Η Global Positioning Specialists ή για συντομία GPS είναι μια εταιρία που ειδικεύεται σε θέματα δορυφορικής πλοήγησης (οπότε το όνομα της δεν το θεωρώ τυχαίο). Σε πρόσφατη έρευνα της αποκάλυψε πως το ετήσιο κόστος των τροχαίων ατυχημάτων στις ΗΠΑ υπολογίζεται σε περισσότερα από 340 δις δολάρια.

Από μόνο του αυτό το γεγονός ίσως να μην είναι αρκετά εντυπωσιακό. Αν όμως αληθεύει το δεύτερο εύρημα της έρευνας, ότι δηλαδή το 90% του κόστους – ούτε λίγο ούτε πολύ 300 δις δολάρια – οφείλεται σε ανθρώπινα λάθη και θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί με τη χρήση αυτόνομων οχημάτων, τότε το όλο θέμα αποκτά ενδιαφέρον. Μάλιστα η λίστα της GPS περιλαμβάνει, πλην των ΗΠΑ, στοιχεία και από άλλες 73 χώρες. Η Lucile Michaut, επικεφαλής της εταιρίας δήλωσε:

Αυτή η έρευνα έχει δύο όψεις, από τη μια πλευρά το ποσό των χρημάτων που δαπανιούνται λόγω ατυχημάτων κάθε χρόνο, που από μόνο του είναι εντυπωσιακό. Μετά έρχεται και η άποψη πως ένα τεράστιο ποσοστό αυτού του κόστους θα μπορούσε να αποφευχθεί με τη χρήση αυτόνομων (σ.σ. driverless) τεχνολογιών.

Οι κυβερνήσεις ποτέ δεν πρόκειται να επενδύσουν χρήματα σε κάτι τέτοιο αν δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία για τα επικείμενα οφέλη, αλλά αποδεικνύεται πως μαζί με τον παράγοντα της ασφάλειας υπάρχουν και ισχυροί οικονομικοί λόγοι για να γίνει κάτι τέτοιο.

Στις ΗΠΑ το 2015 σημειώθηκαν οι περισσότεροι θάνατοι – 35,092 – από τροχαία τα τελευταία 50 χρόνια.