Το παρκάρισμα κοστίζει. Είναι γεγονός. Πόσο κοστίζει όμως; Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας έρευνας οι οδηγοί καταναλώνουν χρήματα ακόμη και σε δημόσιες θέσεις παρκαρίσματος καθώς δαπανούν καύσιμα και χρόνο, ενώ πολλές φορές καταλήγουν να παρκάρουν παράνομα, κάτι που οδηγεί σε αύξηση του κόστους.

Σύμφωνα με έρευνα της INRIX, η οποία πραγματοποιήθηκε σε 18.000 οδηγούς σε 30 πόλεων των ΗΠΑ, Γερμανίας και Ηνωμένου Βασιλείου, οι οδηγοί δαπανούν κάθε χρόνο δισεκατομμύρια σε χρόνο και καύσιμα αναζητώντας θέσεις στάθμευσης και πληρώνουν χρήματα για περισσότερο χρόνο από όσο χρειάζονται προκειμένου να αποφύγουν μια κλήση παράνομης στάθμευσης, που ενδεχομένως να τους κόστιζε λιγότερο.

Η INRIX εκτιμά ότι η αναζήτηση χώρου στάθμευσης στις μεγάλες αμερικανικές πόλεις κοστίζει κατά μέσον όρο στους οδηγούς 345 δολάρια τον χρόνο σε χαμένο χρόνο και καύσιμα. Στη Βρετανία, η αναζήτηση θέσης στάθμευσης οδηγεί σε κατανάλωση χρόνου και καυσίμων που υπολογίζεται ότι ανέρχεται σε 733 λίρες. Στη Γερμανία, η INRIX εκτιμά ότι οι οδηγοί πληρώνουν 98 ευρώ περισσότερα από ό,τι χρειάζονται για τη στάθμευση του αυτοκινήτου τους για να αποφύγουν ένα πρόστιμο για παράνομη στάθμευση, το οποίο κατά μέσο όρο κυμαίνεται στα 8 ευρώ. Οι Γερμανοί ξοδεύουν κατά μέσον όρο 896 ευρώ ετησίως αναζητώντας θέσεις στάθμευσης, σύμφωνα με την έρευνα.

Ωστόσο, τα ευρήματα καταδεικνύουν ότι οι οδηγοί δεν κάνουν χρήση των νέων τεχνολογιών, οι οποίες έχουν σχεδιαστεί να βοηθούν τους οδηγούς. Ενδεικτικά, λιγότερο από το 10% των ερωτηθέντων στις τρεις αυτές χώρες απάντησαν ότι έχουν χρησιμοποιήσει μια από τις πολλές εφαρμογές στο κινητό τους που είναι σχεδιασμένες ώστε να βοηθούν τους οδηγούς να βρίσκουν, να κάνουν κράτηση και να πληρώνουν για μια θέση προκαταβολικά. Στην ερώτηση πόσο θα πλήρωναν για τη χρήση τεχνολογίας “έξυπνης στάθμευσης”, το 43% απάντησαν τίποτα.