Αρκετά ανησυχητικά είναι τα αποτελέσματα που έφερε στο φως μια έρευνα του Ασφαλιστικού Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας (IIHS) των ΗΠΑ. Σύμφωνα με αυτά, σε σύνολο 37 δειγμάτων μόνο τα 2 κατάφεραν να αποσπάσουν βαθμό “καλώς” στην απόδοση των προβολέων τους.

Το IIHS εξέτασε 37 μοντέλα και συνολικά 79 εξοπλιστικές εκδόσεις για να διαπιστώσει το κατά πόσο φωτίζουν τον δρόμο και παρεμποδίζουν τα αντιθέτως διερχόμενα οχήματα. Μόνο το Volvo XC60 -που βρίσκεται προ της αντικατάστασης- και το Hyundai Santa Fe ξέφυγαν από τη βάση, παρόλο που και τα δυο το κατάφεραν με τους προβολείς που τοποθετούνται στις πλουσιότερες εκδόσεις τους. Άλλα 12 βρέθηκαν λίγο πάνω από την “επικίνδυνη ζώνη” και χαρακτηρίστηκαν ως “επαρκή”, αφήνοντας 23 συμμετέχοντες να παλεύουν με τους τίτλους του “οριακά αποδεκτού” και “ανεπαρκή”.

Το Κia Sorento τερμάτισε τελευταίο, καθώς διαπιστώθηκε ότι φωτίζει στο μισό της απόστασης που επιτυγχάνει το κορυφαίο XC60, ενώ “τυφλώνει” τους απέναντι ακόμα και με τη μεσαία του σκάλα. Να σημειωθεί ότι όλα τα αυτοκίνητα ήταν προδιαγραφών 2017, εκτός από τα Audi Q5 και Chevrolet Equinox (2018).

Αναλυτικά τα αποτελέσματα μπορείς να δεις εδώ.