Επιστήμονες στο Τεννεσί μετέτρεψαν κατά λάθος CO2 σε αιθανόλη

Σχετικά άρθρα

stock-photo-air-pollution-by-smoke-coming-out-of-two-factory-chimneys-100872778

Στο Oak Ridge National Lab, μια ομάδα επιστημόνων κατάφεραν μέσω ενός αποτελεσματικού και έμμεσα αξιοποιήσιμου τρόπου, να μετατρέψουν διοξείδιο του άνθρακα (CO2) σε αιθανόλη, με την διαδικασία να εκτελείται σε θερμοκρασία δωματίου με την χρήση κοινών υλικών, δίνοντας έτσι μια πιθανή λύση για την αποτελεσματική αξιοποίηση-αφαίρεση του τεράστιου όγκου αερίων του θερμοκηπίου που συγκεντρώνονται στην ατμόσφαιρα.

Η εν λόγω διαδικασία, σύμφωνα με τον δόκτωρ Adam Rondinone, ο οποίος είναι ένας εκ των επικεφαλών μελέτης, έγινε συνδυάζοντας μικρoσωματίδια άνθρακα και χαλκού σε μια επιφάνεια πυριτίου, μετατρέποντας έτσι το CO2 σε ένα είδος αιθανόλης με πολύ λίγες προσμείξεις ή παράπλευρες αντιδράσεις, με τον ίδιο να δηλώνει πως:

Μια διαδικασία όπως αυτή, θα επιτρέψει να καταναλώνεται επιπλέον ηλεκτρική ενέργεια η οποία θα είναι άμεσα διαθέσιμη, καθώς πλέον θα αποθηκεύεται η αιθανόλη, ενώ θα μπορούσε να βοηθήσει στην δημιουργία ενός ενεργειακού δικτύου που θα τροφοδοτείται από διαλείπουσες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Το βέβαιο είναι πως η μετατροπή του CO2 σε αξιοποιήσιμα καύσιμα πρόκειται να αποκτήσει ποικίλες εφαρμογές, με τις προφανέστερες να είναι στην αυτοκινητοβιομηχανία, ωστόσο όμως σύμφωνα με τους επιστήμονες στο Oak Ridge, λόγω του υπερπληθυσμού, το παραπάνω επίτευγμα αποτελεί μια ιδέα για το τι μπορεί να πραγματοποιηθεί από τους επιστήμονες στο μέλλον και όχι μια λύση για την κάλυψη των ενεργειακών μας αναγκών.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Υποχώρησαν κατά 5,2% οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων στην Ευρώπη τον Μάρτιο

Μειωμένες κατά 5,2% ήταν οι πωλήσεις νέων επιβατικών αυτοκινήτων στην ΕΕ τον Μάρτιο. Συγκεκριμένα πουλήθηκαν 1.031.875 νέα αυτοκίνητα έναντι 1.089.017 τον Μάρτιο του 2022,...

Γερμανία: Κόπηκαν οι επιδοτήσεις, μειώθηκαν οι πωλήσεις των ηλεκτρικών

Ο απότομος τερματισμός των κρατικών επιδοτήσεων είχε ως αποτέλεσμα οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων να μειωθούν κατά 14,1% στη Γερμανία το πρώτο τρίμηνο του έτους,...