Αρκετά ανησυχητικά είναι τα αποτελέσματα που έφερε στο φως μια έρευνα του Ασφαλιστικού Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας (IIHS) των ΗΠΑ. Σύμφωνα με αυτά, σε σύνολο 37 δειγμάτων μόνο τα 2 κατάφεραν να αποσπάσουν βαθμό “καλώς” στην απόδοση των προβολέων τους.

Το IIHS εξέτασε 37 μοντέλα και συνολικά 79 εξοπλιστικές εκδόσεις για να διαπιστώσει το κατά πόσο φωτίζουν τον δρόμο και παρεμποδίζουν τα αντιθέτως διερχόμενα οχήματα. Μόνο το Volvo XC60 -που βρίσκεται προ της αντικατάστασης- και το Hyundai Santa Fe ξέφυγαν από τη βάση, παρόλο που και τα δυο το κατάφεραν με τους προβολείς που τοποθετούνται στις πλουσιότερες εκδόσεις τους. Άλλα 12 βρέθηκαν λίγο πάνω από την “επικίνδυνη ζώνη” και χαρακτηρίστηκαν ως “επαρκή”, αφήνοντας 23 συμμετέχοντες να παλεύουν με τους τίτλους του “οριακά αποδεκτού” και “ανεπαρκή”.

Το Κia Sorento τερμάτισε τελευταίο, καθώς διαπιστώθηκε ότι φωτίζει στο μισό της απόστασης που επιτυγχάνει το κορυφαίο XC60, ενώ “τυφλώνει” τους απέναντι ακόμα και με τη μεσαία του σκάλα. Να σημειωθεί ότι όλα τα αυτοκίνητα ήταν προδιαγραφών 2017, εκτός από τα Audi Q5 και Chevrolet Equinox (2018).

Αναλυτικά τα αποτελέσματα μπορείς να δεις εδώ.

 • Nikolas Karampelas

  Λες και δεν το ξέραμε. Δεν μας έφταναν τα γίδια με τα μαϊμουδοxenon να μας στραβώνουν, έχουμε και τα Official.

  • Nikolaos

   Να προστεθούν και τα πικαπ παρακαλώ…
   Ψευτοξένον και φώτα ομίχλης μπρος-πίσω φορεβερ… (Για άλλη μια φορά) ο μαστρομήτσος ξέρει καλύτερα από τις αυτοκινητοβιομηχανίες και τα ψευτο-ΙΙΧΣ ξερω γω ναουμ..

  • Nikolas Karampelas

   σωστός και τα προβολάκια ομίχλης που τα έχουν σηκώσει προς τα πάνω και χτυπάνε μες στα μούτρα μας
   (αφού δεν φωτίζουν τόσο μπροστά, δεν είναι η δουλειά τους, αλλά όοοοοοχι ο λεβεντομλκας θέλει μόνο αυτά και θα προσπαθήσει να “τα στρώσει”)

  • Nikolaos

   Το αποκορύφωμα ήταν όταν είδα περιπολικό να κυκλοφορεί με τα φώτα ομίχλης.. Έλα ντε που δεν προλαβα να βγάλω φωτο.. θα ήταν ενδιαφέρουσα…

 • Tony T

  Ένα απο τα πρώτα σχόλια που είχα κάνει στο autoblog πριν από χρόνια αφορούσε αύριο ακριβώς το θέμα…..
  Δυστυχώς και οι κατασκευαστές και το αγαπημένο μας site δεν το αντιμετωπίζουν με Την δέουσα προσοχή…..

 • Mika

  Πρεπει να βελτιωθουν ολα τους αμεσα!!!