Ποιος θυμάται την Lotus Emotion;

Σχετικά άρθρα

lotus-emotion-1991-06

Η Lotus Emotion παρουσιάστηκε δια χειρός Bertone πριν 25 έτη, το 1991 στο North American International Auto Show. Βασιζόταν στα μηχανικά μέρη της Esprit του Peter Stevens έχοντας πίσω από την καμπίνα των επιβατών τον υπερτροφοδοτούμενο  type 910 των 2,2 λίτρων με απόδοση 264 ίππων και 354 Nm ροπής. Κάτι που θεωρητικά και βάσει των επιδόσεων της Esprit θα μπορούσε να του δώσει 0-100 χλμ/ώρα σε 5 δευτερόλεπτα και τελική 274 χλμ/ώρα. Οι διαστάσεις της ήταν αρκετά συμπαγείς με τα 4,06 μέτρα μήκος φαίνονται αρκετά λίγα σε σχέση με τα 1,9 μέτρα πλάτος.

Πέραν της απαράμιλλης αισθητικής που δεν θυμίζει κάποιο μοντέλο της βρετανικής εταιρείας από το Norfolk, κρύβει από πίσω της μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία! Η Emotion που βλέπεις είναι βαμμένη στο κλασσικό british racing green, αλλά αρχικά είχε σχεδιαστεί για να είναι γαλάζια και για να φοράει τα σήματα της Bugatti! Ναι αυτή θα μπορούσε να είναι η EB110! Η Bugatti όμως απέρριψε την πρόταση του Bertone, υπέρ αυτής του Marcello Gandini. Έτσι την έβαψε πράσινη και την παρουσίασε στην Lotus σαν τον διάδοχο της Esprit που το 1991 ήταν 15 ετών, με πολλές αναβαθμίσεις βέβαια, αλλά πάντα στο ίδιο σχεδιαστικό μοτίβο! Η Lotus με την σειρά της, για άγνωστους σε’μας λόγους, απέρριψε κι αυτή το σχέδιο του Bertone κι έτσι η Emotion αποσύρθηκε στο μουσείο του ιταλικού σχεδιαστικού οίκου.

Το 2015 με την επικείμενη χρεοκοπία του Bertone δημοπρατήθηκαν τα 79 οχήματα που κοσμούσαν το μουσείο του με τιμή εκκίνησης τα 2 εκατομμύρια Ευρώ…και για τα 79! Ήτοι κάτι παραπάνω από 25.000 ευρώ ανά αυτοκίνητο, αλλά πολλά από αυτά, όπως και η Emotion, δεν είναι λειτουργικά και είναι απλώς στατικά οχήματα, ή μάλλον γλυπτά σε 4 τροχούς. Βέβαια η τιμή που πιάσαν τελικά ήταν μεγαλύτερη, στα 3.445.182 ευρώ που έδωσε το Automotoclub Storico Italiano. Έτσι αυτά τα δημιουργήματα, που είναι σημαντικό μέρος της ιταλικής αυτοκινητιστικής παράδοσης, θα πάνε σε καλά χέρια και θα είναι διαθέσιμα στο κοινό.

Τα δικαιώματα του ονόματος Bertone πωλήθηκαν αργότερα σε άγνωστο αγοραστή έναντι 3,48 εκατομμυρίων ευρώ, κλείνοντας ένα τεράστιο κεφάλαιο σχεδίων που χαράχτηκαν στην καρδιά κάθε petrolhead!

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Η Lotus ανακοίνωσε τις τιμές του Emeya στην Ευρώπη

Στις αρχές του περασμένου φθινοπώρου, η Lotus αποκάλυψε το Emeya, με το οποίο η βρετανική εταιρία -υπό κινέζικη ιδιοκτησία- εισέρχεται στην κατηγορία των υπερπολυτελών...