Στην εκδήλωση Concorso d’Eleganza της Villa d’Este στην λίμνη Como, που πραγματοποιείται σήμερα, ο CEO της Rolls-Royce, Torsten Müller-Ötvös, παρουσίασε ένα one-off μοντέλο, το οποίο είναι ειδική παραγγελία από έναν λάτρη και συλλέκτη της βρετανικής πολυτελέστατης εταιρίας.

Το όνομα του μοντέλου είναι Sweptail, και προέρχεται από τα swept-tail σχέδια των μοντέλων της δεκαετίας του ’30, της εταιρίας. Μηχανικά βασίζεται στην απερχόμενη Rolls-Royce Phantom Coupe, και ίσως πρόκειται για το πιο μακρύ διθέσιο αυτοκίνητο. Με αυτό η βρετανική εταιρία υπαινίσσεται ότι θα μπορεί να κατασκευάζει πιο συχνά τέτοιες δημιουργίες στο μέλλον.

Και ενώ τα μηχανικά μέρη δεν είναι κάτι καινούριο, η εξωτερική του εμφάνιση, αλλά και το εσωτερικό είναι κάτι που τραβούν τα βλέμματα. Ο -αγνώστων στοιχείων- ιδιοκτήτης της Sweptail δούλεψε απευθείας με το σχεδιαστικό τμήμα της Rolls-Royce, και τον επικεφαλής του Giles Taylor, για σχεδόν τέσσερα συναπτά έτη, για να πετύχουν μαζί το τελικό αποτέλεσμα που βλέπεις.

Η βρετανική μάρκα, που ανήκει στην BMW, αναφέρει ότι ο σχεδιασμός του οχήματος εμπνεύστηκε από vintage μοντέλα της, και από πολυτελή yacht. Η επίδραση των σκαφών είναι ιδιαίτερα εμφανής στο πίσω μέρος, όπου το παράθυρο καταλήγει -από την οροφή- πάνω από το κάλυμμα του χώρου αποσκευών, σχηματίζοντας ένα τριγωνικό σχήμα. Επιπλέον, υπάρχουν καμπύλα στοιχεία στην οροφή, που αλλάζουν δραστικά τη συνολική εμφάνιση του οχήματος.

Στο πλάι, το αμάξωμα έχει σχεδιαστεί ώστε να μην υπάρχουν ορατά όρια, και έχει σχεδιαστεί για να μιμείται το κύτος ενός yacht. Το πιο αξιοσημείωτο εξωτερικό χαρακτηριστικό είναι η μεγάλη πανοραμική γυάλινη οροφή, με την RR να αναφέρει ότι είναι μία από τις μεγαλύτερες και πιο πολύπλοκες κατασκευές που έχει γίνει ποτέ για ένα αυτοκίνητο.

Ο σχεδιασμός του μπροστινού τμήματος είναι ελαφρώς λιγότερο ριζοσπαστικός, αλλά εξακολουθεί να είναι αξιοπρόσεκτος και περιλαμβάνει μια πληθώρα από ειδικά μέρη, όπως νέους προβολείς και ανασχεδιασμένο προφυλακτήρα.

Το εσωτερικό της Sweptail σχεδιάστηκε για να είναι “καθαρό” και μινιμαλιστικό. Ο πελάτης της εταιρίας επέλεξε μια διθέσια διάταξη, καθώς σύμφωνα με την Rolls-Royce ήθελε να εκπέμπει “τον ρομαντισμό του ταξιδιού μόνο γι’αυτόν”, και για να τοποθετεί “στο πάνθεον των μεγάλων διηπειρωτικών tourers του κόσμου”.

Έτσι, έχει, επίσης, μεταμορφωθεί σε σχέση με την Phantom, και μεταξύ των πιο σημαντικών αλλαγών συμπεριλαμβάνεται η χρήση των νέων ξύλων Macassar Ebony και Paldao, καθώς και οι νέες αποχρώσεις για τα δέρματα που έχουν ντύσει τα πάντα στη καμπίνα. Η πιο σημαντική αλλαγή είναι η αφαίρεση των πίσω καθισμάτων, καθώς στην θέση τους υπάρχει πλέον ένα ξύλινο ράφι με μπλε φωτισμό.

Μηχανικά, το αυτοκίνητο κινείται με τον 6,75-λίτρων V12 κινητήρα της Phantom, χωρίς να ανακοινώνεται η ιπποδύναμη του.