα θα το έχαναν και με το παραπάνω…