Αν θα με ρωτούσε κάποιος ποιο αυτοκίνητο είναι το πιο εμβληματικό αυτοκίνητο της Audi, θα έλεγα το Sport Quattro, το μοντέλο παραγωγής του θρυλικού αγωνιστικού Sport Quattro για το Group B. Το αυτοκίνητο παρουσιάστηκε στην έκθεση της Γενεύης τον Μάρτιο του 1983, έχοντας κοντύτερο μεταξόνιο κατά 320mm από το “απλό” Quattro, χαρακτηριστικό που του έδωσε το παρατσούκλι “κοντό Quattro”, ενώ επίσης ήταν ελαφρύτερο και ισχυρότερο. Εμφανισιακά, κυρίως στο μπροστινό μέρος, έχει αρκετές αλλαγές, με το σώμα του να είναι κατασκευασμένο από carbon-kevlar.

Η FIA απαιτούσε την παραγωγή τουλάχιστον 200 πολιτικών παραδειγμάτων για να επιτρέψει την συμμετοχή στο πρωτάθλημα. Η Audi δημιούργησε 214 και τα πούλησε έναντι περίπου 200.000 Γερμανικών μάρκων των καθένα. Ο πεντακύλινδρος, υπερτροφοδοτούμενος κινητήρας είναι ελαφρά υποκυβισμένος σε σχέση με το κανονικό Quattro, και από τα 2.144 κ.εκ έχει μειωθεί στα 2.133 κ.εκ, αποδίδοντας ωστόσο 306 άλογα και περίπου 350 Nm ροπής και συνδυαζόταν με μόνιμη τετρακίνηση φυσικά. Τα 100 χλμ/ώρα από στάση έρχονται σε μόλις 4,8 δευτερόλεπτα ενώ το μοντέλο διαθέτει τεχνολογίες όπως self-locking διαφορικά, ABS με προγράμματα κ.ά.

Το συγκεκριμένο είναι παραγωγής 17 Δεκεμβρίου 1984, έχει διανύσει 90.500 χλμ και αναζητά νέο ιδιοκτήτη. Το αυτοκίνητο δεν είναι τελείως εργοστασιακό, μιας και δύο χρόνια μετά τη γέννησή του, πήγε πίσω στο εργοστάσιο της Audi στο Ingolstadt, προκειμένου να αντικατασταθεί το αλουμινένιο μπλοκ του κινητήρα με ένα χαλύβδινο μπλοκ. Το 2010 πέρασε από τις εγκαταστάσεις της ΜΤΜ όπου ο κινητήρας μετρήθηκε πως αποδίδει 348 άλογα με την ροπή να φτάνει τα 348 Nm.

Τα επόμενα επτά χρόνια τα πέρασε κλειδωμένο σε μια αποθήκη, με τον οίκο δημοπρασιών RM Sotheby’s, που έχει αναλάβει την πώλησή του, να μας ενημερώνει πως τα τελευταία 10 χρόνια, το αυτοκίνητο έχει διανύσει λιγότερα από 10.000 χλμ. Θα δημοπρατηθεί στο περιθώριο του φετινού Concorso d’Eleganza Villa d’Este στη λίμνη Κόμο της Ιταλίας στις 27 του μηνός, όπου και αναμένεται να πουληθεί για 300.000 – 350.000 ευρώ.