Η Porsche 917 θεωρείται ως ένα από τα καλύτερα αγωνιστικά αυτοκίνητα του 20ου αιώνα, μιας και έχει καταφέρει να κερδίσει δεκάδες πρωταθλήματα, ανάμεσά τους το Le Mans, το Can Am αλλά και το World Sportscar.

Η εξέλιξη της ξεκίνησε το 1968 με την Porsche να θέτει ως στόχο να κερδίσει τον 24ωρο αγώνα αντοχής του Le Mans. Το αυτοκίνητο κέρδισε τον αγώνα το 1971 κάνοντας μάλιστα και ρεκόρ, καλύπτοντας 5.335,16 χλμ, ρεκόρ που κράτησε για περίπου 40 χρόνια.

Κίνηση παίρνει από δύο εξακύλινδρους boxer κινητήρες της 911 που ενώθηκαν στον στρόφαλο, δημιουργώντας έτσι έναν κινητήρα 4,5-λίτρων, ενώ αργότερα η 917 εφοδιάστηκε με κινητήρες 4,9 και 5,0-λίτρων, με την ιπποδύναμή τους να ξεπερνά τα 1.100 άλογα.

Το συγκεκριμένο αυτοκίνητο είναι ένα από αυτά που χρησιμοποιήθηκαν στην ταινία του Steve McQueen, Le Mans. Σε αυτή πρωταγωνιστούσε ο ίδιος ο McQueen, ως εργοστασιακός οδηγός της Porsche για το διάσημο αγώνα αντοχής, αγωνιζόμενος για τη νίκη με τις Ferrari. Αυτή είναι και η δεύτερη φορά που το αυτοκίνητο θα βγει στο σφυρί μέσω του οίκου Gooding & Company, αφού δεν είχε πουληθεί στη δημοπρασία του 2014.

Αν και το αυτοκίνητο δεν οδηγήθηκε προσωπικά από τον McQueen, εμφανίστηκε στην ταινία, ενώ χρησιμοποιήθηκε και ως camera car. Σύμφωνα με την Gooding & Company, το αυτοκίνητο χρησιμοποιήθηκε επίσης ως δοκιμαστικό για τον αγώνα του Le Mans του 1970. Μετά από αυτόν, πωλήθηκε στον πραγματικό εργοστασιακό οδηγό της Porsche, Jo Siffert, ο οποίος την επόμενη χρονιά μίσθωσε το αυτοκίνητο στην κινηματογραφική εταιρεία του McQueen.

Η εταιρεία δημοπρασιών αναφέρει ότι το αυτοκίνητο εξαφανίστηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά τον θάνατο του Siffert, για να ανακαλυφθεί σε αποθήκη στη Γαλλία το 2001. Φέτος ολοκληρώθηκε η ανακατασκευή του, ενώ είχε φροντιστεί ιδιαίτερα και πριν τη δημοπρασία του 2014.

Θα βγει στο σφυρί στο Pebble Beach, τον ερχόμενο Αύγουστο, με την τιμή πώλησης να εκτιμάται στα 13 με 16 εκατομμύρια δολάρια.