Ε λοιπόν ο τίτλος είναι clickbait, αλλά γι’αυτό μάλλον και φταίμε εμείς, ο κόσμος δηλαδή, που είμαστε μαξιμαλιστές και θεωρούμε πως αυτόνομο είναι κάτι σαν τον ΚΙΤΤ και τίποτα λιγότερο, ενώ στην πραγματικότητα υπάρχουν 5 επίπεδα και τα Tesla ανήκουν στο 3ο επίπεδο μόλις, δηλαδή αρκετά μακριά από το 5ο επίπεδο που είναι και αυτό που το επιτρέπει να κινείται χωρίς ανάγκη για επιτήρηση και χωρίς επιβάτες αν θες.

Η comma.ai μια εταιρεία ανάπτυξης αυτόνομων συστημάτων ανοιχτού κώδικα για την αυτοκίνηση, δημιούργησε πριν έναν χρόνο περίπου ένα κιτ για το Honda Civic και το Αccura ILX που βελτιώνει τα αυτόνομα χαρακτηριστικά τους και τα ανεβάζει από το Level 1 σχεδόν στο Level 2. Εδώ να σημειώσω πως η εταιρεία αυτή δημιουργήθηκε από τον γνωστό hacker George Hotz, που έγινε διάσημος επειδή χάκαρε το iPhone και επιχείρησε δημοσίως να κάνει reverse engineering το Playstation 3, φέρνοντάς τον από μικρή ηλικία σε νομική σύγκρουση με τα μεγαθήρια της τεχνολογίας.

Όταν λοιπόν αποφάσισε να ασχοληθεί με το next big thing της αυτοκίνησης και να το παίξει Προμηθέας, δίνοντας με λίγα χρήματα την δυνατότητα να αναβαθμίσεις τα αυτόνομα χαρακτηριστικά του αυτοκινήτου σου, ήρθε και σε σύγκρουση με τις αυτοκινητοβιομηχανίες αλλά και με τις αρχές ασφαλείας των ΗΠΑ. Έτσι ακολουθώντας τις συστάσεις της NHTSA η comma.ai σταμάτησε την εμπορική εκμετάλλευση! Όμως τα σχέδια υπάρχουν ακόμα αφού ήταν ανοιχτού κώδικα και για την ώρα θεωρούνται νόμιμα. Αυτό συμβαίνει επειδή επί της ουσίας το σύστημα είναι ένα αρκετά αναβαθμισμένο cruise control και ο οδηγός έχει την πλήρη ευθύνη.

Κάπου εδώ έρχεται και ο φοιτητής Jorgen Brevenson που κατέβασε τα σχέδια και κατάφερε επιτυχώς να τοποθετήσει την συσκευή στο Honda Civic του. Η συσκευή είναι αυτή που βλέπεις και συνδέει ένα smartphone με τους αισθητήρες του αυτοκινήτου και με την βοήθεια του λογισμικού OpenPilot βελτιώνει αρκετά τις δυνατότητες του cruise control. Όλα κόστισαν 700 δολάρια με τον φοιτητή να συμβουλεύεται και καθηγητές της νομικής πριν προβεί στην μετατροπή αυτή και όλως παραδόξως κατά την γνώμη μου, τον βεβαίωσαν πως είναι καθόλα νόμιμη. Και αυτό μου φαίνεται παράδοξο διότι οι κανονισμοί για τις επιτρεπόμενες μετατροπές γίνονται ολοένα και αυστηρότεροι.