Μέχρι τα 40G έφτασε η σύγκρουση Paffett-Rockenfeller στο Norisring!

Σχετικά άρθρα

O αγώνας της περασμένης Κυριακής στο Norisring για το πρωτάθλημα του DTM είχε τα πάντα. Επαφές, αμέτρητα προσπεράσματα, αυτοκίνητο ασφαλείας, τερματισμό κυριολεκτικά στο νήμα και νίκη για την BMW μετά από 25 χρόνια στο σιρκουί δρόμου της Νυρεμβέργης.

Όμως, αυτό που σημάδεψε τον τέταρτο γύρο του πρωταθλήματος δεν ήταν άλλο από το τρομακτικό ατύχημα του Gary Paffett. Ο Βρετανός πρωταθλητής του 2005 και οδηγός της Mercedes μαχόταν με τον Jamie Green για την ένατη θέση στον 33ο γύρο του αγώνα. Στην ευθεία εκκίνησης/τερματισμού του Norisring, οι οδηγοί αναπτύσσουν ταχύτητες άνω των 250χ.α.ω.. Σε εκείνο το σημείο του αγώνα, ο Paffett προσπαθούσε να προσπεράσει τον συμπατριώτη του από την εσωτερική, αλλά τα δύο αυτοκίνητα ακούμπησαν και ο οδηγός της Mercedes έχασε τον έλεγχο της C 63 DTM. Το αγωνιστικό, αναπόφευκτα, έπεσε πάνω στις μπαριέρες και ανεξέλεγκτο πια, συγκρούστηκε με το RS 5 DTM του Mike Rockenfeller, ο οποίος, έστριβε εκείνη τη στιγμή στην Grundig-Kehre. Πολύ τυχερός στάθηκε ο Augusto Farfus, που γλίτωσε στο παρά ένα τη σύγκρουση. Ας θυμηθούμε το συμβάν:

Την περασμένη Πέμπτη, η Mercedes ανακοίνωσε ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες για τη σφοδρότητα της σύγκρουσης. Σύμφωνα με τις μετρήσεις, ο Paffett είχε αναπτύξει ταχύτητα 255 χλμ/ώρα και η αρχική σύγκρουση με τις μπαριέρες μετρήθηκε στα 6-8G, ενώ η δύναμη της σύγκρουσης της ακυβέρνητης, πια, C 63 DTM με το RS 5 DTM του πρωταθλητή του 2013 έφτασε τα 40G! ‘Oπως είναι φυσικό, το σοκ για τους δύο οδηγούς ήταν μεγάλο, και χρειάστηκε η συνδρομή της ιατρικής ομάδας της πίστας για να βγουν με ασφάλεια οι δύο οδηγοί από τα κατεστραμμένα αυτοκίνητά τους, οι οποίοι μεταφέρθηκαν έπειτα στο νοσοκομείο της πόλης. O Paffett δήλωσε μετά το ατύχημα:

Πονάω σε μερικά σημεία και έχω αρκετά κοψίματα, αλλά, γενικά, είμαι σώος και αβλαβής, που είναι πολύ καλό μετά από ένα τέτοιο ατύχημα. Η ιατρική ομάδα της πίστας ήταν πραγματικά καλή και το προσωπικό του νοσοκομείου καταπληκτικό. Έβγαλα ακτινογραφίες και όλα ήταν καλά. Όταν τους είπα πόσο γρήγορα πήγαινα όταν συγκρούστηκα, ήταν όλοι σοκαρισμένοι. Ήταν έκπληκτοι το πώς κατάφερα να βγω από το αυτοκίνητο χωρίς τραυματισμούς.

Η ασφάλεια των αυτοκινήτων του DTM είναι σε υψηλότατα επίπεδα. Σε αυτό βοηθά, βεβαίως, το από κοινού σασί που έχει εξελιχθεί σε Ιταλία και τη Γερμανία. Είναι ένα συνδυασμός carbon monocoque, υψηλής αντοχής ατσάλινου κλωβού ασφαλείας και μπροστά, πίσω και πλευρικών δομών από CFRP. Το monocoque σασί ζυγίζει μόνο 126 κιλά, αντίστοιχα, ο κλωβός ασφαλείας 32,5. Την ίδια στιγμή, τα ζητήματα ασφαλείας έχουν αυξηθεί σημαντικά: η δομή δεν είναι μόνο εξαιρετικά σταθερή σε μετωπικές, κατά το διαμήκη άξονα συγκρούσεις, αλλά επίσης και στις πλευρικές. Τα πλευρικά τοιχώματα πρέπει να αντέξουν δύναμη της τάξεων των 360kN κατά τη διάρκεια των τεστ σύγκρουσης, η οποία δύναμη ισοδυναμεί με 36 τόνους περίπου.

Ένιωθα ότι δε θα σταματούσε ποτέ. Ήταν πραγματικά πολύ τρομακτικό. Ήμουν στην ουρά του Jamie Green, με το DRS ανοικτό και, προς το τέλος, της ευθείας, ακουμπήσαμε. Δεδομένου ότι το DRS ήταν ανοικτό, περιμένεις σε τέτοιες περιπτώσεις να χάσεις τον έλεγχο, ειδικά σε ένα οδόστρωμα με αναπηδήσεις, όπως αυτό του Norisring.

Σε εκείνο το σημείο, είσαι απλά ένας επιβάτης. Συγκρούστηκα δύο φορές με τις μπαριέρες και ύστερα με τον Mike στη στροφή. Το αυτοκίνητο χτυπούσε από δω και από κει συνεχώς. Ναι, ήταν πάρα πολύ τρομακτικό. Όταν επιτέλους σταμάτησα, η καρδιά μου χτυπούσε τόσο δυνατά. Έπρεπε να ηρεμήσω για ένα λεπτό και να προσπαθήσω να σκεφτώ. Μετά από μια τέτοια σύγκρουση, δεν ξέρεις τι έχει συμβεί.

Λιγότερος τυχερός στάθηκε ο Rockenfeller.Οι εξετάσεις έδειξαν κάταγμα στον πέμπτο μετατάρσιο του αριστερού ποδιού του και πολλά θα κριθούν τις επόμενες μέρες για τη συμμετοχή του ή όχι στους αγώνες στη Μόσχα. Παρακάτω, θα δεις πώς βίωσε ο Paffett το ατύχημα και δώσε προσοχή στα γρήγορα αντανακλαστικά του, όταν καταλαβαίνει ότι πια δεν μπορεί να κάνει κάτι για να αποφύγει το “μοιραίο”. Αμέσως, απομακρύνει τα χέρια του από το τιμόνι, ειδάλλως, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα τα είχε σπάσει στη σύγκρουση με το Rockenfeller. Πιστεύω ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που μαθαίνει ένας οδηγός αγώνων σε τέτοιες περιπτώσεις.

https://www.youtube.com/watch?v=0q6F3kqeUmc

ΠηγήRacer.com

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Η τιμή του MG Cyberster στην Αγγλία

Στο πλαίσιο της περσινής έκθεσης αυτοκινήτου στη Σαγκάη της Κίνας, η MG αποκάλυψε την έκδοση παραγωγής του Cyberster, με την εταιρία -υπό κινεζική ιδιοκτησία-...

Αποχωρεί από την Red Bull ο Adrian Newey

Ο επικεφαλής σχεδιασμού της Red Bull, Adrian Newey, πρόκειται να αποχωρήσει από την ομάδα μετά τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει εντός της αυστριακής ομάδας...