Η Daimler, η μητρική εταιρία της Mercedes-Benz και της Smart, κατηγορείται και ερευνάται από της Αρχές, σχετικά με την πώληση ενός εκατομμυρίου αυτοκινήτων με υπερβολικές εκπομπές ρύπων στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πριν δύο μήνες οι εισαγγελικές Αρχές της Στουτγκάρδης είχαν κάνει έφοδο στις εγκαταστάσεις της Daimler μετά από ισχυρισμούς για ψευδή διαφήμιση και πιθανή άδικη χειραγώγηση των συστημάτων επεξεργασίας καυσαερίων στα πετρελαιοκίνητα οχήματα. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Sueddeutsche Zeitung τα αυτοκίνητα που φαίνεται να εμπλέκονται στο σκάνδαλο περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, πολυτελή μοντέλα Mercedes-Benz, που πωλήθηκαν στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ την περίοδο 2008-2016. Το ένταλμα έρευνας του τοπικού δικαστηρίου της Στουτγάρδης οδήγησε στη διεξαγωγή ερευνών στις 23 Μαΐου.

Τα επίμαχα μοντέλα διαθέτουν κινητήρες με τους κωδικούς OM 642 (3,0-λιτρος V6 diesel) και OM 651 (τετρακύλινδρος 2,1-λίτρων diesel) και οι εισαγγελείς εξετάζουν την πιθανότητα να χρησιμοποιήθηκαν συσκευές παραποίησης των εκπομπών ρύπων, όπως και στην περίπτωση της Volkswagen. Μάλιστα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Sueddeutsche Zeitung είναι πιθανό τα οχήματα που επηρεάζονται να αποσυρθούν πλήρως από την κυκλοφορία, τουλάχιστον στην Ευρώπη, όπως αναφέρει το έγγραφο της Εισαγγελίας.

Εκπρόσωπος της Daimler αρνήθηκε να σχολιάσει τη συνεχιζόμενη έρευνα από τους τοπικούς εισαγγελείς, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι η αυτοκινητοβιομηχανία συνεργάζεται πλήρως με τις αρχές.