Ναι αυτή είναι κυριολεκτικά μοναδική! Ο λόγος είναι πως πρόκειται για μοντέλο προπαραγωγής. Η ιστορία έχει ως εξής: Το 1965 η Carrozzeria Vignale παρουσιάζει στο σαλόνι του Τορίνο μια μετασκευασμένη Maserati 5000GT. Το μοντέλο προκαλεί αίσθηση και μετά την έκθεση το αποκτά ο πρώην πρόεδρος του Μεξικού Adolfo López Mateos. Έτσι αποκτά το όνομα Mexico και σαν παιχνίδι της μοίρας, ο John Surtees κερδίζει τον αγώνα F1 του Μεξικού την ερχόμενη χρονιά με μια Cooper T81, έχοντας στην πλάτη του έναν τρίλιτρο V12 της Maserati. Κάπως έτσι γεννήθηκε η Maserati Mexico που ήταν η κουπέ έκδοση Quatroporte πρώτης γενιάς.

Όμως εκτός από τον Vignale, η Maserati είχε αναθέσει και σε άλλους καροτσερίστες να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους. Αυτή που βλέπεις εδώ είναι από τον Pietro Frua. Αν και μοντέλο προπαραγωγής, το υπ’αριθμόν AM112 001 σασί, πουλήθηκε σε έναν εκλεκτό πελάτη και συντοπίτη της Maserati στην Modena. Έπειτα πέρασε στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού, στα χέρια του Frank Mandarano, ιδρυτή του Concorso Italiano. Δεν την κράτησε όμως για πολύ γιατί απ’ότι φαίνεται άλλαξε μερικούς ακόμα ιδιοκτήτες, κάποιος από αυτούς μάλιστα αντικατέστησε το μοτέρ με μια βελτιωμένη έκδοση του Tipo 107.

Ένα από τα πλέον ιστορικά και σπάνια αυτοκίνητα που φέρουν την τρίαινα θα δημοπρατηθεί στην Αριζόνα των ΗΠΑ τον επόμενο μήνα, εμείς απλά θα απολαύσουμε το οφθαλμόλουτρο.